Fernando Alonsóék győzelmével zárult az 57. daytonai 24 órás!

Fernando Alonsóék győzelmével zárult az 57. daytonai 24 órás!

A Wayne Taylor Racing #10 Cadillecjének legénysége nyerte az eső miatt rövidre szabott Rolex 24 (powered by Mother Nature)-t a Daytona International Speedwayen.

Al egendás verseny második felének abszolút főszereplője az anyatermészet lett, aminek köszönhetően a 24 órás megmérettetés történetében először két alkalommal is életbe kellett léptetni a piros zászlót.

A lezúduló eső miatt lényegében versenyzésre alkalmatlanná váló pályán – amíg még lehetőség volt a szabad körözésre – Fernando Alonso újra megmutatta, hogy miért is tartják annyian a jelen kori motorsport egyik legjobb volánművészének. A spanyol a mostoha, már-már a létesítmény közepén elterülő Lake Lloyd tavat idéző – körülmények között hibátlanul vezetve több, mint 5 másodpercet vert a DPi kategória többi autójára.

A restart után ugyan ideiglenesen elvesztette az első helyet, a második kényszerszünet előtt azonban Felipe Nasr megcsúszásából profitálva ismét az élen találta magát.

Az ezt követő piros zászlós szakasz azonban a csúszós pálya és a gyakorlatilag nullával egyenlő látási viszonyoknak köszönhetően végül a viadal végét is jelentette.

Az abszolút győzelmet így az Alonso – Kamui Kobayashi – Jordan Taylor – Renger van der Zarde kvartett kaparintotta meg a WTR #10 Cadillecjével.

A 37 éves spanyol ezzel az újabb sikerrel mindössze a harmadik olyan versenyző lett a történelemben, aki világbajnoki címet szerzett a Forma-1-ben és a daytonai egynapos versenyen is diadalmaskodni tudott. Előtte ez csak Phil Hillnek és Mario Andrettinek jött össze. 

aa_2.jpg

A két világbajnoki cím, valamint az ikonikus Monacói Nagydíj megnyerése mellett a Le Mans-i 24 órás trófeájával is büszkélkedő Alonso tehát egy újabb lépést tett a halhatatlanság felé és immár teljes gőzzel készülhet következő nagy céljának, az Indy 500-győzelemnek besöprésére.

Ami a Wayne Taylor Racinget illeti, a csapat fennállása során már a harmadik Rolex 24 elsőségét ünnepelhette 2005 és 2017 után.

A második pozícióban Nasr, Pipo Derani és Eric Cullan zárt a Whelen Engineering Racing #31 Cadillec-jével, míg harmadikként az Acura Team Penske 7-es gépe végzett Alexander Rossival, Helio Castronevesszel és Ricky Taylorral a fedélzetén.

Az időjárási viszonyoknak is köszönhetően a 24 órás versenyen mindössze 13 óra 41 perc és 16 másodpercig volt érvényben zöld jelzés.

Az LMP2 kategóriagyőzelmét a DragonSpeed #18 Orecája szerezte meg Roberto Gonzalez, Pastor Maldonado, Ryan Cullen és Sebastián Saavedra jóvoltából.

A GTLM-osztály legjobbja a BMW Team RLL 25-ös autója lett Augusto Farfus, Connor De Phillippi, Phillipp Eng és Colton Herta vezetésével.

A GTD-sek első helyét pedig a Grasser Racing Team #11 Lamborghinijének legénysége, azaz Rolf Ineichen, Mirko Bortolotti, Christian Engelhart és Rik Breukers ünnepelhette.

1_28.jpg

Nasr megcsúszása, aminek révén Alonso átvette a végül győzelmet érő vezetést 

 

A verseny másik nagy attrakciója Alonso mellett kívül kétségkívül Alex Zanardi volt, aki a GTLM kategóriában mérette meg magát a BMW Team RLL 24-es gépével.

Az olasz szupersztár napja azonban finoman szólva sem a várakozásoknak megfelelően alakult, miután már az első etapján problémák merültek fel a speciális, kézi vezérlésű kormánykerekének rögzítésével. Az autó végül – kiegészülve John Edwards-cal, Jesse Krohnnal és Chaz Mosterttel – a géposztály kilencedik helyén, összetettben pedig a harminckettedikként zárt.

Visszatérve még a harmadikként végzett #7 Acura Penskre-re: a gárda dolgát egy furcsa közjáték is nehezítette, miután Ricky Taylor alig egy órával az etapjának megkezdése után rosszullétre panaszkodott, majd nem sokkal később ki is hajtott a pitbe, hogy átadja a volánt Castronevesnek.

Az eset kapcsán az NBC-csatorna szakértőjeként tevékenykedő Dale Earnhardt Jr. arról spekulált, hogy talán a pace car sötétben villogó, éles fényei okoztak problémát a 29 éves amerikai számára.

„Korábban én magam is lobbiztam a NASCAR-nál, hogy csökkentsék a biztonsági autó fényeinek erősségét az éjszakai versenyeken, mert zavaró és beteggé tud tenni. Elég rossz kombinációt képez a párás, fülledt autóban való körözéssel.”

A kétszeres Daytona 500 győztes elmondta továbbá, hogy a 2004-es Rolex 24-en az egyik csapattársa, Andy Wallace szintén rosszul lett, miután két órán át haladt a pace car mögött éjjel.

Junior szavaira reagálva a NASCAR alelnöke, Steve O’Donnell annyit mondott, hogy a szervezet az a ő autóik esetében már megtette a szükséges lépéseket a jelenség elkerülésének érdekében.

Ami Taylort illeti, a pilóta rövid idő után elhagyhatta a pálya orvosi központját.

Az 57. Rolex 24 teljes végeredménye ezen a linken érhető el.

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

USAracing

képek: IMSA