Súlyosan megsérült Scott Speed


Az amerikai versenyző egy Utah-ban lebonyolított rallycross versenyen ért szerencsétlenül földet.

Scott Speed a Travis Pastrana nevéhez fűződő Nitro World Games rallycross kategóriájának abszolút esélyeseként érkezett a Utah Motorsports Campusra.

A pénteki, első kvalifikációs futamon azonban túl nagy sebességgel hajtott neki az egyik ugratónak, aminek következtében már nem a pálya dirt részén, hanem az azt követő, kemény felületen landolt.

Speed teljesítette ugyan a hátralevő pár száz métert és a hírek szerint ki is tudott szállni az autójából, óriási fájdalmai miatt azonban egyből a közeli kórházba szállították.

Közel egy nappal később a 36 éves versenyző a közösségi médiában számolt be arról, hogy a szerencsétlen földetérés következtében súlyos hátsérüléseket szenvedett.

„A CT-vizsgálat megerősítette, hogy a T6-os [mellkasi] csigolyám összezúzódott. Ezt követően a Utah-i Egyetemre vittek egy gerincspecialistához. Hajnali három körül végre az MRI-felvétel is elkészült, amiből kiderült, hogy három csigolyám is eltört. Most a sebészekre várunk, hogy felvázolják a terveiket. Az elmúlt éjszaka a legijesztőbb és legfájdalmasabb volt, amire csak emlékszem. Nagyon magam alatt voltam. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki eljött és velem töltötte az idejét. Egyedül ezt semmiképpen sem vészeltem volna át.”A versenyző egy későbbi posztjában azt is elárulta, hogy a tervek szerint másnap már megkezdi a fizioterápiát.

A felépüléshez szükséges rehabilitációs folyamat hosszát azonban egyelőre még nem lehet meghatározni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scott Speed (@scott_speed) által megosztott bejegyzés,

 

Speed a múltban kisebb-nagyobb sikerrel már megmérette magát a GP2-ben, a Forma-1-ben, az ARCA-ban, a NASCAR nemzeti porondján, -beleértve a királykategóriát, a Cupot – és a Formula E-ben is.

Karrierje végül a rallycrossban teljesedett ki.

A Global Rallycrossban 2015-2017 között, a Volkswagen Andretti Rallycross csapat színeiben, zsinórban három bajnoki címet szerzett.

A széria átalakulását követően, 2018-ban Andrettiékkel együtt átnyergelt az újonnan létrejött Americas Rallycrossba, a szezont pedig újfent a tabella élén zárta.Speed 2019-es szezont már a Subaru versenyzőjeként teljesíti és jelenleg is a bajnokság élén áll négy ponttal vezetve Tanner Foust előtt. Az ARX idei negyedik, egyben utolsó fordulóját szeptember 30-án, a COTA-n rendezik, az azonban a sérülésekből kiindulva nem valószínű, hogy a kaliforniai pilóta részt tud venni rajta.

A pórul járt versenyzőnek rengeteg kollégája küldte el jókívánságait a közösségi oldalak felületein, többek között a pontosan egy évvel, az IndyCar poconói futamán súlyos gerincvelő-sérülést szenvedett Robert Wickens is.

„Kitartás, haver!” – biztatta a kanadai az Instagramon. „Szólj, ha bármi kérdésed van és segíthetek! !Törött T6-os csigolya-spanok vagyok”  

Speed még 2011-ben maga is megpróbálkozott az IndyCarral. A Jay Penske vezette Dragon Racinggel eredetileg egy két futamra szóló megállapodást kötött, ami az Indianapolis 500-at, valamint a – mint ma már tudjuk, tragikus végkimenetelű –, Las Vegas-i szezonzárót foglalta magában.

Az Indy 500 edzései során azonban Speednek számos gondja akadt az autóval, ami a sebességében is megmutatkozott. A problémák következtében a versenyző és Penske között rendkívül elmérgesedett a viszony, ez pedig odáig vezetett, hogy Speed a kvalifikáció előtt egyszerűen faképnél hagyta a csapatot.

Az amerikai néhány évvel később már úgy fogalmazott, hogy eszébe sem jutna még egy esélyt adni az Indianapolis 500-nak, mivel azt túl veszélyesnek tartja.

„Nem versenyeznék az IndyCarban oválon” – jelentette ki 2015-ben. „Van két gyerekem és szeretem az életemet.”

  

 

 

 

 kép: Subaru MotorsportsEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy