Fernando Alonso visszautasította a McLaren ajánlatát


A spanyol versenyző nem akarta, hogy bevásárolják az Indy 500 mezőnyébe. 

Mindössze 0.019 mph-n múlt, hogy Fernando Alonsónak és a McLaren Racingnek nem sikerült kivívnia a jogot a 103. Indianapolis 500-on való indulásra.

A világraszóló fiaskót követően rögtön felröppentek olyan hírek, miszerint a csapat kilátásba helyezte, hogy megvesznek egy helyet valamelyik, mezőnybe jutott csapattól.

A megoldás a szabályok értelmében teljesen legálisnak minősülne, hiszen a versenyre nem pilótát, hanem autót neveznek. Ez azt jelentette volna, hogy némi anyagi ellenszolgáltatásért felállíttatnak egy versenyzőt az autójából és a helyén már Alonsót indítanák – mint tette azt az Andretti Autosport 2011-ben, amikor az időmérőn elvérzett Ryan Hunter-Reay kedvéért, szponzori nyomásra partvonalra parancsolták az AJ Foyt Racinges Bruno Junqueirát.

A pletykákra reagálva a McLaren azonnal cáfolt, mondván ők kiérdemelni akarják a részvételt, nem pedig megvenni.

Később azonban kiderült, Zak Brown valóban megkeresett néhány gárdát bevásárlási szándékkal. Ezen próbálkozások azonban már kizárólag a spanyol klasszist érintették volna, mondván ha már a csapat elbukott, akkor legalább neki legyen meg a lehetősége az indulásra.

>>> Tündérmese és rémálom: Az Indy 500 kvalifikációja idén sem hazudtolta meg önmagát

Meg nem erősített hírek szerint a Team Strange Racing #77 Dallara-Hondája is felmerült, mint lehetőség. A spanyol Oriol Servia által vezetett gép technikai partnere az Arrow Schmidt Peterson Motorsports, amelynek névadó szponzora, az Arrow Electronics a McLaren egyik támogatójának is számít.

Emellett a Brownék azt az egyébként komoly anyagi problémákkal küzdő Juncos Racinget is megkörnyékezték, amelynek 32-es Dallara-Hondájával Kyle Kaiser az utolsó pillanatban ütötte ki a mezőnyből a McLarent.

A végső szót viszont Alonso mondta ki, aki mereven elzárkózott attól, hogy az ő kedvéért egy olyan pilótát állítsanak fel a volán mögül, aki saját jogán vívta ki a futamon történő részvételt.

„Fernando semmi rosszat nem csinált, neki ott kellene lennie a versenyen” – nyilatkozta Brown az AP-nek. „Nagyon sok partnerünk is van, akik szintén szeretnének jelen lenni a futamon. Hogy veszünk-e [Alonsónak] egy helyet? Ő erre azt válaszolta, hogy ‘Tudom, mibe kerül bejutni a mezőnybe és nem érzem helyesnek, hogy egy olyan versenyzőt emeljünk ki belőle, aki megérdemelten van ott, csak azért, mert az én csapatom fizet az üléséért ‘”.

 >>> Első Indy-tesztje előtt a McLarennek még kormánykereke sem volt – És ez még semmi

 

További érdekességekért, hírekért, információkért az amerikai autósport világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát is:

kép: IndyCar