Back Home Again in Indiana – Az IndyCar hazatér


Ismét elérkezett az év azon időszaka, amikor az IndyCar világpolgárai benépesítik a sportág szent helyét.  

A Május Hónapot  (igen, így nagybetűvel) minden évben fokozott érdeklődés kíséri még azok részéről is, akik egyébként jószerivel azt sem tudják, mi fán terem az IndyCar. A világ egyik legikonikusabb versenypályáján, azaz az Indianapolis Motor Speedway-en rendezendő eseménysorozat egy külön dimenziója a motorsportnak, semmi máshoz nem hasonlítható, nem is volt hasonlítható és nem is lesz hasonlítható.

Ezen szuperlatívuszok pedig idén csak még tovább fokozódnak, miután május 26-án, százharmadik alkalommal megkapja a zöld zászlót az Indianapolis 500.

Előtte viszont még hátra van az IMS road vonalvezetésén esedékes IndyCar Grand Prix.

Lássuk tehát, mi vár ránk az előttünk álló hétvégén.

 
 
Verseny hivatalos elnevezése: IndyCar Grand Prix
Verseny időpontja (magyar idő szerint): Május 11., szombat – kb.21:50
Hol: Indianapolis Motor Speedway – Speedway, Indiana, USA
Pálya hossza: 2.439 mérföld (3.925 km)
Kanyarok száma: 14
Körök száma: 85
Versenytáv: 207 mérföld (333.13 km)
Vonalvezetés:

map_2.png 

A 2019-es mezőny létszáma: 24
Ebből újonc: 5

KÖZÉRDEKŰ: A Team Penske négy autóval képviselteti magát a versenyen köszönhetően Helio Castroneves visszatérésének, aki a tavalyi évhez hasonlóan a két indianaplisi forduló (GP, 500) erejéig újra csatlakozik a csapathoz. A népszerű brazilt szokás szerint a 3-as számmal jelölt Dallara-Chevy-ben kell keresni.

Első IndyCar futam az IMS roadján: 2014
Pole pozíciósa: Sebastian Saavedra (KV Racing)
Győztese: Simon Pagenaud (Schmidt Peterson Motorsports)

2018-as pole pozíció: Will Power (Team Penske)
2018-as győztes: Will Power (Team Penske)

Az Indy GP legeredményesebb versenyzője: Will Power – 3 győzelem (2015, 2017, 2018)
Az Indy GP legeredményesebb csapata: Team Penske – 4 győzelem (2015, 2016, 2017, 2018)

Kvalifikációs körrekord:  1:07.7044 /Will Power (Team Penske) – 2017 /kvalifikáció/

Push-to-pass használat: Összesen 200 másodperc, aktiválásonként maximum 20 mp időtartamban

Néhány kör a pályán Charlie Kimball szemüvegén át:

Betétfutamok: USF2000, Indy Pro 2000, Indy Lights

Twitter hashtagek: #IndyCarGP, #IndyCar
Hivatalos honlap: www.indianapolismotorspeedway.com

A verseny amerikai tévés közvetítése: NBC

Hivatalos live timing: racecontrol.indycar.com

Emlékezetes pillanat: Az IndyCar első, indianapolisi road futamának már a kvalifikációja sem ment simán.

Az esős, kaotikus körülmények 2014-ben rendesen megkeverték a lapokat, a végeredmény pedig Sebastian Saavedra révén egy abszolút meglepetés pole lett. Ezt látva azonnal megkondultak a vészharangok, nevezetesen, hogy vajon miként fog muzsikálni az állórajt során a nem éppen bajnokesélyesként számon tartott ifjú kolumbiai. Nos, amitől tartottak, be is következett. Saavedra, valamint két sorral hátrébb Juan Pablo Montoya autója is lefulladt, de az – ekkor még csak egyszeres – Indy 500 győztest sikeresen elkerülték az ellenfelek. Nem így szegény Sebastiant, akinek Dallara-Chevy-jébe először egy másik honfitársa, Carlos Munoz szállt bele, majd hamarosan rakétaként csapódott be a pályafutása során 2014-ig csakis állórajtokon edződött Mikhail Aleshin is. Csodával határos módon a történteknek csak egy könnyebb sérültje lett: a zöld zászlót lengető Greg Ballard, Indianapolis polgármestere, akit néhány, magasan szálló törmelékdarab talált el. A politikus azonban jófej volt és azzal kommentálta a történteket, hogy már alig várja, hogy legközelebb ismét zászlózhasson a mezőnynek.

 

Az elmúlt öt IndyCar GP összefoglalója:

2018 -> Will Power egyelőre verhetetlen az indianapolisi roadon
2017 -> Will Power mindent vitt Indianapolisban
2016 -> Folytatódik a francia offenzíva
2015 -> Indianapolisi Power-show: Andrettiék mélyen a pácban
2014 -> Kaotikus kezdés Indianapolisban

Hivatalos nevezési lista: entry.png

 

FUN FACTS:

-A 2019-es IndyCar szezon eddigi négy versenyén négy különböző győztes született négy csapat színeiben: St. Pete – Josef Newgarden /Team Penske/, COTA – Colton Herta /Harding Steinbrenner Racing/, Alabama – Takuma Sato /RLL Racing/, Long Beach – Alexander Rossi /Andretti Autosport/

– Idén fennállása során hatodszor feszül egymásnak az IndyCar mezőnye az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén. 

– A jelenlegi mezőnyben tizenkét olyan versenyző van, akik az eddigi mind az öt indianapolisi road futamon elindultak: Marco Andretti, Sebastien Bourdais, Helio Castroneves, Scott Dixon, James Hinchcliffe, Ryan Hunter-Reay, Tony Kanaan, Josef Newgarden, Simon Pagenaud, Will Power, Graham Rahal és Takuma Sato.

– Az eddigi öt indianapolisi road futamból négyen a pole-osnál landolt a végső győzelem is: Simon Pagenaud 2016-ban, Will Power pedig 2015-ben, 2017-ben és 2018-ban hajtotta végre ezt a bravúrt.

– Helio Castroneves az egyetlen versenyző, aki az eddigi összes Indy GP-n a top 10-ben zárt.

– Öt pilóta hajt pályára először az IndyCar mezőnyével az indianapolisi roadon: Marcus Ericsson /Arrow Schmidt Peterson Motorsports/, Felix Rosenqvist /Chip Ganassi Racing/ Colton Herta /Harding Steinbrenner Racing/, Patricio O’Ward /Carlin/ és Jack Harvey /Meyer Shank Racing/.

Ebből az ötösből csak Ericsson és Rosenqvist számára lesz teljesen új a pálya. A másik három pilóta alacsonyabb kategóriákban már egyaránt versenyzett itt, ráadásul győzelmet is tudtak szerezni. Herta 2018-ban a hétvége mindkét Indy Lights viadalát behúzta, Harvey pedig 2015-ben az első versenyt zárta az élen. Ami O’Wardot illeti, ő az Indy Pro 2000 (akkor Pro Mazda Championship) mezőnyében aratott sikert 2016-ban, mind a kettő futamot megnyerve.

– Tony Kanaan IndyCar pályafutása zsinórban 305. rajtjára készülhet a hétvégén, ami abszolút rekord. Az AJ Foyt Racing pilótája a CART 2001-es, portlandi fordulója óta minden egyes versenyen elindult, ahová csak nevezett.

A veterán brazil egyben teljes főkategóriás karrierje 364. futamának vághat neki. Nála több rajttal csak Mario Andretti (407) és AJ Foyt (369) büszkélkedhet.

– A Chip Ganassi Racinges Scott Dixon momentán 245 megszakítás nélküli rajtnál tart, amivel az örökranglista második helyén áll. A harmadikként Marco Andrettit jegyzik, aki a hétvégén a 221., kihagyás nélkül teljesített versenyére készülhet. – Kanaan egyébként a 22. (!!!!) teljes szezonját teljesíti az amerikai open-wheel csúcsán.

 

A hétvége menetrendje (magyar idő szerint):  

Május 10. – péntek
15:10 – 15:55: IndyCar 1. szabadedzés
18:30 – 19:15: IndyCar 2. szabadedzés
22:30: IndyCar Grand Prix kvalifikáció

Május 11. – szombat
17:15 – 17:45: IndyCar bemelegítő edzés
kb. 21:50: IndyCar Grand Prix (85 kör)

További érdekességekért, hírekért, információkért az amerikai autósport világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát is:

képek: IndyCar