Alonso: A McLaren nem áll készen az Indianapolis 500-ra


A McLaren Racing kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy az önálló Indy 500 projektjük nem lesz egy könnyű menet. Azt azonban rémálmaikban sem gondolták, hogy végül mennyire katasztrofálisan alakul számukra a Május Hónap. 

A Zak Brown vezette gárda saját jogán, ámde a Carlinnal technikai partnerségben vágott neki a 103. Indy 500-nak. A 66-os számmal jelölt Dallara-Chevy volánja mögött ülő Fernando Alonso pedig abban reménykedett, hogy már idén beteljesítheti álmát és a legendás verseny megnyerésével kipipálhatja a motorsport tripla koronáját.

Hamarosan azonban kiderült, hogy a vágyott cél idei elérése felér egy lehetetlen küldetéssel.

Az IndyCarban teljesen újoncnak számító gárdával felálló McLaren már az áprilisi, kollektív tesztet sem tudta műszaki hiba miatt érdemben teljesíteni, a negatív sorozat pedig a verseny edzéshetében csak még erősebb fokozatra kapcsolt.

Rögtön az első, keddi napon elektronikai hiba miatt voltak kénytelenek idő előtt befejezni a körözést, szerdán pedig Alonso csapta falnak az autót. A tartalékgépet a csapat másnapra sem tudta felkészíteni, így a komplett csütörtöki nap kimaradt számukra.

Az első teljes, problémamentes edzését a McLaren végül csak pénteken teljesíthette, a rengeteg elvesztegetett, pályán töltött időt viszont ez már nem pótolta.

>>>>> Régen látott izgalmakat hozott a 103. Indy 500 kvalifikációjának első napja

A kvalifikációt megelőzően maga Alonso is úgy nyilatkozott, aggódik amiatt, hogy nem fogja tudni bejuttatni az autóját a mezőnybe, ez a félelme pedig szombaton beigazolódni is látszott.

A 37 éves szupersztár első, négykörös kísérletét egy defekt hátráltatta, hiába tett azonban ezt követően még négyszer is próbát, végül nem sikerült beverekdnie magát a biztos továbbjutást érő legjobb harminc autó közé.

Alonso egyetlen reménye az 500-on való indulásra már csak a vasárnapi – eső esetén hétfői – Last Row Shootout lehet, amelyen még öt másik pilótával kell megküzdenie a rajtrács utolsó három helyéért. 

A spanyol viszont tisztában van azzal, hogy a mezőnybe jutáshoz nagy szerencsére – azaz az ellenfelek betlijére – lesz szükségük.

„Megpróbálunk négy tiszta, hiba nélküli kört teljesíteni teljes gázzal” – nyilatkozta a spanyol az LSR kapcsán, ahol már minden versenyzőnek csak egyetlen kísérlete lehet. „Ha ez elég lesz az első három helyre, akkor rendben lesz és jövő héten igyekszünk egy jó versenyt futni. Ha viszont nem járunk sikerrel, akkor ez az, amit érdemlünk. Legalább három autó van, amelyek gyorsabbak nálunk, tehát nem tehetünk többet. Igyekszünk végrehajtani a feladatot holnap, a tőlünk telhető legtöbbet nyújtva. A lényeg, hogy nyugodtak maradjunk, összpontosítsunk, ahogyan ma [szombaton] is tettük.”

Alonso egy pillanatig sem próbálta meg szépíteni az elmúlt napok performanszát.

„A teljesítményünk egész héten nagyon rossz volt. A csapat nem állt teljesen készen erre a kihívásra. Lassúak voltunk. A Juncos Racingnek pénteken volt balesete, szombaton viszont már pályán voltak a tartalékautóval, nekünk viszont ugyanemiatt egy teljes nap kiesett. Egy kicsit mindenben lassúak voltunk. A helyzet kiábrándító, de ez a kérdés inkább a McLarent illeti. Nyilvánvalóan ez most egy nagyon nehéz pillanat az egész csapat számára, az éjszaka során kipróbálunk még valamit az autón, de egyik napról a másikra már nem sokat tehetünk. Van még egy utolsó kísérletem, esélyem a mezőnybe jutásra. Ha nem jön össze, akkor nem is érdemeljük meg, hogy ott legyünk a versenyen.”

 

 

További érdekességekért, hírekért, információkért az amerikai autósport világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát is:

kép: IndyCar