Ráfekszik az amerikai piacra a McLaren


A wokingiak úgy érzik, az Indianapolis 500 által olyan lehetőségeket teremthetnek a partnereik számára, amilyenekre jelenleg a Forma-1 nem képes.

A Zak Brown vezette gárda novemberben jelentette be hivatalosan, hogy Fernando Alonsóval a volán mögött 2019-ben ismét nekivágnak az Indianapolis 500-nak. A 2017-es évvel ellentétben azonban jövőre már McLaren Racing néven, teljesen önálló csapatként kívánnak elindulni a világ legnagyobb múltú pályaversenyén.

A projekttől a gárda többek között azt reméli, hogy ezáltal nagyobb megjelenési lehetőséget tudnának nyújtani a már meglévő, valamint leendő partnereik számára az Egyesült Államok területén, mint amit jelenleg a Forma-1 képes ajánlani.

A világbajnoki sorozat naptárában az USA továbbra is csak egyetlen helyszínnel, az – egyébként idén márciusban az IndyCart is vendégül látó – austini Circuit of the Americasszal képviselteti magát.

Bár az F1-et tulajdonló amerikai Liberty Media kezdettől fogva kiemelt hangsúlyt fektet további futamok megrendezésére az országban, törekvéseiket eddig nem sok siker koronázta.

A legutóbbi tervek szerint a száguldó cirkusz mezőnye Miami utcáin feszült volna egymásnak. A helyszín eredetileg már 2019-ben debütált volna, tavaly nyáron azonban számos nehézséget követően bejelentették a halasztását. A város F1-rajongóinak így egyelőre be kellett érniük egy, a múlt októberben rendezett, látványos bemutatóval.

„Észak-Amerika szponzoráció szempontjából továbbra is egy kulcsfontosságú piac a Forma-1 számára és szerintem nekik még bőven van ott hová növekedniük” – nyilatkozta Brown. „Nem lep meg, hogy időbe telik egy második versenyt tető alá hozni az Államokban. Mindannyian tudjuk, hogy az F1 üzleti modellje mennyire változatos, amiket mind ki kell szolgálni. Az egyik legnehezebb ezek közül promóternek lenni és bevételt generálni, ha nem vagy kormányzatilag támogatott. Új televíziós partnerük van és azt is tudom, hogy volt vele némi probléma a kezdetekkor, de most úgy tűnik, hogy megoldották ezeket a gondokat. Ott volt a fesztivál, amit Miamiban csináltak és ha megnézik a terveiket, akkor úgy tűnik, hogy lesz még egy, vagy két rendezvény Amerikában és más jelentős piacokon is. Irgalmatlan mennyiségű időt töltenek azzal, hogy egy második versenyt is tető alá hozzanak az USA-ban, vannak már előrelépések ez ügyben, de bele fog tartani némi időbe.”

Brown elmondása szerint pontosan a második amerikai F1-es verseny megszervezését övező buktatók győzték meg őket arról, hogy ismét nekiveselkedjenek az Indy 500-nak és amennyire csak lehet kihasználják az ország adta piac lehetőségeket, ezzel olyan ajánlatokat adva a partnereiknek, amikre egyelőre a világbajnoki sorozat nem képes.

„Ez az oka annak, hogy részt veszünk az Indy 500-on. Tíz szponzorunkból hét számára Amerika egy fontos piac. Jelenleg a Forma-1 nem igazán gyakorol akkora hatást az USA-ra, mint azt sok partnerünk szeretné, ezért is érezzük úgy, hogy különböző okoknál fogva az IndyCar segítheti globális lehetőségekhez juttatni őket, na és persze velük együtt bennünket is.”

 

 

kép: IndyCar