Tragikus sorsú versenyző előtt tiszteleg az Indy 500 legújabb csapata


A Clauson-Marshall Racing egy női versenyzővel ejti meg bemutatkozását a világ legnagyobb múltú pályaversenyén.

 

A csapatot a három évvel ezelőtt, tragikusan elhunyt Bryan Clauson emlékére édesapja, Tim Clauson és üzleti partnere, Richard Marshall alapította.

A CMR mindeddig a dirt pályás szakágban képviseltette magát, a USAC sprint carban pedig egyenesen bajnoki címig vitték. A gárda most fennállásának egy újabb fordulópontjához érkezett el, miután hivatalosan bejelentették, hogy nekivágnak az Indianapolis 500-nak.

A CMR programja a Ross Motorsports és a szervdonor programot irányító Indiana Donor Network, valamint annak kampánya, a Driven2SaveLives jóvoltából valósulhat meg.

Ennek külön jelentőse van, lévén a 2016-ban, 27 esztendős korában, a Belleville Nationals midget car viadalon fatális versenybalesetet szenvedett Bryan Clauson maga is regisztrált szervdonor volt, aminek révén halála után öt ember életét mentette meg.

A csapat az alapítása óta küldetésének tekinti, hogy a három Indy 500 rajtja mellett a NASCAR-ban, az ARCA-ban és az Indy Lights-ban is megfordult, ámde a legnagyobb sikereit a dirt pályákon elért – beleértve a szakág Super Bowljaként számon tartott Chili Bowl 2014-es megnyerését – versenyző emlékének fenntartása mellett folyamatosan felhívja a figyelmet a donorprogram fontosságára is.

A Clauson híres rajtszámát, a 39-est viselő Dallara-Chevy volánja mögött az Indy 500-on már veteránnak számító Pippa Mann kap lehetőséget.

img_20190228_031206.jpg

A #39 Dallara-Chevy teljes pompájában az IMS pagodája előtt

 

„Valódi privilégium volt számomra, hogy 2012-ben egy élete első Indy 500-ára készülő versenyző édesapjaként érkezhettem meg az Indianapolis Motor Speedwayre” – idézi a hivatalos sajtóközlemény Tim Clausont.  „Megtisztelve érezzük magunkat, hogy csapatként nevezhetünk a versenyre, de különösen azért, hogy a Driven2SaveLives partnerei lehetünk, mivel a szervdonorság 2016-ban életünk egy fontos részévé vált. Az, hogy egyesítettük a dirt programunkat az Indy 500-assal rendkívüli jelentőségű nekünk a jövőre nézve. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Pippa Mannt tudhatjuk az autónk volánja mögött. Miután láttuk, hogy milyen emelt fővel kezelte a tavaly történtek körülményeit, biztossá váltunk abban, hogy ha lehetőségünk adódik segíteni számára abban, hogy visszatérjen a Speedwayre, akkor így fogunk tenni.”

A 35 éves pilótanő eddig összesen hat alkalommal rajtolt el a legendás versenyen, ebből a legjobb helyezését 2017-ben produkálta, amikor is a tizenhetedikként intették le.

Mann karrierje során először tavaly nem tudta kvalifikálni magát a futamra a Dale Coyne Racing negyedik számú autójával. Ennek köszönhetően a Schmidt Peterson Motorsportos James Hinchcliffe-hez hasonlóan csak a pálya mellől követhette végig az ötszáz mérföldet.

A fiaskóval kapcsolatban később napvilágot látott hírek szerint a gép beállításai olyan szörnyűek voltak, hogy már az is csoda volt, hogy Pippa épségben be tudta vele fejezni a kvalifikációt.

A versenyzőnő reméli, hogy most a CMR-rel már egy sokkal pozitívabb Május Hónapot teljesíthet.

„Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy csatlakozhatok a Clauson-Marshall Racinghez a legelső Indianapolis 500-ukon” – nyilatkozta a brit hölgy. „Számomra többet jelent egy autónál. A 39-es számot viselve és a Driven2SaveLives kampányát hirdetve a Chevy motoros autómon egy akkora megtiszteltetés, amit nem fogok félvállról venni. Köszönettel tartozom Tim Clausonnak, Richard Marshallnak és Stanley Rossnak, amiért hisznek bennem.”

Nem a CMR lesz az egyetlen csapat, amely újoncként vesz részt a 103. Indy 500-on. A sportautózás világából ismert DragonSpeed már decemberben bejelentette részidős programját, aminek értelmében idén öt versenyre neveznek az amerikai open-wheel szakág csúcsán. A 85-ös Dallara-Chevyt az ELMS, a WEC és az IMSA érdekeltségeikben egyaránt szerephez jutott Ben Hanley fogja terelgetni.

Igazán izgalmas kvalifikációra számíthatunk a május Indianapolis 500-on, hiszen jelen állás szerint nem kizárt, hogy akár 36-38 autó is harcolni fog a 33 fős mezőnybe jutásért.

 

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

USAracing

 

képek: Clauson-Marshall Racing