Simon Pagenaud rajtolhat az élről Torontóban


A Team Penske francia pilótája bizonyult a legjobbnak az Exhibition Place ideiglenes utcai vonalvezetésén, miközben a bajnoki címre hajtó ellenfelei hibát hibára halmoztak. 

Az IndyCar idei tizenegyedik versenyét rendezik meg a kanadai Torontóban, amely egyben a szezon egyetlen, USA-n kívüli bevetését is képezi.

Az épített/utcai pályákon megszokottnak számító, három körből álló kvalifikáció utolsó, a legjobb hat autó részvételvel lezajlott Fast 6-et Simon Pagenaud zárta az első helyen.

A 35 éves versenyző 58.4293 másodperces gyors köre révén kaparintotta meg idei második, teljes IndyCar-karrierjét tekintve pedig tizenharmadik pole-pozícióját.

„Nagyon szórakoztató volt” – kommentálta az időmérőjét Pagenaud, aki jelenleg a harmadik helyen áll összetettben. „A legjobbat hoztuk ki belőle, nincs annál jobb érzés a motorsportban, mint amikor a saját várakozásaidnak megfelelően teljesítesz.”

A francia – aki a májusi Indianapolis 500-at az első helyről startolva nyerte meg – malmára hajtotta a vizet, hogy a bajnoki címért hajtó ellenfelei egytől egyik hibáztak.

A regnáló torontói győztes Scott Dixon az utolsó gyors körének kezdetén csúszott meg a hepehupás pályán, aminek következtében be kellett érnie a második rajtpozícióval, 0.1655 másodperces lemaradásban Pagenaud-val szemben.

Az összetett tabella második helyén álló Alexander Rossi szintén nem teszi ki az ablakba a Fast 6-es teljesítményét, miután a 6-os kanyarban lekoccolta a falat. Az Andretti Autosport amerikai pilótája végül csak a negyedik helyet csípte el, a második soron osztozva a harmadikként végzett újonc Felix Rosenqvisttel.

A bajnoki éllovas Josef Newgarden sem zárt tökéletes kvalifikációt. A Team Penske #2 Dallara-Chevyjét terelgető amerikai a 11-es kanyarban kissé megcsúszott és csak a szerencsén múlt, hogy nem vágta neki az autó hátulját a falnak. A 29 éves versenyző az utolsó előtti, azaz az ötödik helyen zárta a Fast 6-et. Mellőle az Ed Carpenter Racing 20-as gépét az épített/utcai pályákon vezető Ed Jones rajtolhat majd.

Marco Andretti a top 12-es szegmenst a hetedikként fejezte be, tehát éppen, hogy lemaradt a legjobb hat közé jutásról. Az Andretti Herta Autosport veteránja azonban még így is idei legjobb kvalifikációs eredményét produkálta.

James Hinchcliffe-nek azonban egyelőre nem sikerült lenyűgöznie hazai közönségét.

Az Arrow Schmidt Peterson Motorsports kanadai versenyzője már a csoportkörében elvérzett, aminek köszönhetően csak a tizennegyedik pozícóból vághat neki a 85 körös futamnak.

A legnagyobb negatív meglepetést azonban kétségkívül Will Power szolgáltatta. Az ausztrál a kedvezőtlen beállítások, valamint váltóproblémák miatt csak a tizenötödik pozícióból indulhat.

Ez azt jelenti, hogy négy év óta először fordul elő, hogy a Team Penske pilótája a hatodik sornál rosszabb rajthelyről kezdhet meg egy utcai/épített pályás versenyt.

A Carlin 31-es számú Dallara-Chevyjét ezen a hétvégén vezető, egyben élete első torontói IndyCar futamára készülő Sage Karam a huszonegyedik lett.

A Honda Indy Toronto magyar idő szerint vasárnap, kb. 21:40-kor veszi kezdetét.

 

restor.png

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

kép: IndyCar