Súlyosan megsérült Scott Speed


Az amerikai versenyző egy Utah-ban lebonyolított rallycross versenyen ért szerencsétlenül földet.

Scott Speed a Travis Pastrana nevéhez fűződő Nitro World Games rallycross kategóriájának abszolút esélyeseként érkezett a Utah Motorsports Campusra.

A pénteki, első kvalifikációs futamon azonban túl nagy sebességgel hajtott neki az egyik ugratónak, aminek következtében már nem a pálya dirt részén, hanem az azt követő, kemény felületen landolt.

Speed teljesítette ugyan a hátralevő pár száz métert és a hírek szerint ki is tudott szállni az autójából, óriási fájdalmai miatt azonban egyből a közeli kórházba szállították.

Közel egy nappal később a 36 éves versenyző a közösségi médiában számolt be arról, hogy a szerencsétlen földetérés következtében súlyos hátsérüléseket szenvedett.

„A CT-vizsgálat megerősítette, hogy a T6-os [mellkasi] csigolyám összezúzódott. Ezt követően a Utah-i Egyetemre vittek egy gerincspecialistához. Hajnali három körül végre az MRI-felvétel is elkészült, amiből kiderült, hogy három csigolyám is eltört. Most a sebészekre várunk, hogy felvázolják a terveiket. Az elmúlt éjszaka a legijesztőbb és legfájdalmasabb volt, amire csak emlékszem. Nagyon magam alatt voltam. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki eljött és velem töltötte az idejét. Egyedül ezt semmiképpen sem vészeltem volna át.”

A versenyző egy későbbi posztjában azt is elárulta, hogy a tervek szerint másnap már megkezdi a fizioterápiát.

A felépüléshez szükséges rehabilitációs folyamat hosszát azonban egyelőre még nem lehet meghatározni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scott Speed (@scott_speed) által megosztott bejegyzés,

 

Speed a múltban kisebb-nagyobb sikerrel már megmérette magát a GP2-ben, a Forma-1-ben, az ARCA-ban, a NASCAR nemzeti porondján, -beleértve a királykategóriát, a Cupot – és a Formula E-ben is.

Karrierje végül a rallycrossban teljesedett ki.

A Global Rallycrossban 2015-2017 között, a Volkswagen Andretti Rallycross csapat színeiben, zsinórban három bajnoki címet szerzett.

A széria átalakulását követően, 2018-ban Andrettiékkel együtt átnyergelt az újonnan létrejött Americas Rallycrossba, a szezont pedig újfent a tabella élén zárta.

Speed 2019-es szezont már a Subaru versenyzőjeként teljesíti és jelenleg is a bajnokság élén áll négy ponttal vezetve Tanner Foust előtt. Az ARX idei negyedik, egyben utolsó fordulóját szeptember 30-án, a COTA-n rendezik, az azonban a sérülésekből kiindulva nem valószínű, hogy a kaliforniai pilóta részt tud venni rajta.

A pórul járt versenyzőnek rengeteg kollégája küldte el jókívánságait a közösségi oldalak felületein, többek között a pontosan egy évvel, az IndyCar poconói futamán súlyos gerincvelő-sérülést szenvedett Robert Wickens is.

„Kitartás, haver!” – biztatta a kanadai az Instagramon. „Szólj, ha bármi kérdésed van és segíthetek! !Törött T6-os csigolya-spanok vagyok”  

Speed még 2011-ben maga is megpróbálkozott az IndyCarral. A Jay Penske vezette Dragon Racinggel eredetileg egy két futamra szóló megállapodást kötött, ami az Indianapolis 500-at, valamint a – mint ma már tudjuk, tragikus végkimenetelű –, Las Vegas-i szezonzárót foglalta magában.

Az Indy 500 edzései során azonban Speednek számos gondja akadt az autóval, ami a sebességében is megmutatkozott. A problémák következtében a versenyző és Penske között rendkívül elmérgesedett a viszony, ez pedig odáig vezetett, hogy Speed a kvalifikáció előtt egyszerűen faképnél hagyta a csapatot.

Az amerikai néhány évvel később már úgy fogalmazott, hogy eszébe sem jutna még egy esélyt adni az Indianapolis 500-nak, mivel azt túl veszélyesnek tartja.

„Nem versenyeznék az IndyCarban oválon” – jelentette ki 2015-ben. „Van két gyerekem és szeretem az életemet.”

  

 

 

 

 kép: Subaru Motorsports