Megnevezték a McLaren IndyCar-programjának vezetőjét


Az újonnan szerveződő alakulat a Forma-1-ből ismert Force India egykori helyettes csapatfőnökének irányítása alatt vág neki a 103. Indianapolis 500-nak.

A McLaren első embere, Zak Brown a Brazil Nagydíj hétvégéjén jelentette be hivatalosan, hogy a csapat 2019-ben nem csak visszatér az Indianapolis 500-ra, de a tavalyi évvel ellentétben – amikor az Andretti Autosport partnereiként hajtottak pályára – immár egy teljesen önálló programot terveznek létrehozni.

Ennek megfelelően az autó körül dolgozó gárdát saját személyzettel kívánják feltölteni olyan szakemberek által, akik a McLaren kötelékébe tartoznak, de jelenleg nem képezik az F1-es programjuk részét.

Az Forma-1-től teljesen függetlenített, McLaren Racing néven nevező csapat további részleteket egyelőre nem árult el, mindössze annyit lehet tudni, hogy a versenygépet ismét Fernando Alonso vezeti majd. Brown ugyanakkor sejtelmesen azt sem zárta ki, hogy akár egy második autót is hadrendbe állíthatnak a nagy viadalon.

A bejelentés után Michael Andretti Twitteren még azt írta, hogy az ő szerepvállalásuk hasonló lesz a 2017-es évben látottakhoz, az ominózus csiripelés azonban néhány órával később törlődött, így egyelőre nem tudni, hogy az Andretti Autosport végül milyen formában lesz érintett a McLaren vadonatúj projektjében. A legnagyobb esély mindenesetre egy technikai partnerségre van, ami akár azt is lehetővé tenné, hogy a Hondával nem túl jó kapcsolatot ápoló wokingiak Chevrolet erőforrással indulhassanak.

A McLaren Racing önállósodási törekvéseinek láttán egyáltalán nem zárható ki, hogy a csapat grandiózusabb terveket dédgelget, mint a hivatalosan megerősített indianapolisi visszatérés. Ennek kapcsán rengeteg spekuláció látott napvilágot az amerikai sajtóban, beleértve egy kibővített, részidős program lehetőségét már a 2019-es IndyCar idényben, majd ezután jöhet a tényleges, teljes szezonos részvétel.

Bár jelenleg jóval több a kérdőjel, mint a válasz, annyi bizonyos, hogy Brownék teljes gázzal építik a McLaren Racinget.

Ennek részeként máris kinevezték a program vezetőjét, aki nem más lett, mint a Force India helyettes csapatvezetői pozíciójából idén augusztusban, a Lawrence Stroll-féle konzorcium megjelenése után távozott Bob Fernley.

17alo.jpg

A szakember számára nem ismeretlen az amerikai versenyzés, lévén a nyolcvanas években a CART-ban is megfordult; dolgozott az Ensign Racingnél, valamint ő volt a Curb Racing Ed Pimm által vezetett, 66-os számú March-Cosworth felkészítő csapatának vezetője is az 1986-os Indianapolis 500-on.

Fernley a McLaren Racing Indy 500-as technikai gárdájának felépítéséért és irányításáért felel majd, emellett pedig komoly szerepet kap a csapat hosszútávú IndyCar-részvételének kivizsgálásában is.

„A Brickyardra való visszatérés rendkívül különleges tapasztalat lesz számomra, büszkeséggel tölt el, hogy én vezethetem a McLaren projektjét és a csapatot” – idézte Fernleyt a gárda által kiadott hivatalos sajtóközlemény. „Az Indy 500 egy brutális kihívás, rendkívül erős ellenfeleket kell legyőznünk, ha sikeresek akarunk lenni. Megfelelően kell felkészülnünk a Május Hónapra és az ehhez szükséges munka már most elkezdődik.”

Fernley közvetlenül Brown felé tartozik jelentési kötelezettséggel.

„Bob egy fantasztikus irányító, akit nagyon tisztelek” – méltatta a szakembert Brown. „Az ő tapasztalata és vezetése lényeges lesz a projektünk számára. Külön tehetsége van arra, hogy hatékony csapatot állítson össze és maximális teljesítményt produkáljon a véges erőforrások kihasználása mellett. Az Indy 500 nem egy könnyű verseny és Bob kulcsszerepet játszik benne. Nagyon örülök, hogy a fedélzeten van.”

Az Indianapolis 500 program további részletei kapcsán a McLaren Racing a későbbiekre ígért tájékoztatást.

 

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

USAracing

 

képek: IndyCar, Force India