Két tinédzser versenyzővel és egy milliárdos partnerrel támad jövőre az IndyCar egyik legfiatalabb csapata


Sokan megmosolyogták Mike Hardingot, amikor csapata 2017-es, indianapolisi debütálása előtt úgy nyilatkozott, hogy pár éven belül egy nagyszabású, két autós programot fog teljesíteni, méghozzá a teljes szezonban. Végül nem megcsinálta?

A Harding Racing másfél évvel ezelőtt, az amerikai open-wheel szakág koronaékszerének számító Indianapolis 500-on mutatkozott be a volán mögött Gabby Chaves-zel. Az újonnan létrehozott gárda elnöki tisztségére sikerült megnyerni az IndyCar egykori versenyzésért felelős igazgatóját, Brian Barnhartot, tanácsadóként pedig maga a legendás Al Unser Jr. segítette a munkát.

A gárda 2018-ban újabb lépést tett a kitűzött cél felé és a 88-as számot viselő Dallara-Chevyt már a teljes idényre nevezték továbbra is Chaves vezetésével. A fiatal kolumbiai azonban nem sokáig örülhetett, hiszen a szezon tizenkettedik, kanadai fordulója előtt váratlanul parkolópályára helyezték, mondván a jövőre vonatkozó tervek miatt több pilótát is ki akarnak próbálni a hátralévő futamokon. Torontóban, Mid-Ohión és Poconón végül Conor Daly kapott lehetőséget, Chaves pedig Gatewayen és Portlandben térhetett vissza az autóba,  a szezonzáró, sonomai viadalon viszont újfent ülés nélkül találta magát.

Ez a forduló azonban már nem egy sima futam volt a Harding Racing számára, hanem konkrétan a jövő előszele.

A Sonoma Grand Prix-n a csapat immár két autóval képviseltette magát, amelyekkel két ifjú tehetség ejthette meg IndyCar-debütálását a friss Indy Lights bajnok Patricio O’Ward és a Freedom 100 győztes, „civilben” Bryan Herta  fia, Colton Herta személyében.

A két tinédzser az IndyCar legmagasabban jegyzett nevelősorozatában egyaránt az Andretti Autosportot szolgálta – akik Sonomára konkrétan kölcsönadták őket -, a Herta által vezetett Lights-gép mögött ráadásul ott állt a New York Yankeest irányító milliárdos dinasztia sarja, George Steinbrenner IV is. stein.JPG

Colton Herta, Al Unser Jr., George Steinbrenner IV, Mike Harding és Patricio O’Ward 

 

Az Andretti-kapcsolat itt nem állt meg, lévén Sonomán több, az említett gárda alkalmazásában álló szerelő és mérnök is segítette Hardingékat.

A csapat jövőjével kapcsolatos hivatalos bejelentésre végül szeptember 19-én, stílszerűen a New York-i Yankees Stadionban került sor, amelyen megerősítették, hogy George Steinbrenner IV 2019-től az IndyCarba is belép, méghozzá a Harding Racing társtulajdonosaként.

A mindössze 22 éves fiatalember ráadásul ezzel történelmet is ír, mint az IndyCar történetének valaha volt legfiatalabb csapattulajdonosa.

Az immár Harding Steinbrenner Racing névre hallgató alakulat a következő idénynek két, teljes szezonos géppel vág neki.

A 8-as számmal jelölt autóban a Sonomán parádés debütálást produkált – a kvalifikáción a pole-ról döntő Fast 6-be jutó, a kockás zászlót pedig a kilencedikként meglátott -19 éves mexikói O’Ward, a 88-asban pedig a versenyt huszadikként zárt, 18 esztendős amerikai Herta kap esélyt.

Ha pedig már fentebb szóba kerültek Andrettiék; bár a sajtótájékoztatón nem hangzott el, az amerikai média azonban úgy tudja, hogy az ötszörös Indianapolis 500 győztes csapat és a HSR közti, Sonomán megkezdett technikai és személyzeti partnerség jövőre is folytatódik.

„Elképesztően izgatott vagyok az IndyCarba való ugrás miatt” – nyilatkozta Steinbrenner IV. „Gyerekkorom óta az volt a célom, hogy csapattulajdonos legyek a szériában, nagyon lelkes vagyok, amiért ezt a Harding Racinggel valósíthatom meg. Ők az a csapat, amely a mi értékeinket képviseli, nem egyszerűen csak a mezőnyben szeretnének lenni, de dominálni is akarnak.”

Egyelőre nem tudni, hogy O’Ward és Herta szerződtetése után mi lesz majd Chaves-zel, akinek kontraktusa a csapattal 2019-re is érvényes. Emellett szintén nyitott kérdés tárgyát képezi, hogy a HSR a Chevrolet, vagy a Honda motorját fogja-e használni.

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

USAracing

 

 

 

képek: IndyCar