Terítéken van Kurt Busch Indy 500-as visszatérése


Chip Ganassi szerint reális esély van arra, hogy az egykori NASCAR Cup bajnok hamarosan ismét nekivágjon a világ legnagyobb múltú pályaversenyének.

Néhány nappal ezelőtt jelentették be hivatalosan, hogy Kurt Busch öt év után búcsút int a Stewart-Haas Racingnek és a 2019-es NASCAR Cup szezont már a Chip Ganassi Racing színeiben kezdi meg.

A 2004-ben főkategóriás bajnoki címet, 2017-ben pedig Daytona 500 győzelmet szerzett versenyző nem egyedül érkezik új munkaadójához, hiszen vele tart főtámogatója, az egyébként a NASCAR Cup névadó szponzoraként is jegyzett Monster Energy.

A váltás kapcsán azonnal megindultak a találgatások, hogy ez lehetőséget biztosíthat-e Busch számára egy Indianapolis 500 részvételre, lévén a CGR az IndyCar mezőnyében is képviselteti magát, soraiban tudva az idén ötödik bajnoki címét megszerett Scott Dixont, valamint a jövőre debütáló Felix Rosenqvistet.

A nagy bejelentést követően Ganassiék által tartott sajtótájékoztatón természetesen rögtön fel is merült a kérdés, hogy számolnak-e Busch-sal az Indy 500-on, vagy akár a csapat repertoárjában szintén szereplő IMSA Daytona 24-én.

A válasz pedig pontosan az volt, amire a rajongók leginkább vágytak:

„Saját véleményem és a Kurttel folytatott beszélgetéseim alapján úgy vélem, a forrásaink megvannak hozzá” – válaszolta a legendás csapattulajdonos. „Minden autónk elérhető valamennyi versenyzőnk számára. Szerintem csak a kínálkozó lehetőségen múlik és itt most határozottan többről van szó, mint, hogy csak azt mondom ‘hé, csináljuk’, mire ő ‘oké, csináljuk’. Teljesen benne vagyok. A legfontosabb dolog, minden kéznél van ahhoz, hogy tárgyaljunk róla. Nem sűrűn van a csapatodban egy olyan tapasztalt srác, aki képes arra, hogy teljesítsen Indyben egy Indy autóval. Határozottan terítéken van.”

Busch 2014-ben kísérelte meg mindössze negyedik versenyzőként a történelemben végrehajtani a „dupla műszakot”, vagyis egymás után teljesíteni a mindössze néhány óra különbséggel rendezendő Indy 500-at és a NASCAR Cup Coca-Cola 600-át.

Ennek megfelelően szinte a teljes Május Hónap ingázással telt számára az Indianapolis Motor Speedway és a Charlotte Motor Speedway között.

A 98. Indianapolis 500- on , amely egyébként pályafutása legelső – és máig egyetlen – open-wheel futama is volt, az akkor 36 éves amerikai a 12. helyről indulva a 6.-ként ért célba az Andretti Autosport #26 Dallara-Hondájával, teljesítményének köszönhetően pedig a verseny legjobb újoncává választották.

Ezzel Davey Allison 1970-es sikere óta ő lett az első, teljes szezonos NASCAR-pilóta, aki kiérdemelte az Indy 500 legkiemelkedőbb debütánsának járó címet.

Érdekesség, hogy Busch újdonsült csapattársa, Kyle Larson szintén hosszú évek óta pedzegeti, hogy egy napon nagyon szeretné már kipróbálni magát az Indianapolis 500 mezőnyében is.