Fernando Alonso és Jimmie Johnson autót cserél


A két szupersztár november végén közelebbről is megismerkedhet egymás munkaeszközével.

 

Hónapok óta tartja lázban a rajongókat a kérdés, hogy vajon min szervezkedik a kétszeres Forma-1-es világbajnok, valamint a NASCAR királykategóriájának hétszeres bajnoka.

A közösségi oldalakon Fernando Alonso és Jimmie Johnson több olyan, sejtelmes videót tett közzé az utóbbi időben, amelyekből már lehetett arra következtetni, hogy egy esetleges, alkalmi autócserére van kilátás, pontos információkkal azonban mindeddig senki sem szolgált.

Most azonban immár hivatalosnak tekinthető, hogy a 37 éves spanyol és a 43 éves amerikai egy nap erejéig ki fog lépni jól megszokott közegéből.

Az ötlet még a NASCAR idén januári, szezon előtti, charlotte-i médiaturnéján született meg, amelyen a Daytona 24-es debütálása miatt az USA-ban tartózkodott Alonso is megjelent

„Fernando megemlített nekem akkor valamit és onnantól fogva kapcsolatban maradtunk” – nyilatkozta Johnson az NBC-nek.

Ennek eredményeként született meg a rendhagyó körözés ötlete, amelyre végül november 26-án, a Bahrein International Circuiten fog sor kerülni, amelynek során Alonso pályára viheti a Hendrick Motorsports 48-as Chevrolet Camaro ZL1-ét, Johnson pedig a McLaren F1-es gépének volánja mögé pattanhat be.

Johnson elmondása szerint eredetileg az Egyesült Államokban szerették volna megejteni a dolgot, a tervezett helyszínek között pedig olyan pályák szerepeltek, mint pl. a Homestead-Miami Speedway, a Charlotte Motor Speedway, vagy épp az Indianapolis Motor Speedway, de időpontproblémák miatt nem sikerült ezeken tető alá hozni.

 

Az esemény mindkét versenyző számára újdonság lesz, lévén Alonso sosem vezetett még stock-car autót, ahogyan JJ-nek sem volt még szerencséje open-wheel járműhöz.

Ebből adódóan az amerikai nem bízza a véletlenre a dolgot és a NASCAR Cup november 18-ai, homesteadi szezonzárója után rögtön Angliába utazik, hogy a McLaren főhadiszállásán lévő szimulátorban készüljön fel a kalandra. Ezt követően Johnson a Hendrick Motorsportsos csapatának tagjaival együtt személyesen, a helyszínről fogja végignézni a Forma-1 2018-as idényének zárófutamán Abu Dhabiban.

A HM érintett emberei szintén egyeztetni fognak Alonso mclarenes gárdájával.

Nem ez az első eset, hogy a wokingiak részt vettek egy NASCAR-F1 cserében: 2011-ben, Watkins Glenen Lewis Hamilton próbálhatta ki Tony Stewart Stewart-Haas Racinges Chevyjét, az abban az évben pályafutása harmadik Cup bajnoki címét megszerzett Smoke pedig a McLaren-Mercedes MP4-26-osával körözhetett.

A Hendrick Motorsports sem most először vesz részt egy ilyen eseményen. Tizenöt évvel ezelőtt, 2003 júniusában az akkoriban az F1-es átigazolással is szóba hozott Jeff Gordon és a Williams-BMW-nek vezető Juan Pablo Montoya cserélt autót az Indianapolis Motor Speedwayen.

A négyszeres Cup-bajnok ezen tapasztalatából adódóan nem mulasztotta el most tanácsokkal is ellátni egykori csapattársát, különösen a fizikai felkészülés terén.

„Beszéltem Gordonnal, a képességei és a beállítások révén megtehetett volna több kört is, de a nyaka nem engedte” – mondta Johnson. „A mi autóink, különösen fékezéskor, nem generálnak akkora G-erőket, ráadásul csak néhány road pályánk van egy évben, ezért a nyakizmaink sokkal gyengébbek az F1-es versenyzőkéhez képest.”

Johnson már alig várja, hogy végre megtudja, milyen egy F1-es autót terelgetni.

„Ez AZ autó. Mindig is a fejemben motoszkált, hogy milyen lehet érezni bennük a leszorítóerőt. Ezt mindig meg akartam tapasztalni.”

 

  

>>>>> Kapcsolódó: Jeff Gordon és a megrekedt Forma 1-es álmok

 

 

kép: NASCAR