Indy 500 – 2. nap: Newgarden elsőség és két komoly baleset


A Team Penske a 103. Indianapolis 500 szerdai edzésnapját is behúzta, Fernando Alonso és Felix Rosenqvist pedig megismerhette a pálya sötétebbik arcát. 

Eddig nem lehet oka a panaszra Roger Penske-nek, hiszen az Indy 500 edzéssorozatának eddigi mindkét napját az ő egyik autója zárta az élen.

Kedden a verseny regnáló győztese, a #12 Dallara-Chevyt vezető Will Power landolt a tabella élén, szerdán pedig Josef Newgarden repítette az első helyre a 2-es számmal fémjelzett gépet.

A 28 éves amerikai 228.856 mph-s (368.308 km/h) átlaggal teljesítette a nap legjobb körét, minimális különbséggel maga mögé utasítva a Chip Ganassi Racing klasszisát, a 228.825 mph-s (368.258 km/h) átlagot hozott Scott Dixont.

A harmadik helyen az Ed Carpenter Racing #21 Dallara-Chevyjét terelgető Spencer Pigot fejezte be a gyakorlást 228.658 mph-val (367.989 km/h).

A nap legjobb újonca az IMS 2.5 mérföldes ováljával szemmel láthatóan egyre jobb barátságot ápoló Santino Ferrucci lett. Az Indy 500 képében karrierje legelső oválfutamára készülő amerikai 228.561 mph-t (367.833 km/h) tudott kipréselni a Dale Coyne Racing 19-es számú Dallara-Hondájából.

A top 5-öt a pályafutása negyedik indianapolisi győzelmére hajtó Penske-veterán, azaz Helio Castroneves zárta 228.441 mph-val (367.640 km/h).

Az első napot megnyert Power ezúttal csak a huszonegyedik lett.

A 2016-os Indy 500-at újoncként megnyert Alexander Rossi ezúttal csak a harmincnegyedikként fejezte be a napot 224.648 mph-val (361.535 km/h). Ezt az sebességet azonban teljesen egyedül autózta ki, megfutva ezzel az edzés legjobb, szélárnyék nélküli körét.

Érdekesség, hogy eközben Newgarden a „magányos” átlagokat felsoroló listán csak a huszonötödikként zárt. 

A keddi edzés mondhatni simán zajlott le, szerdán azonban rögtön két látványos baleset is borzolta a kedélyeket.

Az IMS első „áldozata” Fernando Alonso lett, aki a pálya 3-as kanyarjából kijövet, alulkormányzottsággal küzdve vesztette el uralmát a McLaren Racing 66-os Dallara-Chevyje felett. Az autó flippergolyóként pattant a külső falról a belsőre, egy kis időre négy kerékkel a levegőbe is emelkedett, majd újfent visszacsapódott a külsőre. A balesetet a spanyol sértetlenül megúszta, a versenygép azonban csúnyán összetört.

Ennek következtében az április végi, kollektív teszthez, majd a jelen edzéssorozat első felvonásához hasonlóan – amelyeken egyaránt műszaki hiba hátráltatta őket – a McLaren immár a harmadik napját volt kénytelen jóval a tervezettnél előbb befejezni.

Alonso a keddi, elektronikai problémák miatt rövidre szabott programja után olyan frusztrált volt, hogy még a sajtónak sem akart nyilatkozni, másnap viszont, dacára a balesetnek már jóval optimistább hangnemet ütött meg.

„Alulkormányzott volt az autó és hiába emeltem fel a lábam a gázról a kanyar bejáratánál már nem volt elég, a fal túl közel jött, túl gyorsan”– nyilatkozta a 37 éves pilóta, akinek az incidenst megelőző legjobb köre 225.433 mph-s volt. „Hibáztam, alábecsültem a tapadást a 3-as kanyarban. Elnézést kérek a csapattól, nagyon sokat dolgoztunk az autón és most csúnyán összetört. Megtanultam a leckét. Az autó sokkal vezethetőbb volt a tegnapihoz képest, úgy érzem, határozottan jó irányba haladunk. Az ilyen dolgok előfordulnak a motorsportban, de jobb, hogy ma történt, mint a verseny napján. Meglátjuk, mit hoz a holnap.”

A McLaren a balesetet követően úgy döntött, hogy a tartalékautóval térnek vissza csütörtökön a pályára.

A szóban forgó gépet a velük technikai partnerségben lévő Carlin műhelyében állították össze a McLaren emberei – mint azt a csapat IndyCar programjának vezetője, Bob Fernley külön kihangsúlyozta.

Emellett továbbá több, mint valószínű, hogy egy motorcserére is sor fog kerülni.

A leamortizálódott, eredetileg első számúnak szánt, a gárda által Wokingban megépített járművet legkésőbb péntekre igyekeznek helyrehozni és az előzetes tervek szerint onnantól az fog vésztartalékként funkcionálni.

Az edzésnap második nagy csattanását a Chip Ganassi Racing újonca, Felix Rosenqvist mutatta be.

A svéd egy órával a leintés előtt csapta falnak a Chip Ganassi Racing #10 Dallara-Hondáját a pálya 2-es kanyarjában és csak a szerencsén – plusz a reflexeken – múlt, hogy az érkező Power nem trafálta telibe oldalról.

A baleset során Rosenqvist először a pálya külső falának vágódott, majd onnan gellert kapva a belső részen lévő gumibálákban landolt. A 27 éves pilóta sértetlen maradt, a programot viszont ő is a tartalékgéppel kénytelen folytatni csütörtökön.

A szerdai gyakorlás immár a teljes mezőnnyel zajlott le, miután a Carlin újonca, Patricio O’Ward is sikeresen letudta a részvételhez nélkülözhetetlen Rookie Orientation Program mindhárom fázisát.

A 20 éves mexikói kedden műszaki hiba miatt nem tudta letenni az alkalmassági vizsgát, így az IndyCar engedélyezte számára, hogy a hivatalos program megkezdése előtt negyven perccel pótolja be hiányosságát.

A lécet O’Ward simán átvitte, aminek révén megkapta a jogot arra, hogy pályára hajtson a mezőny többi tagjával. A napot végül a huszonkettedik helyen zárta 226.441 mph-s (364.421 km/h) egyéni legjobbjával.

A 103. Indianapolis 500 harmadik, azaz csütörtöki edzése, magyar idő szerint 17:00-kor kapja meg a zöld zászlót és egészen éjfélig tart majd.

Az események live timing segítségével követhetőek az IndyCar hivatalos oldalán.

 

p2.png

 

További érdekességekért, hírekért, információkért az amerikai autósport világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát is:

kép: IndyCar