Patricio O’Ward visszautasította az Andretti Autosportot


Michael Andretti felajánlott egy autót a csapat nélkül maradt mexikóinak, aki azonban nemet mondott.

 

 

Alapjaiban forgatta fel az IndyCar világát Patricio O’Ward keddi bejelentése, miszerint saját kérésére felbontja a Harding Steinbrenner Racinggel kötött szerződését. A döntés oka az volt, hogy a csapat még egy hónappal az idény kezdete előtt sem tudta biztosítani az autója versenyeztetéséhez szükséges szponzorációs hátteret.

A szupertehetségnek tartott O’Ward jelenleg tehát, alig egy hónappal az IndyCar szezon kezdete előtt ülés nélkül áll.

Ennek kapcsán Michael Andretti az Autoweeknek elmondta, hogy ajánlott számára egy részidős programot az idei évre, a mexikói viszont nem élt vele.

„A múlt hétvégén felkínáltam neki az egyik autónkat nyolc futamra, de ő visszautasította, mert teljes szezont akart. Ezzel volt egy nagyon jó ajánlata, de nemet mondott rá. Nem tudom mihez fog kezdeni, lehet, hogy kilátásban van már valami más számára.”

O’Ward az egyébként Hardingékkal technikai partnerségben álló Andretti Autosport színeiben nyerte meg a 2018-as Indy Lights bajnokságot, a gárda pedig nagy szerepet játszott abban is, hogy a HSR autójával tavaly Sonomán megejthette bemutatkozását az IndyCarban. Nem is akárhogyan, lévén a kvalifikáción rögtön megszerezte az ötödik rajthelyet, a futamot pedig végül a kilencedikként zárta. A tervek szerint az idei évet már teljes egészében a HSR-rel versenyezte volna végig, ami a már jól ismert okok miatt végül kútba esett.

„Minden az autón és a pénzen múlik” – folytatta Andretti. „Patriciónak adódott egy lehetőség, de ő úgy döntött, hogy valami jobbhoz kezdhet valaki mással. Sok sikert neki, talán megtalálja. Nagyon sok időt töltöttem a telefonban azzal, hogy megpróbáljam meggyőzni, de ő teljes szezont akart. Megmondtam neki, hogy ezt nem tudom biztosítani. Bárcsak fel tudtam volna ajánlani számára egy full idényes autót, de nem ment.”

A 2018-as Indy Lights bajnoki címe révén O’Ward egymillió dolláros ösztöndíjra tett szert, amit három IndyCar versenyen való részvételre fordíthat, beleértve az Indianapolis 500-at.

Arról nem szól a fáma, hogy Andretti melyik nyolc futamot szánta a fiatal pilóta számára.

Az eddigi nyilatkozataiból viszont kitűnt, O’Ward olyan kontraktust szerezne, ami lehetővé tenné számára, hogy lehetőleg egyetlen fordulót se kelljen kihagynia.

„Jelenleg azon vagyok, hogy egyáltalán találjak valamit, lehetőleg St. Petersburgtől az Indy 500-ig” – magyarázta a pilóta az IndyCar hivatalos oldalának. „A gond az, hogy már túl késő van, sok csapatnak nincs meg a kellő személyzete egy újabb autó indításához. Nyilvánvalóan ezeknek az embereknek az összegyűjtése időbe telik és mindenki jó munkát akar végezni. Szerintem azok a csapatok, hogy lehet esélyem a Carlin, a Juncos és talán a Rahal Letterman Lanigan Racing, de Sam Schmidttel is beszéltem már. Fontos, hogy jó esélyem legyen. Nem szeretnék csak kimenni és vezetni, versenyezni akarok.”

Az érintett csapatvezetők nem zárkóznak el O’Ward versenyeztetésétől, de ehhez természetesen pénz kell.

„El tudom képzelni, hogy a Hardinggal való megállapodása az alacsony finanszírozottság miatt rekedt meg” – mondta Trevor Carlin. „Ez nagy valószínűséggel nálunk is gátat képezne vele kapcsolatban. Azt is tudjuk viszont, hogy Pato egy hatalmas tehetség. Szeretnénk beszélni vele, hogy meglássuk, van-e bármi mód arra, hogy összerakjunk egy szerződést.”

Az RLL Racing elnöke, Piers Phillips szintén elismeri a mexikói képességeit, ezzel együtt azonban azt is kihangsúlyozta, hogy a csapat számára nehézséget okozna egy újabb autó bevetése is a már meglévő két, Takuma Sato és Graham Rahal által vezetett mellett. Arról nem beszélve, hogy az Indy 500-ra máris be van jelentve egy harmadik gép Jordan Kinggel a volán mögött, ennek további fordulókon való indítása azonban már jóval több erőforrást igényelne.

„Sétálnod kell, mielőtt még futni kezdenél. Az első és legfontosabb dolog számunkra, hogy Grahammel és Takumával jó munkát végezzünk. Mindenekelőtt tehát meg kell lennie az alapnak ahhoz, hogy növekedni kezdjél, mi pedig még nem vagyunk ott. Szeretnénk egy harmadik autót, de akkor azt megfelelően is kell kezelni úgy, hogy ne vonja el a figyelmet a másik kettőről sem.”

A Juncos Racing vezére, Ricardo Juncos elismerte, hogy zajlanak tárgyalások O’Warddal.

„Gokartos kora óta ismerem Patót és a családját is. Mindenkinél jobban tudom, hogy mennyire tehetséges. Személy szerint boldogan versenyeztetném őt. A csapat készen áll, de nem rajtam múlik. Meglátjuk mi lesz.”

A nehéz helyzet közepette O’Ward igyekszik pozitív maradni.

„Mindig is úgy hittem, hogy a dolgok okkal történnek. Talán pontosan erre volt szükségem. Remélhetőleg ez a helyzet, mivel nyilvánvalóan nem erre számítottam. Mindenesetre már korábban is kaptam pofonokat, amiket nem vártam és végül mindig erősebben jöttem ki belőle, jobbá váltam. Semmit nem nyerek azzal, ha stresszelem magam, szóval csak próbálkozom és a tőlem telhető legkeményebben dolgozom. Tudom, hogy felnyitottam néhány csapattulajdonos szemét és abban is biztos vagyok, legalább egy páran érdeklődnek közülük irántam. Határozottan csak erre támaszkodom, mivel semmi másom nincs. Csak én és az ösztöndíjam.”

 

kép: Road to Indy