Kivételeznek a sztárpilótával? Akkor lemásoljuk az autóját!


A dühös csapattulajdonos mottója: „Ha az autónkat a versenybírák összetévesztik a szent és sérthetetlen bajnokéval, akkor egészen biztosan nem kapunk mi sem büntetést.”

“Nézzék, Earnhardt ismét a pit felé tart, pedig csak néhány kör telt el az utolsó kiállása óta” – hüledeztek a NASCAR Cup 1996-os, doveri versenyének kommentátorai, miután meglátták a legenda híres fekete, Goodwrench-ruhájú gépét, amint elhagyja a pályát.

A probléma azonban csak annyi volt, hogy az az autó nem Dale Earnhardt Chevy-je volt, hanem Kyle Petty Pontiacja. A hiba viszont nem a futamot közvetítők készülékében volt, lévén a két jármű a megszólalásig hasonlító festéssel bírt. És, hogy miért? Hát tüntetőleg!

Az egy héttel korábbi, charlotte-i Coke 600 során ugyanis a NASCAR versenybírái öt kör mínusszal büntették Petty-t, miután a futam féltávjánál történt restartot követően hátulról nekiment Ted Musgrave autójának. A döntés után a Petty-t foglalkoztató Team SABCO társtulajdonosa, Felix Sabates először heves gesztikulálásba kezdett a pitlane-en, majd nem éppen hízelgő véleményt fogalmazott meg a NASCAR tisztviselőiről a csapatrádión, amit természetesen az illetékesek is hallottak. Ennek eredményeként még két körrel megnövelték a versenyző büntetését, a csapattulajdonos sportemberhez méltatlan viselkedésével indokolva.

Azt, hogy egészen pontosan milyen szavak hagyták el emberünk száját, nem szól a fáma.

“Legyen elég annyi, hogy olyan dolgokat mondott, amikért az anyukája egészen biztosan nem lenne büszke rá” – zárta rövidre a NASCAR egyik akkori szóvivője, Kevin Triplett.

Sabates nem látott a méregtől, és azt állította, hogy a szervezet Earnhardt tekintetében sokkal lazábban kezeli a szabályokat, vagyis, a kannapolisinak olyan dolgok is megengedettek a pályán, amikért a mezőny többi tagját már csípőből büntetik.

A csapatvezető szerint a NASCAR részéről szent és sérthetelennek minősített Earnhardt ugyanis több, a Petty-éhez hasonló, vagy még csúnyább manővert bemutatott már a futamokon – beleértve magát a szóban forgó Coke 600-at – mégsem kapott értük egy árva, szóbeli figyelmeztetést sem.

Mindez odáig vezetett, hogy a következő, doveri futamon Petty 43-as Pontiacját Sabates ugyanolyan festéssel küldte pályára, mint amilyet az Earnhardt által vezetett 3-as viselt, mondván ha az autót a versenybírák összetévesztik a “szupersztáréval”, akkor egészen biztosan nem fognak kiszabni rájuk semmiféle büntetést.

Maga Earnhardt nem kívánta kommentálni Sabates akcióját, amelytől egyébként maga Petty is igyekezett elhatárolódni, mondván ő csak vezeti az autót, annak küllemébe nincs beleszólása.

A #42 Pontiac a soron következő futamon már a megszokott, saját színeivel rajtolt el.

 

 

kép: NASCAR