Newgarden kaparintotta meg a pole-t Gatewayen


Az összetettet vezető amerikai a bajnokság szempontjából akár kritikus jelentőséggel bíró egy bónuszpontot is zsebre vághatta.

 

Az oválpályákon – az Indianapolis 500 kivételével – megszokott formátum szerint zajlott le a 2019-es IndyCar szezon utolsó, csak bal kanyarokat tartalmazó pályán rendezett kvalifikációja.

A World Wide Technology Raceway at Gateway 1.25 mérföldes oválján minden versenyzőnek két gyors kör állt rendelkezésére, amelyek átlagsebessége határozta meg végül a rajtrácson elfogalt helyet.

A huszonkét autót számláló mezőny legjobbja a bajnoki éllovas Josef Newgarden által vezetett #2 Dallara-Chevy lett. A Team Penske amerikai pilótája 186.508 mph-s (300,155 km/h), kétkörös átlagtempót produkált, aminek köszönhetően idei második, egyben teljes főkategóriás karrierje nyolcadik pole-ját ünnepelhette. Így, mindössze három versennyel a szezon vége előtt azonban a legfontosabb, hogy a rajtelsőségért járó egy bónuszpont is a 29 éves pilótáé lett, aki ezzel 36 egységre növelte előnyét az összetettben a másodikként jegyzett Alexander Rossival szemben.

A második legjobb átlagot 185.927 mph-val (299.220 km/h) a Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan veteránja, Sébastien Bourdais futotta.

A Team Penske maradék kétharmada a rajtrács második sorát bérelte ki. Ennek belső oldaláról a múlt vasárnap, Poconón idei első győzelmét behúzott Will Power várhatja a startot jelző zöld zászlót, míg kívülről a 103. Indy 500 legjobbja, azaz Simon Pagenud készülődhet.

A kvalifikáció legjobb újonca Santino Ferrucci lesz Dale Coynék legnagyobb örömére. A 21 éves amerikai a hatodikként iramodhat neki a távnak az RLL Racing veteránja, az ötödik rajthelyet megszerzett Takuma Sato mellől.

A hetedik helyen az első edzést még a legutolsó helyen zárt James Hinchcliffe végzett. A javulás annak is köszönhető volt, hogy a Arrow Schmidt Peterson Motorsports versenyzője saját bevallása szerint az időmérőn már csapattársa, Marcus Ericsson beállításait használta.

Ironikus módon az ominózus gyakorlást még a másodikként befejezett svédnek a kvalifikáción már nem jött ki a lépés és meg kellett békélnie a tizennegyedk rajtpozícióval.

m10.png

Felix Rosenqvist – Chip Ganassi Racing #10 Dallara-Honda 

    

A hatodik bajnoki címére hajtó Scott Dixon a nyolcadik lett, míg a top 10-et záró ötödik sort a Ryan Hunter-Reay – Felix Rosenqvist páros tette teljessé.

A már említett Rossi 184.070 mph-s (296.232 km/h) átlaga csak a tizenegyedik pozícióra lett elegendő.

A 2019-es IndyCar szezon utolsó oválfutama magyar idő szerint vasárnap hajnalban, kb. 2:30-kor kapja meg a zöld jelzést.

 

gway.png 

 

  

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

   

képek: IndyCar