Több, mint 780 millió forintot ért Simon Pagenaud Indy 500 győzelme


Idén is jól jövedelmezett a legendás verseny. 

Simon Pagenaud lehengerlő teljesítményt nyújtva, a 200 körből 116-ot az élen töltve, egy epikus fináléban Alexander Rossit legyőzve kaparintota meg a 103. Indianapolis 500 győzelmét.

A 35 éves francia ezzel karrierje során először tudott diadalmaskodni a világ legnagyobb múltú pályaversenyén. A gárda szempontjából viszont ez a siker már a tizennyolcadik volt a sorban, amivel Roger Penske tovább növelte vezetését az örökranglsitán, mint az Indy 500 valaha volt legsikersebb csapattulajdonosa.

A viadal idei összdíjazása 13,090,536 dollár volt, ami magyar pénzre átszámítva megközelítette a négymillárd forintot.

Az összeg az Indianapolis Motor Speedway és az NTT IndyCar Series által biztosított alap mellett további, a szponzoroktól, valamint egyéb partnerektől származó hozzájárulást is magában foglal. A pilóták közti felosztásában a végső helyezés mellett többek közt figyelembe veszik az esetleges élen töltött köröket, a kvalifikációs eredményt, egyéb különdíjakat (pl. a legjobb újoncnak járót) és azt is, hogy adott autó teljes szezonos, vagy csak részidős tagja-e a mezőnynek.

A legnagyobb szelet ebből a tortából természetesen Pagenaud-nál landolt, akinek győzelmét 2,669,529 amerikai dollárral (781 millió 874569 HUF) honorálták.

Az eddigi legnagyobb pénzdíjat Helio Castroneves 2009-es elsősége érte. A brazil sikere akkori árfolyamon 3.05 millió dollárt kóstált.A helyi idő szerint hétfő este rendezett banketten Pagenaud elárulta, hogy az egyik első ember, aki gratulált neki a Team Penske élő legendája, a csapat színeiben összesen négy Indy 500 győzelmet aratott Rick Mears volt.

„Küldött egy SMS-t, amiben annyit írt, hogy ‘Üdv a klubban’” – mesélte az érthetően még mindig fél méterrel a föld fölött járó francia, akit később szinte valamennyi, még életben lévő, Indianapolisban már nyerni tudott versenyző is megkeresett. „Gil de Ferran tegnap éjjel könnyek között gratulált, de még rengetegen írtak üzeneteket, vagy hívtak fel telefonon. Dario Franchitti például ma reggel. Ez elképesztő, ezek a srácok, akikre felnézek, azt mondják nekem, hogy üdvözölnek a klubban…. Felemelő érzés, ha végre eléred a célod. Ha majd egyszer lesznek gyerekeim, fantasztikus lesz nekik elmondani, hogy mit értem el. Aztán ha majd nekik is lesznek gyerekeik, elmesélhetik, mit vitt véghez a nagyapjuk. Már az is nagyszerű, hogy egyáltalán ilyeneken gondolkodhatok. Ez a hely varázslatos, ha nyersz itt, akkor a történelem része leszel. Hihetetlenül megtisztelve érzem magam.”

A pénzdíjon kívül Pagenaud gazdagodott még az exkluzív Indy 500 győzelmet szimbolizáló gyűrűvel, egy különleges Tag Heuer karórával, valamint a szokásoknak megfelelően ajándékba kap egy modellt a pace carként funkcionált autóból is, ami idén a 2019 Corvette Grand Sport volt.

sf.png

Santino Ferrucci a legjobb újoncnak járó trófeával

  

Alexander Rossi második helye már „csak” 759.179 dollárt (222.012.253 HUF) hozott a konyhára, míg a harmadikként leintett Takuma Sato neve mellett 540,454 dollár (158.053.070 HUF) szerepel a kereseti listán.

Összehasonlításként a NASCAR ikonikus Daytona 500-ának első helyéért idén Denny Hamlin körülbelül 1.6 millió dollárt nyert. Ez a szám azonban csak megközelítés, mivel a NASCAR az elmúlt években már nem hozza nyilvánosságra hivatalosan a pénzdíjak összegét.Az Indianapolis 500 legjobb újoncának idén Santino Ferruccit válaszották, aki fantasztikus teljesítményt nyújtva a hetedik helyen ért célba a Dale Coyne Racing 19-es Dallara-Hondájával.

A tradíciók értelmében azonban a puszta tény, hogy a fiatal amerikai zárt a legmagasabb pozícióban a debütánsok között, még nem vonja maga után automatikusan ezt a megtisztelő címet.

A ‘Rookie of the Year’ díjat hivatalosan 1952 óta ítélik oda annak az újoncnak, aki az Indy 500 teljes programsorozata alatt minden tekintetben a legjobb teljesítményt nyújtotta.

A szavazásra a média kijelölt képviselői, valamint az IndyCar/IMS néhány – az előbbi csoporthoz képest jóval kisebb számban meghatározott – tisztviselője jogosult, akiknek az alábbi négy kritériumot szem előtt tartva kell leadniuk a voksukat a szerintük legkiemelkedőbb debütáns pilótára: 1., a versenyzői képességek, 2., a sportemberi viselkedés, 3. a Május Hónap során tanúsított magatartás és elérhetőség, valamint 4., a futamon elért végső helyezés.

Ferrucci a voksok alapján ezen kitételeknek teljesen megfelelt, pénzben kifejezve pedig 435,404 dollárnak (127.331.722 HUF) örülhetett, amibe beleszámít a legjobb újoncnak járó 50.000 dolláros bónusz is.

A három kör után műszaki hiba miatt kiállni kényszerült, ebből adódóan csak az utolsó, 33. helyen zárt Colton Herta sem járt rosszul anyagiak szempontjából a maga 351,129 dollárjával (102.685.920 HUF).

A pénzdíjakat egyébiránt a versenyzők nem tartják meg teljes egészében, hanem osztoznak rajta a csapatukkal. Ennek arányát bizalmasan kezelik, bennfentes információk szerint azonban a pilótáknál maradó összeg általában 15-40% között mozog szerződéstől függően.

 

 A 103. Indianapolis 500 teljes végereménye kiegészítve a pénzdíjakkal:

1033.png

További érdekességekért, hírekért, információkért az amerikai autósport világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát is:

 képek: IndyCarEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy