A NASCAR-karrierjével játszik, aki szerencsejátékra adja a fejét


Az új regula értelmében akár örökös eltiltással is jutalmazhatják a szervezet azon tagjait, akik fogadásokat kötnek a sportág eseményeire. 

Az idei évtől kezdve új működési irányelv lépett életbe a NASCAR-on belül, aminek egyik lényeges pontjaként szigorúan tilossá vált bárminemű szerencsejáték űzése.

A szabályozás nem csak a három nagy nemzeti szériát (Monster Energy NASCAR Cup, Xfinity Series, Gander Outdoor Truck Series), de valamennyi alacsonyabban rangsorolt regionális bajnokságot is érinti.

Ennek értelmében valamennyi NASCAR-kötődésű személy – a magas beosztású tisztviselőktől kezdve a csapattulajdonosokon, pilótákon át egészen a szerelőkig – semmilyen formában sem köthet fogadást a futamok kimenetelére és a pályán kívüli történésekre, mint pl. esetleges igazolások, vagy versenyhelyszíneket érintő változások.

A NASCAR megtiltotta továbbá a szervezet alá tartozóknak, hogy bármilyen, bizalmas információt adjanak ki egy, a szerencsejáték-bizniszben érdekelt harmadik félnek.

Azok, akik mindennek ellenére mégis fogadásokat tesznek a büntetések széles skálájával nézhetnek szembe 150 ezer dolláros pénzbírságtól kezdve egészen az örökös eltiltásig.

A NASCAR szabálymódosítása azt követően lépett életbe, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 2018 tavaszán alkotmányellenesnek nyilvánította a sportfogadások államilag meghatározott tiltását.Az ilyen jellegű szerencsejáték illegálissá tétele még az 1961-ben elfogadott Federal Wire Act nevű szövetségi törvényre, majd az 1992-ben létrejött Professional and Amateur Sports Protection Actre vezethető vissza.

Előbbi a szervezett bűnözésnek próbált gátat szabni, amely előszeretettel mosta tisztára a bűncselekmények útján megszerzett pénzt különböző sportfogadások által. A harmincegy évvel később megszületett PASPA ennek továbbgondolásaként már az amatőr ligákra is kiterjesztette tiltást, ami alól csak Nevada állam képezett kivételt. 

A Legfelsőbb Bíróság tavalyi döntésének köszönhetően 2018 őszén, első versenypályaként a delaware-i Dover International Speedway nyitotta meg saját fogadóirodáját, aminek révén a létesítményre kilátogató szurkolók a helyszínen tehetik meg tétjeiket a futamok/kvalifikációk várható eredményeire.

A fogadások tiltásának alkotmányellenessé nyilvánítására reagálva a NASCAR partnerkapcsolatba lépett a többek között a sportesemények tisztaságának védelmére, ezzel együtt a bundagyanús meccsek/versenyek kiszűrésére specializálódott Sportradar Integrity Services-szel, hogy közösen dolgozzák ki a problémára vonatkozó, saját irányelvüket.

„A legális sportfogadás az ország egész területére kiterjedt és ehhez a NASCAR is igyekszik megfelelően alkalmazkodni, de csakis úgy, hogy az ne sértse meg a szervezet legnagyobb értékét, azaz a versenyek sérthetetlenségét és becsületét” – áll a NASCAR által kiadott hivatalos sajtóközleményben.

A fogadások szabálykönyvbe foglalt tiltása nem befolyásolja a fantasy ligákban való részvételt. Az egyetlen kitétel, hogy csakis maximum 250 dolláros pénzdíjazású játékokban vehetnek részt.

Ironikus módon pont a NASCAR volt a szervezet, amelyet az évek során a legtöbbet vádoltak meg azzal, hogy direkt “belenyúlnak” a saját versenyeik kimenetelébe a publicitás növelésének érdekében.

 Kapcsolódó:

Véletlen egybeesések, síron túli üzenetek, vagy egyszerű bunda?

 

 

 

kép: NASCAREz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy