Célfotóval ért véget a NASCAR tömegbalesetekkel tűzdelt futama Talladegán


Minden idők egyik legszorosabb befutóját hozta a királykategória hétfőre halasztott 1000Bulbs.com 500-a. 

A szezon második, Talladega Superspeedwayre kiírt versenyének csak az első szakaszát sikerült az eredeti időpontban, tehát vasárnap délután lebonyolítani. Az égiek ugyanis akkora áldást küldtek a 2.666 mérföldes pályára, hogy a szervezőknek nem maradt más választásuk, mint hétfőre halasztani a folytatást.

Aki azonban a –főleg az USA-ban – kedvezőtlen, 14:00-s kezdés ellenére is leült megnézni a futam maradék két szakaszát, abszolút nem bánhatta meg.

Lett itt ugyanis minden, ami szem, szájnak ingere: elképesztően szoros versenyzés, óriási izgalmak, sztárpilótákat áldozatul szedő tömegbalesetek, mindezek megkoronázásaként pedig egy hamisítatlan célfotó. 

A verseny első „big one-ja” a második szakasz végén borzolta a kedélyeket, amikor is a vezető pozícióban haladó Alex Bowman (Hendrick Motorsports) összeért a Team Penske-t szolgáló, az eset pillanatában a második helyen állt Joey Loganóval. Az incidens láncreakciót indított be, ami magával rántotta még Chase Elliottot, Kyle Larsont, Martin Truex Jr.-t, Denny Hamlint, Kevin Harvickot, Ryan Preece-t, Kurt Busch-t, Michael McDowellt és Jimmie Johnsont is.

A legrosszabbul Bowman, Larson és Johnson jártak, akik számára ezen a ponton véget is ért a futam. Szerencse a szerencsétlenségben viszont, hogy autóikkal ellentétben az érintett pilótáknak nem esett bajuk.

A történtekért később Bowman spottere, Kevin Hamlin magára vállalta a felőlésséget.

„Mindenki szálljon le Alexről” – írta Twitterén a szakember. „Az én hibám volt, nem az övé. Én mondtam neki, hogy menjem lejjebb. 100%-ban az én saram.” 

A nap második tömegkarambolja a harmadik szakasz hajrájában, 24 körrel a leintés előtt rázta meg Talladegát.

A baleset újfent az élmezőnyben történt, miután az alsó íven haladó William Byron gépét hátulról koccolta Kurt Busch, ennek következtében pedig a Hendrick Motorsport ifjonca megforgott és rögtön el is találta Loganót.

A dominók ismét dőlni kezdtek Erik Jonest, Daniel Suarezt, Matt Craftont és a nap során már másodszor rossz helyen, rossz időben tartózkodó Ryan Preece-t.

A futam a sárga periódust követően folytatódott tovább és minden addiginál intenzívebb fokozatra kapcsolt látványos three-wide csatákat hozva.

Alig hét körrel a kockás zászló előtt azonban beütott a ménkű a szám szerint harmadik big one formájában.

Az előző két tömegbalesethez hasonlóan a láncreakció ezúttal is a top 5 között kezdődött el.

Kurt Busch szorosan Kyle Busch autójára tapadt, hogy így segítse öccsét az előre jutásban. Utóbbi pilóta azonban megcsúszott, aminek eredményeként teljes erővel Brad Keselowski 2-es számú Fordjának vágódott.

Az incidens magával rántotta még David Ragant, Kevin Harvickot, Matt DiBenedettót, Ryan Preece-t (zárójelben már 3x), Chris Bueschert, Ricky Stenhouse Jr.-t, Daniel Hemricet és Brendan Gaughant is. A verseny leglátványsabb pillanatát utóbbi pilóta prezentálta egy olyan tökéletes szaltó képében, ami még a múlt vasárnap befejeződött torna világbajnokságon is pontokat ért volna.

A baleset miatt a NASCAR piros zászlót rendelt el.

A mezőny végül az utolsó két körre kapta meg a zöld jelzést, aminek végén a már említett Blaney örülhetett a legjobban. A befutó során a 25 éves amerikai 0.007 másodperces előnnyel ért célba a veterán Ryan Newman előtt, a NASCAR eddigi történetének hatodik legszorosabb végeredményét hozva.

A verseny azonban még ekkor is tartogatott egy látványos balesetet Parker Kligerman és Chris Buescher főszereplésével, személyi sérülés azonban szerencsére ezúttal sem történt.

bg_1.jpg

Gaughan szaltója 

 

Blaney sikere révén zsinórban második alkalommal fordulhatott elő, hogy egy, a rájátszásban szereplő pilóta első győzelmét ünnepelhette a szezonban.

Egy héttel korábban, Doveren a mindaddig nyeretlen Kyle Larson öklözhetett a levegőbe a Victory Lane-en.

A talladegai 1000bulbs.com 500 harmadik helyét Denny Hamlin szerezte meg Aric Almirola és Michael McDowell előtt.

A NASCAR Cup következő fordulójára október 20-án, a Kansas Speedwayen kerül sor. Ez a viadal egyúttal a rájátszás második felvonásának zárása is lesz, ebből adódóan pedig újabb négy pilóta mondhat búcsút a bajnoki címről szőtt álmainak.

Abszolút nincs félnivalója Larsonnak és Blaney-nek, akik a győzelmeik révén már biztos résztvevői a harmadik szakasznak.

A lista harmadik helyén Hamlin áll, őt Truex Jr. követi Kyle Busch, Harvick, Keselowski és Logano előtt.

Jelenleg Bowman, Elliott, Bowyer és Byron tartózkodik a playoff-rangsor utolsó, tehát már kiesést jelentő négy helyén.

 

Az 1000Bulbs.com 500 végeredménye:

 

rts.png

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

 képek: NASCAR