Jimmie Johnson: Még nem végeztem!


A szupersztár karrierje során először nem jutott be a NASCAR rájátszásába. Ennek ellenére rendkívül motivált. Ha rajta múlik még éveken keresztül róni fogja a köröket a Cupban, emellett pedig más kategóriákkal, többek között az IndyCarral is kacérkodik.

 

Az idei NASCAR Cup szezon eddigi legnagyobb szenzációja, hogy Jimmie Johnson nem tudta kvalifikálni magát a rájátszás tizenhat fős mezőnyébe.

Mindez azt jelenti, hogy a formátum története során először a 43 éves sztár nem szállhat harcba a széria bajnoki címéért.

A fiaskót követően rögtön el is indultak a talágatások azt illetően, hogy a Hendrick Motorsports-cal való szerződéséből még hátralévő, 2020-as idény teljesítését követően szögre akaszthatja a sisakját.

Johnson azonban hevesen tagad és elmondása szerint esze ágában sincs a visszavonuláson gondolkodni.

„A bennem égő belső tűz hajt, ez vagyok én” – válaszolta volt csapattársa, Dale Earnhardt Jr. podcastjében a hétszeres bajnok arra a kérdésre, hogy mi motiválja még mindig.

„Ugyanabban a helyzetben vagyok, mint a Hendrickékkel való sikereim előtt: muszáj harcolnom. El sem tudom mondani, fiatal, feltörekvő versenyzőként mennyire közel álltam ahhoz, hogy munka nélkül maradjak. Szerencsére a Chevrolet beállt mögém és próbált támogtatni. Nagyon szerencsés voltam, hogy voltak olyan emberek, akik hittek bennem, látták a munkához való hozzáállásomat, a sikeréhségemet és lehetőséget adtak nekem. Mások mentorként segítettek, hitelessé váltam és ez hozzájárult ahhoz, hogy elkapjam azt a lendületet, aminek révén egy versenyző már eljuthat valahová.”

Johnson hét bajnoki címe révén a NASCAR örökranglistájának élén áll holtversenyben Richard Pettyvel és Dale Earnhardt Sr.-ral. Jelenlegi eredményei viszont már elkeserítőbb képet festenek, elég csak arra gondolni, hogy a Cup 2017 júniusi, doveri fordulója óta egyszer sem tudott pontozásos futamot nyerni.

„Voltam már már ilyen helyzetben és kemény munkával túljutottam rajta, tehát számomra ez a mostani nem egy fekete lyuk, mondván „nem fogok rájönni arra, hogyan másszak ki ebből”. A pokolba is, mint már mondtam, voltam már így korábban is. Tudom, hogy mi zajlik a csapatomon belül, azzal is tisztában vagyok, én mire vagyok képes. A tűz még mindig ég. Még nem végeztem.”

j_6.jpg

Johnson a McLarenben (2018, Bahrein) 

 

Arra a kérdésre, hogy milyen távra tervez még a NASCAR királykategóriájában, Johnson így reagált:

„Nem tudom. Nagyon sokan érdeklődtek már erről. Szerintem az elkövetkezendő hat hónapban Mr. [Rick] Hendrick választ fog kérni. Ha nekem kell döntést hoznom, akkor további éveket fogok választani. Még van elintéznivalóm, a tűz túlságosan is lobog bennem ahhoz, hogy abbahagyjam.”

Johnson számára továbbra is a NASCAR az első, ugyanakkor erősen gondolkodik azon, hogy a jövőben más szakágakban is megméresse magát.

„Azt megelőzően, hogy F1-es autót vezettem [a Fernando Alonsóval történt, tavaly novemberi autócsere során – a szerk.] úgy éreztem, jópofa lenne egy kicsit visszatérnie az off-roados gyökereimhez. Azok a járgányok nagyon sokat fejlődtek, úgyhogy szívesen bepattannék egybe. […] Az F1-essel való körözésem azonban leírhatatlan élmény volt. Egyelőre nem tudom… meglátom mi lesz, ha befejezem a NASCAR-ban….Nagyon szeretnék road pályán versenyezni mondjuk az IndyCarban és a sportautózás is nyilvánvaló opció lehet.”

Johnson eddig hétszer vett részt a Daytona 24-en, legjobb eredményeként két összetettbeli második hellyel (2005; 2008). A tavalyi F1-es teszt során pedig mindössze két tizeddel futott rosszabb időt Alonso aznapi legjobb idejéné

„Amikor beugrottam az F1-es gépbe és lehetőségem nyílt Fernando idejéhez hasonló kört futni, amit meg is tettem ott Bahreinben, az egy lenyűgöző élmény volt. Talán azok az autók sokkal jobban passzolnak hozzám roadon, [mint a masszív Cup-gépek].”

Johnson azonban tudja, hogy örökké nem versenyzhet. A végső döntésben pedig minden bizonnyal a családjára hárul majd a főszerep.

„Fontos része lesz, hogy a gyerekeim és a feleségem mit gondolnak. Hosszú ideig, a versenyzés miatt nagyon önző voltam. Tudom, hogy mi Chandra álláspontja, ahogyan viszont a lányaim egyre nagyobbak lesznek nekik is egyre inkább megvan már a véleményük arról, hol szeretnék látni az apjukat. Ez nyilvánvalóan egy nagyon komoly szempont lesz.”

 

 

 

képek: NASCAR, McLaren