Colton Herta rajtolhat az élről Portlandben


A bajnoki címért harcban lévők számára azonban nem alakult jól az IndyCar idei szezonjának utolsó előtti kvalifikációja.

A Harding Steinbrenner Racing 19 éves tehetsége újonc-idényének második pole-ját ünnepelhette a Portland International Racewayen.

Colton Herta IndyCar-karrierje mindössze harmadik futamán rögtön megszerezte legelső győzelmét, amivel a bajnokság valaha volt legfiatalabb pilótájaként emelhette a magasba az első helyezettnek járt trófeát.

A márciusban, a COTA-n aratott sikert követően három hónappal, a legendás Road Americán első főkategóriás pole-ját is bezsebelte, szintén az IndyCar fennállásának legifjabb versenyzőjeként.

A fiatal amerikai most, a PIR 1.964 mérföld hosszú, 12 kanyart számláló vonalvezetésén újabb rajtelsőséget húzott be, az időmérő utolsó, Fast 6 szegmensében olyan neveket maga mögé utasítva, mint Will Power, Scott Dixon és Ryan Hunter-Reay.

Herta a kvalifkáció legvégén összerakott, 57.811 másodperces körével ugrott a tabella élére, 0.0192 mp-t adva Powernek. A Team Penske ausztrálja jelenleg a bajnoki tabella ötödik pozíciójában áll, 416 pontjával pedig ő az utolsó, aki még matematikailag esélyes a végső címre.

„Nem hiszem el, hogy megcsináltuk” – lelkendezett Colton, aki már a portlandi hétvége első és harmadik szabadedzését is megnyerte. „Az mindig egy jó nap, amikor legyőzöd Will Powert a Fast 6-ben! Imádom ezt a helyet. Itt teljesítettem az első IndyCar-tesztemet, szóval sokat jelent számomra. Az, hogy itt szereztem meg pályafutásom második pole-ját csak még menőbbé teszi. Remélhetőleg a második győzelmemet is hozzáírhatom majd a listához.”

A harmadik helyről az összetett pontversenyben negyedikkén rangsorolt Dixon rajtolhat a Chip Ganassi Racing #9 Dallara-Hondájával.

Az új-zélandi mellől a részidős Meyer Shank Racing brit pilótája, Jack Harvey várhatja a vasárnapi futam zöld zászlaját.

A Fast 6 szegmens utolsó két pozícióját, ezzel együtt a rajtrács harmadik sorát Ganassiék újonca, Felix Rosenqvist, valamint az Andretti Autosportot szolgáló Hunter-Reay alkotja.

A bajnokság jelenlegi első három helyezettje számára azonban nem a terveik szerint alakult a kvalifikáció.

Az 563 pontja révén éllovasnak számító Josef Newgarden és Team Penske-s csapattársa, a hozzá képest 38 egységnyi lemaradásban álló Simon Pagenaud egyaránt már a csoportkörben elvérzett.

Ennek köszönhetően az amerikai a tizenharmadik, a francia pedig csak a tizennyolcadik helyről rajtolhat.

A bajnoki tabella harmadik pozíciójában tanyázó Alexander Rossi bejutott ugyan a második, a legjobb tizenkét autó részvételével rendezett szegmensbe, a Fast 6-ről azonban már lecsúszott, így be kellett érnie a hetedik hellyel.

A Grand Prix of Portland magyar idő szerint vasárnap, kb. 21:30-kor veszi kezdetét.

 

nj.png

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

kép: IndyCar