Totális Team Penske-uralmat hozott az IndyCar iowai kvalifikációja


Senki nem tudta megszorongatni Roger Penske triumvirátusát az iowai forróságban.

Ahogyan azonban az lenni szokott a legjobbak között is mindig van valaki, aki kiemelkedik.

Ezúttal, a Kapitány három fős legénységét tekintve ez a személy Simon Pagenaud lett.

A francia versenyző sikeresen átmentette torontói formáját és az IndyCar idei harmadik oválpályás futamának otthonául szolgáló Iowa Speedwayen lebonyolított kvalifikáción sem engedte ki a kezéből az első helyet.

Pagenaud 180.073 mph-s, kétkörös átlaggal zárt a tabella élén, aminek köszönhetően tizenkettedik alkalommal rajtolhat az élről főkategóriás karrierjét tekintve.

„A csapat fantasztikusan dolgozott” – lelkendezett a 35 éves pilóta, aki az idén eddig szerzett három győzelméből kettőt (Indianapolis 500, Toronto) a pole-ból indulva kaparintott meg.

„Az autó nagyon jól ment a kvalifikáción. A körülmények rendkívül nehezek, a pályán több, mint 57 °C fok van, ezért a megfelelő egyensúly eltalálása eléggé összetett feladat. Ben [Bretzman, a Pagenaud által vezetett 22-es Dallara-Chevy felkészítő csapatának főnöke – a szerk.] viszont remek munkát végzett a beállítások terén. Nekem csak a saját feladatomra kellett koncentrálnom. Ez volt a két legintenzívebb kör, amit valaha csak megéltem. Nagyon erős a versengés a csapaton belül, de mint látják, a Team Penske egyszerűen fenomenális!”

Pagenaud mellől, az első sorból a 179.589 mph-s átlagott hozott Will Power várhatja az Iowa 300 névre hallgató futam zöld zászlaját.

A „Penske-házi versenyben” ezúttal a bajnokságot vezető Josef Newgarden bizonyult a leglassabbnak, akinek 179.449 mph-s két köre csak a harmadik pozícióra lett elegendő.

Az amerikai az RLL Racinges Takuma Satóval osztozik a második rajtsoron.

Az Iowa 300 tavalyi győztese, James Hinchcliffe (Arrow Schmidt Peterson Motorsports) az ötödik pozíciót tudta elcsípni, míg az összetettben Newgardenhez viszonyítva már csak 2 pont hátrányban lévő Alexander Rossi a hatodik helyet hozta össze az Andretti Autosport #27 Dallara-Hondájával.

A legjobb újoncnak az ASPM-et szolgáló Marcus Ericsson bizonyult. A svéd 175.578 mph-s átlaga révén a tizedik helyről kezdheti meg a 300 körös viadalt a 0.894 mérföld hosszú oválon.

Érdekesség, hogy a Team Penske trióját követően már csakis kizárólag Honda-erőforrással bíró autókat találunk a legjobb tizenkettő között.

Az Iowa 300 magyar idő szerint vasárnap, kb. 1:10-kor veszi kezdetét.

 

ie300.png