Pagenaud: Montoyának nagyobb esélye van a Tripla Koronára, mint Alonsónak


Fernando Alonso egyik karriercélja, hogy behúzza a Tripla Koronát. Simon Pagenaud szerint azonban erre IMSA-béli csapattársának jóval nagyobb sansza van.

 

Jelenleg két olyan aktív versenyző van, akiknek portfóliójából már csak egyetlen legendás futam megnyerése hiányzik ahhoz, hogy beírja magát a sportág történelemkönyvébe. Mindeddig ugyanis csak egyetlen pilóta, név szerint Graham Hill mondhatta el magáról, hogy pályafutása során egyaránt sikerült győzelmet aratnia a Forma-1 Monacói Nagydíján, a Le Mans-i 24 óráson, valamint az Indianapolis 500-on is.

Alonsónak ehhez már csak az Indy 500 hiányzik, míg Juan Pablo Montoyát Le Mans választja el a nagy triplázástól.

A momentán a terepralizással ismerkedő spanyol már két alkalommal is megpróbálkozott a világ leghíresebb ötszáz mérföldes viadalával. 2017-ben, újoncként rögtön esélyesnek is bizonyult, amiben nagy szerepe volt viszont annak is, hogy a McLaren az IndyCar egyik legnagyobb, legtapasztaltabb csapatának, az Andretti Autosportnak égisze alatt vágott neki a kalandnak.

Alonso végül a verseny hajrájában történt motorhiba miatt csak a huszonnegyedik lett, két évvel később, 2019-ben viszont újra megpróbálkozott az Indy 500-zal az immár önálló alakulatként nevezett McLaren Racing színeiben. Ez a Május Hónap azonban már merőben más történetnek bizonyult. Zak Brownék totál kimaxolták az amatőrség fogalmát, ennek eredményeként pedig a kétszeres F1-es világbajnok nem is tudta magát kvalifikálni a versenyre.

A McLaren kedvét nem vette el a fiaskó és 2020-ban már az Arrow Schmidt Peterson Motorsports-cal összebútorozva, Arrow McLaren Racing SP néven a teljes IndyCar-szezonnak nekivágnak.

Alonso egyelőre kizárta a full idényes részvételt a bajnokságban, az Indianapolis 500-ra azonban minden valószínűség szerint vissza fog térni a gárda harmadik autójával, hogy megint megpróbálja beteljesíteni a Tripla Koronáról szőtt álmait.

Az ikonikus futam regnáló győztese, Simon Pagenaud szerint azonban a 38 éves spanyolnál erre a fegyvertényre jelenleg jóval nagyobb esélye van Montoyának.

jkl.png

Alonso az utóbbi időben szemmel láthatóan inkább arra összpontosít, hogy a lehető legtöbb szakágban megméresse magát, ezáltal pedig a sportág legsokoldalúbb pilótájává váljon.

Ezzel szemben a kolumbiai klasszis az elmúlt években már teljes munkaidőben csak sportautózik, ami nagyban megkönnyítheti számára azt, hogy adott esetben be is húzza a Tripla Koronához számára hiányzó Le Mans-t.

„Juan Pablo ugyanolyan jó, mint volt” – szögezte le Pagenaud,, aki az IMSA Dpi kategóriában idén két versenyen (a Daytona 24-en és a sebringi 12 óráson) is a kolumbiai egyik váltótársa volt az Acura Team Penske #6 Acura ARX-05-ben. „Bármilyen autóba is ül, rögtön versenyképes lesz.”

„Ismeri a sportautózást, tehát nem kellene sokat tanulnia, csak arra van szüksége, hogy a megfelelő helyre kerüljön. Biztos vagyok benne, hogy megnyerné. […] Fernandónak viszont sok tanulnivalója van még [Indyben – a szerk.]. Jóval többet kell belefektetnie, a legjobb motorra van van szüksége és a legjobb csapattársakra, akik kisegítik. Sok dolognak kell összeállnia, ezért jóval összetettebb is.”

Montoya 2018-ban debütált Le Mans-ban. A Zak Brown nevéhez fűződő United Autosports színeiben az LMP2-es kategória harmadik helyén zárt Hugo de Sadeleer és Will Owens csapattársaként.

A kolumbiai akkor úgy nyilatkozott, hogy ugyan érdekli őt is a Tripla Korona, de mégsem ez az, ami motiválja.

„Ha jönne egy reális lehetőség rá, akkor az nagyszerű volna, de ha nem így történik én azzal is kiegyezek. Az életem nem a Tripla Korona, hanem a futamgyőzelmek körül forog. Egyszerűen csak nyerni akarok annyi versenyt, amennyit lehet.”