Felix Rosenqvist: „Ez az egyik leghülyébb döntés, amit valaha láttam”


A svéd pilóta kibukott az IndyCar versenybíráira és még azt sem zárta ki, hogy a büntetéseket „pofára” osztogatják. 

Felix Rosenqvist nagy reményekkel vágott neki a széria idei utolsó, Laguna Secán rendezendő kvalifikációjának. A Chip Ganassi Racing újonca a péntek délutáni szabadedzést a második pozícióban zárta, a harmadik, szombati gyakorlást pedig már egyenesen az élen.

A svéd rögtön az időmérő legelső, csoportkörös szakaszában megfutott egy remek időt, a 6-os kanyarból kijövet azonban letért a pályáról, majd megpördült, közvetlenül az érkező James Hinchcliffe #5 Dallara-Hondája előtt.

Az incidenst látva a versenybírák szigorú büntetést róttak ki Rosenqvistre és azon melegében törölték a két legjobb idejét. Ennek köszönhetően a 27 éves pilóta búcsút mondhatott a továbbjutásnak, így csak a tizennegyedik helyről kezdheti meg a versenyt.

Az ítéletet látva Rosenqvist – aki még csak piros zászlót sem idézett elő – rendkívül dühös lett.

„Nem tudom, hogy mit gondoltak” – fakadt ki az NBCSN kamerái előtt a versenyző. „Az a kör senkinek nem jelentett semmit. Megforogtam, erre azt mondták, hogy közben blokkoltam valakit. A második olyan kör volt, amin a fekete abroncsokon voltunk kint, ami nem jelent semmit. Három napja ezért a pillanatért dolgoztunk, miénk volt a legjobb idő, a srácok leírhatatlan munkát végeztek. Tisztességtelen volt, hogy elvették tőlünk, őszintén szólva, ez az egyik lehülyébb döntés, amit valaha láttam.” 

Rosenqvist nem akart reklamálni a stewardoknak.

„Úgysem számítana semmit. Tönkretették a napunkat… Talán valakinek valami baja van velem, vagy azt akarják, hogy Colton [Herta] nyerje meg az újoncok bajnokságát, mindegy….”

A svéd a kvalifikációt követően Twitterén is kiírta magából dühét.

„Sokkolt és csalódással töltött el az IndyCar döntése, hogy törölték a két leggyorsabb körömet, mivel sárga zászlót idéztem elő a kvalifikáció azon részében, amikor még senki sem volt piros abroncsokon. Valaki biztosan utál engem odafent.”

 

 >>>>> Colton Herta szerezte meg a 2019-es IndyCar-szezon legutolsó pole-ját

 

Az NBCSN kérdésére az IndyCar egyik szóvívője azzal magyarázta a büntetést, hogy Rosenqvist befolyásolta Hinchcliffe gyors körét, mivel a kiforgás miatt lassítania kellett. A meg nem nevezett tisztviselő a szabálykönyv 8.3.5.1-es pontjára hivatkozott, ami úgy szól: „ha egy autó befolyásolja egy másik kvalifikációs kísérletét, akkor a két legjobb mért körét elutasítják, az autó pedig nem jut tovább”.

Arra a kérdésre, hogy Rosenqvist számíthat-e valamilyen büntetésre amiért kivételezéssel vádolta meg az IndyCar versenybíráit, a szóvivő nemleges választ adott.

Az újoncok pontversenyét a szezonzáró előtt Rosenqvist vezeti 365 ponttal. A második helyen Santino Ferrucci áll 339-cel, a harmadikon Herta 317-tel, míg a negyedikként Marcus Ericssont jegyzik 252-vel. Utóbbi svédnek azonban már matematikai esélye sincs arra, hogy az év újoncává váljon.

 

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

kép: IndyCar