Laguna Seca történetének egyik legbrutálisabb balesetét szenvedte el az újonc versenyzőnő

Laguna Seca történetének egyik legbrutálisabb balesetét szenvedte el az újonc versenyzőnő

Hajmeresztő horrorbukás részesévé vált a három hete még karrierje első győzelmét ünneplő Sheena Monk.

 

Az IMSA WeatherTech SportsCar Championship Laguna Seca-i hétvégéjének szombati napja a hölgyekről szólt.

Jó és rossz értelemben egyaránt.

A napfényes oldalon ott volt a Michael Shank Racing 86-os Acuráját terelgető, jelenleg a pontverseny második helyén álló Katherine Legge, aki kategórián belüli pályacsúccsal szerezte meg a GTD-osztály pole-ját, ezzel újabb löketet adva a bajnoki címért folyó harcának.

A brit pilóta sikerére azonban árnyékként vetült a betétkategóriaként szereplő észak-amerikai Lamborghini Super Trofeo Series futamán történt horrorbaleset, amelynek szenvedő alanya a jövő egyik nagy reménységének tartott Sheena Monk volt.

A futam korai szakaszában, a hírhedt Dugóhúzó-kanyar bejáratánál a 7-es számú Lamborghini eddig ismeretlen okból irányíthatatlanná vált, a volán mögött ülő 29 éves újonc pedig innentől már csak tehetetlen utassá vált az autójában.

A gép teljes sebességgel, nyílegyenesen, orral szállt bele a pályát szegélyező gumifalba, a levegőbe emelkedett, majd nagy erővel visszacsapódott a földre.

A jelenetsor sokakban azonnal Gonzalo Rodriguez három nap eltéréssel tizenkilenc évvel ezelőtti, a CART-sorozatban történt tragédiáját idézte fel, amely nem csak dátumában, de látványban is kísérteties hasonlóságot mutatott Sheenáéval.

A balesetet követően a versenyzőnőt mentőhelikopterrel egyenesen a legközelebbi kórházba szállították.

Sérüléseiről mindeddig nem adtak ki hivatalos tájékoztatást, biztató azonban, hogy az IMSA szerint a bukás után eszméleténél volt, állapota pedig jelenleg is stabil.

 

Monkot – akinek egyébként maga Legge a vezetéstechnikai tanácsadója – a sportautózás egyik feltörekvő tehetségeként tartják számon, noha csak alig egy évvel ezelőtt kezdett komolyabb szinten versenyezni.

A pennsylvaniai Newton városából származó, főállásban energiaital-forgalmazó vállalkozását vezető hölgy már gyerekkorától kezdve imádott gokartozni, de a motocrosst sem vetette meg. A sportágat azonban egészen 2017 nyaráig csak hobbiszinten, a saját maga szórakoztatására űzte, amikor is úgy döntött, beiratkozik a Lamborghini Corsa Las Vegas-i versenyzőiskolájába.

A versenyzői licenc megszerzése után az első, professzionális körülmények között rendezett futamát a Lamborghini Super Trofeo North American Series azévi, az olaszországi Imolában rendezett szezonzáróján teljesíthette, ahol mindenki legnagyobb döbbenetére rögtön a dobogó harmadik helyéről locsolhatta a pezsgőt.

Sheena a 2018-as szezont immár teljes szezonos versenyzőként, a patinás Wayne Taylor Racing kötelékében kezdhette meg, augusztus közepén pedig a Virginia International Racewayen – azon a pályán, ahol kereken egy évvel korábban életében először látott élőben egy LSTNAS futamot – megszerezte pályafutása első győzelmét is.

UPDATE (szeptember 9.):

A Lamborghini tájékoztatása szerint az autó átfogó vizsgálata, valamint az adatok kiértékelése alapján semmilyen jel nem utal arra, hogy a balesetet műszaki probléma okozta volna.

Sheena Monk sérüléseiről továbbra sem láttak napvilágot információk, a Wayne Taylor Racing azonban közzétett egy hivatalos sajtóközleményt a versenyzőnő saját szavaival:

„Még nem néztem vissza, hogy mi történt a tegnapi, Laguna Seca-i balesetemkor, de hihetetlen módon hálás vagyok a Lamborghini Super Trofeo biztonságáért és erős felépítéséért. Szeretnék köszönetet mondani a családomnak, az edzőmnek, Katherine Legge-nek, csapatomnak, a Wayne Taylor Racingnek, az IMSA-nek, a pályabíróknak, a mentőhelikopter legénységének és a Valley Medical Center elképesztő dolgozóinak, akik hatalmas segítséget nyújtottak nekem. Szintén szívből jövő hálámat fejezném ki a rajongóknak, amiért aggodalmukat fejezték ki a hogylétem iránt és gyors felépülést kívántak.

vir.jpg

 

képek: IMSA, Lamborghini Squadra Corse