Alonso: Az Indy 500 lenne karrierem legfontosabb győzelme

Alonso: Az Indy 500 lenne karrierem legfontosabb győzelme

A spanyol versenyző számára a legendás futam megnyerése számít az eddigi legnagyobb kihívásnak.

Fernando Alonso kevesebb, mint egy esztendő leforgása alatt behúzta a Le Mans-i,valamint a daytonai 24 órást és már csak egy karnyújtásnyira van attól, hogy megszerezze a WEC világbajnoki címét.

A Forma-1 2005-ös és 2006-os szezonjának legjobbja ezeken a versenyeken azonban egyaránt topcsapatok autóival mérette meg magát, ami nagyban hozzájárult a sikerszériájához.

A 103. Indianapolis 500 azonban már egy teljesen más tészta.

Az idén immár teljesen önálló gárdaként nevező McLaren Racing 66-os számot viselő Dallara-Chevyjével már jóval keményebb feladat vár rá, mint két évvel korábbi debütálása alkalmával.

2017-ben a wokingiak lényegében csak a nevüket adták a programhoz, miközben a komplett hátteret az Indianapolis Motor Speedwayt töviről-hegyire ismerő Andretti Autosport adta.

Alonso akkor versenyképesnek is bizonyult és még a végső győzelemre is esélye lehetett volna, ha a hajrában nem adja meg magát az autójában dübörgő Honda erőforrás.

Most viszont a McLaren csakis magára – illetve a Carlin révén némi technikai segítségre – számíthat. A gárda eddigi performansza pedig alá is támassza az Alonso és Zak Brown által adott korábbi nyilatkozatokat, miszerint átkozottul nehéz Május Hónap vár rájuk.

A csapat az áprilisi kollektív teszten, majd az Indy 500 első hivatalos edzésnapján sem villogott; műszaki hibák hátráltatták őket, emellett pedig rendkívül lassúnak is bizonyultak, amit mi sem példáz jobban, mint, hogy Alonso nevével eddig csak a tabella leghátsó szakaszában találkozhattunk.

Habként azon a bizonyos tortán pedig a második, szerdai edzésen a 37 éves oviedóinak még összd is sikerült törnie a munkaeszközét.

Alonsónak jelen állás szerint valódi csodára lenne szüksége ahhoz, hogy már idén beteljesítse a Tripla Koronát és – Graham Hill után mindössze második pilótaként a történelemben – Le Mans, valamint a Monacói Nagydíjon aratott győzelme után az Indy 500 Victory Lane-jére is ellátogathasson.

„[Az Indy 500] lenne a legfontosabb győzelem az életemben a karrierem szempontjából” – nyilatkozta Alonso a McLaren által kiadott promóciós videóban. „Ez a verseny nagyon fontos számomra, mivel a Tripla Koronához már csak ez az egy hiányzik. Nyilvánvalóan a Forma-1 volt az életem és az álmom nagyon hosszú időn át, azután viszont rájöttem, hogy több potenciál van bennem pusztán az F1-nél, ezért megpróbálok versenyképes lenni és nyerni is a motorsport ikonikus eseményein.”

A jövőben a rallyzással és a Supercars Championship legendás Bathurst 1000-ével is szemező klasszis tudja, hogy ha egy nap az Indy 500-on is diadalt arat, azzal végérvényesen beírja magát a motorsport történelemkönyvébe.

„Az Indy 500 a legnagyobb verseny a világon az adrenalint, az érzelmeket és az atmoszférát tekintve. Látni háromszázezer embert a pályán, amint szurkolnak annak a harminchárom pilótánank, akik ötszáz mérföldön keresztül versenyeznek a legnagyobb sebesség mellett, szerintem igazán rendkívülinek számít. Nagyon különleges idén visszatérni, ez a két hét a színtiszta varázslat.”

 

Kapcsolódó: 

>>> A McLaren egy már létező IndyCar csapat felvásárlását fontolgatja?

>>> Indy 500 -1. nap: Will Power a leggyorsabb, a McLaren vesszőfutása tovább folytatódik

 

 

További érdekességekért, hírekért, információkért az amerikai autósport világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát is:

kép: IndyCar