Aktképei miatt kis híján kirúgták James Hinchcliffe-et


Az ominózus fotósorozat a csapat elnökének kényszerű távozásához azonban hozzájárult.

Az ESPN magazin 2009 óta minden évben megjelenteti a Body Issue című kiadványát, amelyben élsportolók dobják le magukról a textilt, gyakran külön hangsúlyt fektetve arra, hogy megmutassák, a kőkemény edzések és versenyek milyen negatív hatást gyakorolnak a testükre.

A motorsport világát tekintve szerepelt már a BI-ben a NASCAR-ból ismert Mark Martin és Carl Edwards, az NHRA-sztár Courtney Force, 2011-ben pedig a háromszoros Indy 500-győztes Helio Castroneves is bevállalta, hogy tűzálló overál – és minden más – nélkül pózoljon a magazin fotósának kamerái előtt.

Nyolc évvel utóbbi brazil pilóta után egy újabb IndyCar versenyző vetkőzött le a kiadvány kedvéért, az Arrow Schmidt Peterson Motorsports-ot szolgáló James Hinchcliffe személyében.

A 32 éves kanadai saját elmondása szerint gondolkodás nélkül igent mondott az ESPN felkérésére, az egyetlen kikötése pedig az volt, hogy tökéletesen láthatóak legyenek a 2015-ös Indy 500 egyik edzésén történt, kis híján halálos kimenetelű balesetéből hátramaradt sebhelyei.

A legtöbb fotót stílszerűen az Indianapolis Motor Speedwayen lőtték Hinchcliffe-ről. A felvételeken a hatszoros IndyCar-futamgyőztes anyaszült meztelenül látható, a kényes részeket sisakjával, vagy épp kockás zászlóval eltakarva.

A Body Issue-ben való megjelenés igazi megtiszteltetésnek számít, hatalmas publicitást hozva a benne szereplő sportolóknak. A Schmidt Peterson Motorsports főszponzora, az Arrow Technologies azonban finoman szólva sem volt lenyűgözve. Olyannyira nem, hogy a fotósorozat majdnem Hinchcliffe kirúgásához vezetett.

Az információt a Washington Postban írt cikkében szerződtette meg az Associated Press riportere, Jenna Fryer. Az írás szerint a versenyző megúszta a menesztést, fejek azonban még így is hullottak az Arrow felháborodása következtében.

Az ASPM a múlt hét folyamán jelentette be hivatalosan, hogy azonnali hatállyal távozik a csapat elnöki posztját betöltő Jon Flack. A váratlan lépést sokan a gárda McLarennel való összebútorozásának, azon belül is a kezdődő szervezeti átalakításnak tudták be.

Fryer cikke szerint azonban a szakember leléptetéséhez köze sem volt Zak Brownéknak, a Hinchcliffe fotói miatt tajtékzó Arrow-nak viszont annál inkább.

Flack ráadásul nem az egyetlen, aki ennek következtében távozni kényszerült, lévén a gárda PR-képviselője is ugyanerre a sorsra jutott.

A hírt később az IndyCar paddockjának veterán újságírója, egyben a széria hivatalos médiapartnereként jegyzett RACER szakírója, Marshall Pruett is kvázi megerősítette.

Fryer cikkének megjelenésére Pruett ugyanis így reagált Twitterén: „Azt hittem ezt a dolgot bizalmasan kezelik. Úgy tűnik, mégsem.”

Hinchcliffe szerződése a jövőre már Arrow McLaren Racing SP néven futó gárdával 2020 végéig szól. Bár Sam Schmidt és Zak Brown egyaránt, többször is leszögezték, hogy a kanadai pilóta marad a csapatnál, a spekulációk azonban továbbra is élénken élnek az esetleges távozását illetően.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy Hinchcliffe személyes kapcsolatot ápol a Hondával, amely nem csak szponzorként támogatja őt, de egyben az észak-amerikai reklámarcként alkalmazzák.

Márpedig ez komoly összeférhetetlenséget jelenthet a következő szezonban, mivel a csapat a McLaren érkezése miatt kénytelen volt Honda erőforrásról Chevrolet-re váltani.

A kérdés az, hogy Hinchcliffe szakít-e az őt messzemenőkig támogató Hondával annak érdekében, hogy maradhasson jelenlegi helyén. Jelen infók tükrében pedig már azt sem tudni biztosan, hogy a zárt ajtók között milyenné vált a kanadai pilóta és az Arrow kapcsolata.

 

 

kép: IndyCar