Ryan Hunter-Reay indulhat a pole-ból az IndyCar bajnokavató versenyén


A 2018-as címre esélyes kvartettből csak három pilótának sikerült bejutnia a sonomai kvalifikáció utolsó szegmensébe, a legnagyobb sztár azonban mégis egy első futamos újonc lett.

Helyi idő szerint vasárnap délután kerül az sor év utolsó IndyCar-futamára, amelynek során – ahogyan már a szériában megszokhattuk – kiderül, hogy ki lesz az idei szezon bajnoka.

A titulusra még négy pilótának, név szerint Scott Dixonnak, Alexander Rossinak, Josef Newgardennek és Will Powernek van esélye, a mindent eldöntő viadal pole-jának, legfőképpen pedig az ezért járó egy bónuszpontnak tulajdonosa azonban nem közülük került ki.

Az IndyCar Grand Prix of Sonoma névre hallgató viadal kvalifikációjának legjobbja ugyanis az összetettben jelenleg ötödikként jegyzett Ryan Hunter-Reay lett, aki ezzel az Andretti Autosport első sonomai rajtelsőségét szerezte 2007 óta, egyúttal pedig hatalmas szívességet tett csapattársának, Rossinak is.

A veterán amerikai az utolsó pillanatban összerakott, 1:12.6277-es körével több, mint 0.13 másodpercet vert az ötödik címére hajtó, ekkor már biztos pole-osnak hitt új-zélandira, aki így elbukta az ezért járó bónuszpontot és ebből adódóan változatlan, 29 egységnyi előnnyel várhatja a rajtot legnagyobb ellenfelével, azaz Rossival szemben.

Az RHR- Dixon duó mögül a bajnokságban 87 egységnyi lemaradásban lévő, de a dupla pontozás miatt továbbra is meccsben lévő Josef Newgarden várhatja a rajtot jelző zöld zászlót a Team Penske #1 Dallara-Chevyjével.

A címvédő amerikai mellől a főkategóriás pályafutása első győzelmét még 2006-ban pont Sonomán megszerzett Marco Andretti indulhat.

Az igazán nagy meglepetést azonban a harmadik sorban kell keresni.

A két héttel ezelőtt, Portlandben az Indy Lights bajnoki címét bezsebelt Patricio O’Ward a Harding Racing és az Andretti Autosport jóvoltából élete első IndyCar versenyének vághat neki most vasárnap, eddigi teljesítménye azonban korántsem mutat egy megszeppent abszolút újoncéra.

ow.JPG

A 19 éves mexikói már az edzések során is jó formát mutatott, a kvalifikáción pedig végképp bizonyította, hogy zöldfülűsége ellenére már a legelső bevetésén képes felvenni a ritmust a tapasztalt öreg rókákkal.

O’Ward egyből beverekedte magát az időmérő utolsó, Fast 6 szegmensébe, ahol az ötödik rajthelyet harcolta ki magának közvetlenül Rossi előtt.

Utóbbi versenyző kapcsán azért hozzá kell tenni, hogy már a kvalifikáción is inkább magát a futamot tartotta szem előtt, így a végső szakaszban a keményebb keverékű, fekete abroncsokon hajtott pályára annak érdekében, hogy egy szettet a lágyabb, piros gumikból megspóroljon vasárnapra.

Az egyetlen bajnokesélyes, akinek nem sikerült bejutnia a Fast 6-be, az összetettben csapattársához, Newgardenhez hasonlóan 87 pont lemaradásban álló Will Power lett.

Az idén májusban karrierje első Indianapolis 500 győzelmét megszerzett ausztrál a hetedikként kezdheti meg a 85 körös versenyt a nyolcadikként zárt, szintén Penske-alkalmazott Simon Pagenaud oldalán.

Az ötödik sorból az RLL Racinges Graham Rahal és Andrettiék újonca, Zach Veach veselkedik majd neki a távnak.

Említést érdemel még, hogy a Harding Racing nem csak O’Wardnak, de az Indy Lights idei összetettbeli második helyezettjének, Colton Hertának is lehetőséget biztosít Sonomán a nagyok közti bemutatkozásra. A 18 esztendős amerikai a tizenkilencedikként zárta karrierje első IndyCar-kvalifikációját.

Az IndyCar Grand Prix of Sonoma magyar idő szerint hétfőn, kb. 0:30-kor kapja meg a zöld zászlót.

 

sk.JPG

 

képek: IndyCar