Robert Wickens tisztázta a félreértéseket


A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a kanadai versenyző bénulása még egyáltalán nem tekinthető véglegesnek.

Nagy port kavart Robert Wickens legutóbbi Instagram-bejegyzése, amelyben a 29 éves pilóta először hivatkozott magára paraplégiásként. A szóhasználat kapcsán számos olyan cikk jelent meg a médiában – beleértve mérvadónak tekinthető oldalakat is -, amik már kész tényként tálalták az alsó végtagokat érintő, maradandó bénulás tényét.

Az IndyCar augusztusi, poconói futamán történt horrorbalesete következtében Wickens tüdőzúzódást és számos csonttörést szenvedett, a legnagyobb aggodalmat azonban máig a gerincvelőt ért sérülései okozzák.

Éppen ezért volt a rajongók számára az utóbbi két hónap legpozitívabb híre, amikor a Schmidt Peterson Motorsports versenyzőjének menyasszonya, a népszerű cosplayer Karli Woods egy héttel ezelőtt egy olyan felvételt tett közzé, amelyen Wickens minimálisan ugyan, de mozgatni tudta a lábizmait.

A videót többek között az IndyCar hivatalos Twitter-csatornája is megosztotta. aminek láttán sok rajongó már a kanadai jövő évi visszatéréséről kezdett spekulálni. A jó kedélyű diskurzusokat azonban alapjaiban írta felül az ominózus mostani, maga a versenyző által Instagramra feltöltött videó, amin épp a kerekesszékbe való átcsúszással próbálkozott, a hozzá írt kísérőszövegben pedig leszögezte, nagyon messze van még attól, hogy újra járjon, ezzel párhuzamosan pedig ekkor először használta írta le feketén-fehéren a rettegett ‘paraplégiás’ szót is.

A bejegyzés láttán a média tévesen azt a konzekvenciát vonta le, hogy Wickens hivatalosan megerősítette végleges bénulásának tényét.

A dezinformatív hírekre reagálva a kanadai kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben ő egy szóval sem mondta azt, hogy az állapota maradandó.

„Tisztázni szeretnék néhány dolgot” – írta Twitterén Wickens. „Úgy tűnik, akadt némi félreértés azzal kapcsolatban, hogy mit jelent valójában a ‘paraplégiás’ kifejezés. Köszönöm az elképesztő támogatásotokat, nagy segítségemre van abban, hogy újra talpra álljak!”

A csatolt közlemény így szólt:

„Semmilyen bejelentést nem tettem, amiben megerősítettem volna, hogy lebénultam. Már attól a pillanattól fogva bénult vagyok, hogy nekicsapódtam a kerítés tartórúdjának Poconón. Már az SPM által kiadott sajtóközleményekben is tisztán benne volt, hogy gerincvelő sérülésem van, de azt hiszem az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ez mit is jelent és ezért csak spekulálnak. A ‘paraplégia’ az alsótestet érintő, a sérülés szintjéből fakadó bénulás. Én mellkastól lefelé vagyok bénult, a sérülésem T4-es [mellkasi gerincszakasz] szintű. Az emberek nem biztos, hogy örökké paraplégiások maradnak. Az én gerincvelő sérülésem nem volt teljes, ezért az idegek talán újra megtalálják az utat a lábaim felé. A ‘nem teljes’ azt jelenti, hogy a gerincvelő nem vált ketté, csak zúzódott. Hónapok alatt a duzzanat le fog menni és akkor többet fogunk tudni arról, hogy az idegek mennyire regenerálódhatnak. Az orvosok megmondták nekem, hogy minden gerincvelő sérülés különböző. Két ember, ugyanazzal a sérüléssel teljesen másként gyógyulhat. Lehet, hogy az egyikük járni fog, a másik pedig nem. Minden test másként gyógyul. Szóval, nem tudunk pontos választ adni arra, hogy járni fogok-e ismét. Én mindent megteszek érte. A jó hír az, hogy máris visszatért az érzékelés többsége és némi mozgás is a lábaimba, tehát van remény arra, hogy 24 hónapon belül visszanyerek annyit, hogy újra járhassak! A jelek biztatóak, de nem próbálom siettetni. Továbbra is leszegett fejjel dolgozom egészen addig, amit a terapeutám és az orvosaim azt nem mondják, hogy hagyjam abba. Köszönöm a támogatásotokat! Remélem, hogy ezzel sikerült mindent tisztázni.”

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

USAracing

 

 

kép: IndyCar