Pagenaud nyert Torontóban, beindultak a konteósok


Simon Pagenaud a pole-ból rajtolva húzta be IndyCar-karrierje tizennegyedik győzelmét, a befutót azonban vad összeesküvés-elméletek árnyékolták be. 

Az IndyCar menetrendjének egyetlen, USA-n kívüli futamát rendezték vasárnap a torontói Exibition Place-en.

A versenyt megelőző legnagyobb szenzációnak kétségkívül Robert Wickens számított, aki egy kézi vezérlésűvé átalakított Acura NSX volánja mögött hajthatott pályára közvetleül a rajt előtt.

A sérült kanadai pilóta – aki a motorok beindítására vonatkozó parancsot is kiadta – körét a várakozásoknak megfelelően akkora üdvrivalgás kísérte a honfitárs nézőközönség részéről, hogy még a legkeményebb lelkületű embereken is borzongás futott végig.

Szűk két órával később, a Honda Indy Toronto névre hallgató verseny végén azonban már egy teljesen más esemény miatt állt fel a rajongótábor egy részének hátán kollektíve az összes szőr.

A 1.786 mérföld hosszú, 11 kanyarból álló ideiglenes utcai vonalvezetésen rendezett viadal kockás zászlaját a pole-ból indult Simon Pagenaud látta meg elsőként.

A Team Penske franciája ezzel – az IMS road vonalvezetésén lebonyolított IndyCar GP és az Indianapolis 500 után – idei harmadik, összességében pedig tizennegyedik IndyCar-sikerét aratta.

A 35 éves versenyző 80 körön át haladt az élen 85 körös futamból és úgy tűnt, senki sem veheti el tőle a végső győzelmet.

A hajrában azonban a kritikusan alacsony üzemanyagszint miatt a csapata spórolós üzemmódra utasította, aminek következtében az őt üldöző Scott Dixon rohamosan csökkenteni kezdte a hátrányát.

Pagenaud korábbi, több, mint 6 másodperces előnye a végére már vészesen leapadt, ekkor azonban csapattársa betlijéből kifolyólag rámosolygott a szerencse. 

A verseny utolsó körében – állítása szerint fékprobléma miatt – Will Power beleállt a 8-as kanyarban lévő gumifalba, ironikus módon pontosan ugyanott, ahová már a rajtot követő tumultus során is sikerült leparkolnia.

Az ausztrál ütközése miatt sárga zászlós szakasz lépett életbe, így Pagenaud fellélegezhetett és magabiztosan, immár a biztos győzelem tudatában gurulhatott be a célba.

Power balesetéből ráadásul nem csak a francia, de a Team Penske #2 Dallara-Chevyjét vezető Josef Newgarden is profitálni tudott.

A bajnoki pontversenyt vezető amerikait – köszönhetően annak, hogy négy körrel a vége előtt koccolta a falat – ekkor már egyre jobban megközelítette a mögötte lévő Felix Rosenqvist.

A sárga zászlónak hála viszont, akárcsak Pagenaud a győzelmét, Newgarden is teljes biztonsággal meg tudta végül tartani a negyedik helyét.

Az incidenst számos rajongó azon melegében el is nevezte Crashgate 2.0-nak a hírhedt Briatore/Piquet-féle 2008-as, szingapúri botrányra utalva, mondván a Team Penske direkt utasította a falazásra Powert, így segítve az összetettben előtte álló két csapattársát. A konteósok szerint dacára annak, hogy az idén eddig nyeretlen ausztrál top 10-es pozícióban haladt, a gárda mégis beáldozta őt a bajnoki tabellán előtte álló két csapattársa érdekében.

Szerény véleményem szerint az igazság odaát van, egy azonban biztos; Power intim légyottja a gumibálákkal valóban gátat szabott egy potenciálisan izgalmas végkifejlet megvalósulásának. 

„Nyilvánvalóan nem így szeretek versenyezni” – mondta Pagenaud, utalva a sárga alatti leintésre. „A Chevy remek munkát végzett, ami végül kifizetődött. Az autó egész nap gyors volt, nem igazán kerültem összetűzésbe senkivel, úgyhogy elégedett vagyok. Ez a feladat egy tiszta, tökéletes végrehajtása volt a Penske csapat részéről.”

paga.jpeg

A másodikként befutott Dixont kvázi a verseny hőseként is lehetne aposztrofálni.

Az ötszörös – egyben regnáló – bajnok a 15. körben súrolta a falat, aminek következtében a teljes hátralévő táv során küszködnie kellett a sérült kormánnyal. Ha ez nem lett volna elég, az új-zélandi dolgát még makacs teniszkönyök is nehezítette a jobb karján. Ezzel kapcsolatban Dixon azt is elárulta, nem tartja kizártnak, hogy a holtszezon során egy műtéti beavatkozásra is rá kell szánnia magát.

A harmadik pozícióban a bajnokságban továbbra is a másodikként jegyzett – ámde az éllovas Newgardenhez képest már csak 4 pont hátrányban lévő – Alexander Rossi zárt.

Mint fentebb már említésre került, a negyedikként Newgardent érte a kockás zászlót, az ötödik helyet pedig Rosenqvist csípte el, aki ezzel a futam legjobb újonca is lett.

A hazai pályán versenyző James Hinchcliffe a hatodik pozícióban zárt az Arrow Schmidt Peterson Motorsports #5 Dallara-Hondájával, közvetlenül a Harding Steinbrenner Racing ifjonca, Colton Herta előtt.

A top 10-be sikerült még beverekednie magát Sébastien Bourdais-nak (Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan), Graham Rahalnak (RLL Racing) és Marco Andrettinek (Andretti Herta Autosport).

A versenynek mindössze egyetlen kiesője lett Takuma Sato személyében, akinek autójában 17 körrel a vége előtt, látványos lángcsóvák kíséretében adta meg magát a Honda-erőforrás.

A Carlin #31 Dallara-Chevyjével a mezőnybe visszatérő, első torontói IndyCar-futamát teljesített Sage Karam felejthető napot zárt. Az amerikai műszaki hiba miatt csak a huszonegyedikként végzett, hat kör hátrányban.

Az IndyCar csipetcsapatának nem sok ideje marad a pihenésre, hiszen július 20-án, szombaton már várja őket az Iowa Speedway oválja.

 

torres_1.png

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

képek: IndyCar