Colton Herta szerezte meg a 2019-es IndyCar-szezon legutolsó pole-ját


A 19 éves versenyző kiénekelte a sajtot, pontosabban az 1 bónuszpontot a bajnoki címért hajtó kvartett szájából.

 

Az IndyCar szezonzáró versenyének otthont adó, a naptárba idén visszatérő Laguna Secán rendezett időmérő a szabályoknak megfelelően nem csak a rajtsorrendet döntötte el, de egy extra pontot is kiosztott a pole-pozíciósnak.

A kvalifikáció utolsó, a legjobb hat autó részvételével lezajlott Fast 6 szegmensbe mind a négy, még a bajnoki címért meccsben lévő pilóta – név szerint Josef Newgarden, Alexander Rossi, Simon Pagenaud és Scott Dixon – be tudta verekedni magát. A pontversenyre azonban az eredmény végül semmilyen hatást nem gyakorolt, a leggyorsabb kört és az érte járó bónuszpontot ugyanis a kvartetten kívül álló Colton Herta kaparintotta meg.

Az amerikai ifjonc ezzel főkategóriás pályafutása – valamint csapata, a Harding Steinbrenner Racing – harmadik pole-ját ünnepelhette.

A siker némiképp stílszerűnek is tűnhetett, hiszen az időmérő előtt alig néhány perccel került hivatalosan bejelentésre, hogy a HSR jövőre már az Andretti Autosport zászlaja alatt vág neki a szezonnak.

Herta 1:10.1405-ös körének köszönhetően várhatja az első helyről a vasárnapi futam zöld zászlaját egzakt azon a 2.238 mérföld hosszú, 11 kanyarból álló roadon, amelyen édesapja, Bryan Herta aktív versenyzőként három pole-t ünnepelhetett (1997-1999), emellett pedig 1998-ban és 1999-ben nyerni is tudott.

Elsősége révén Colton idei összponsztáma 317-re nőtt, amivel jelenleg az újoncok minibajnokságának harmadik helyén áll Felix Rosenqvist (365) és Santino Ferrucci (339) mögött.

 

>>>>> Egyesíti erejét az Andretti Autosport és a Harding Steinbrenner Racing

>>>>> Rosenqvist: „Ez az egyik leghülyébb döntés, amit valaha láttam”

 

Herta mellől a Chip Ganassi Racinget szolgáló Dixon várhatja a rajtot jelző zöld zászlót.

Az ötszörös bajnok 85 pontnyi lemaradásban áll az összetettet vezető Newgardennel szemben, tehát a címre már csak matematikailag számít esélyesnek.

A második sorból a tabella második pozíciójában jegyzett, 41 egységnyi hátrányban lévő Rossi (Andretti Autosport) rajtolhat közvetlenül legfőbb riválisa, azaz Newgarden (Team Penske) oldalán.

A harmadik sort az Arrow Schmidt Peterson Motorsports #5 Dallara-Hondáját vezető James Hinchcliffe, valamint a bajnoki címért harcban lévő, 42 pontnyi mínuszban álló Simon Pagenaud (Team Penske) páros alkotja.

A hétvége nagy kérdése, hogy vajon tudja-e vállalni a versenyen való indulást Sébastien Bourdais. A francia pilótának a pénteki, második szabadedzés során kiújult egy korábbi nyaksérülése, ami komoly fájdalmakat okoz számára. A Dale Coyne Racing emiatt módosította a fejtámaszt a #18 Dallara-Hondában, de a legrosszabb esetre felkészülve máris készenlétbe állították a Laguna Secán tartózkodó Tristan Vautier-t is.

Bourdais a kvalifikáción nem jutott túl a csoportkörén sem, így csak a 19. rajthelyet szerezte meg. Abban az esetben viszont, ha nem tudja vállalni az indulást és Vautier veszi át a helyét, akkor a 18-as gépet a mezőny végére sorolják.

Az IndyCar szezonzáró, egyben bajnokavató, dupla pontokért zajló futamára vasárnap, magyar idő szerint 21:15-kor kerül sor.

 

rwls.png

 

 

 

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

kép: IndyCar