Rejtélyes betegség miatt kényszerül partvonalra Kasey Kahne


A 38 éves versenyző az utóbbi egy évben küzd egyre súlyosbodó egészségügyi problémákkal, amelyek mostanra olyannyira felerősödtek, hogy a hétvégi, indianapolis futamon már nem is tudja vállalni az indulást.

Kasey Kahne júliusban jelentette be hivatalosan, hogy idén év végén befejezi teljes szezonos Cup-pályafutását.

A hír sokként érte a NASCAR közösségét, pláne azt követően, hogy kiderült, a tizennyolcszoros főkategóriás futamgyőztesnek nem csak jelenlegi csapata, a Leavine Family Racing (LFR) ajánlott szerződéshosszabbítást, de a bajnokság egyik top alakulata, a Stewart-Haas Racing is megkörnyékezte.

A döntés valódi okairól számos találgatás látott napvilágot, sajnálatos módon azonban a valóság minden spekulációnál ijesztőbb képet sejtet.

Az LFR csütörtök este váratlanul közölte, hogy a Cup hétvégén rendezendő, alapszakasz-záró indianapolisi versenyén Kahne helyett Regan Smith fogja vezetni a csapat 95-ös számú Chevyjét. A cserét azzal magyarázták, hogy a múlt vasárnapi, darlingtoni futamon súlyos dehidratációval küzdött pilóta továbbra sem érzi magát száz százalékosnak a vezetéshez.

Egy nappal később, pénteken maga a legfőbb érintett egy nagyszabású telekonferenciát tartott, amelynek során először beszélt kendőzetlen őszinteséggel az életét az utóbbi időben pokollá tevő egészségügyi gondjairól.

Kahne nagyjából egy évvel ezelőtt tapasztalta meg először az indokolatlan, bőséges folyadékfogyasztás ellenére is bekövetkező kiszáradásra, ezzel együtt a hőháztartás zavarára utaló jeleket.

Az általa megnyert 2017-es, a piros zászlós periódusok miatt hat órásra nyúlt Brickyard 400 után a fél világ láthatta, hogy alig állt a lábán, ami végül odáig fajult, hogy az élő egyenes adásban közvetített interjúja közepette kénytelen volt a földre leülni az ájulás elkerülése érdekében.

A rejtélyes panaszok az elmúlt hónapokban folyamatosan súlyosbodtak, a csúcspontot pedig a szeptember 2-ai, darlingtoni Southern 500-on érte el.

lk_1.jpg

A verseny utolsó száz körében Kahne saját elmondása szerint már szó szerint csak a túlélésre játszott.

Olyan mértékű hányinger gyötörte, hogy inni is képtelen volt, extrém mértékű izzadást tapasztalt, a szívverése az egekbe szökött és már az is gondot okozott számára, hogy egyáltalán a szemeit nyitva tudja tartani.

A nehézségek ellenére Kasey befejezte a futamot, de az autójából kiszállva csak a pitfalig tudott elvánszorogni.

A helyzet komolyságát jól szemléltette, hogy a pulzusa ekkor már olyan magas volt, hogy a segítségére siető orvos megmérni sem tudta. Kahne állapota annyira aggasztónak bizonyult, hogy még az is felmerült, mentőhelikopterrel szállítsák el a legközelebbi kórházba, mivel attól tartottak, bármelyik pillanatban szívrohamot kaphat.

A versenyző a pálya egészségügyi központja felé vezető úton már az erőteljes szédülés mellett kontrollálatlan hányással és egész testére kiterjedő görcsökkel is küzdött.

Vészmegoldásként mindkét karján keresztül, nagy mennyiségű sóoldat-infúzióval próbálták némiképp stabilizálni az állapotát. Pár órával később Kahne ugyan a saját lábán hagyta el a pályát, a telekonferencián viszont elmondta, hogy a hazafelé vezető úton továbbra is erős rosszullétet tapasztalt, ami még napokkal később sem akart enyhülni.

„Egyszerűen nem tudom kontrollálni a testhőmérsékletem és a pulzusom” – mondta a washingtoni pilóta, aki azt is elismerte, hogy a rejtélyes betegség kulcsszerepet játszott a visszavonulásában. „Amikor a verseny elér egy bizonyos pontra már semmit sem tehetek addig, amíg ki nem szállok az autóból. Az orvosaimmal próbálunk rájönni, hogy mi okozza, ezért nem is versenyzem Indianapolisban. Nem akarok több kárt okozni a szervezetemnek.”

A tüneteket csak még különösebbé teszi, hogy Kahne személyében a NASCAR egyik legfittebb versenyzőjét tisztelhetjük. Megszállott országúti kerékpáros, triatlonista, a harcművészetekben is otthonosan mozog, nincs semmilyen káros szenvedélye és világ életében fontosnak tartotta az egészséges táplálkozást. Az életmódjában az utóbbi időben semmilyen változtatást nem eszközölt, így jobb tipp híján a természetes öregedési folyamatot sem tartja kizártnak, bár ez egy mindössze 38 éves sportember szájából kissé furcsán hat.

Az ijesztő tünetek csak a hosszúra nyúló versenyeken jelentkeznek, a rövid távú sprint car futamokon – amelyeken a NASCAR Cup mellett előszeretettel méreti meg magát – például egyáltalán nem tapasztalt még semmilyen problémát.

Kahne jelenleg is szigorú orvosi felügyelet alatt áll. Az utóbbi napokban számos tesztet elvégeztek rajta, reményei szerint pedig a jövő hét folyamán már válaszokat kaphat.

A pilóta több kollégájával is beszélgetett a dehidratációról, de elmondása szerint senki sem tapasztalt még olyan jellegű, folyamatosan rosszabbodó tünetegyüttest, mint ő.

„A versenyzőknek adódnak gondjaik a szervezetük hidratálásával, különösen a hosszú versenyek alatt. Számomra viszont ez már egy hétről hétre felmerülő gond és senki mástól nem hallottam még ilyet. A Hendrick Motorsports-nál eltöltött éveim alatt sok olyan dolgot tanultam, ami segíti a hidratációt és felkészít a versenyekre, de úgy néz ki, hogy ami másokon segít, az rajtam nem.”

Egyelőre nem tudni, Kahne visszatér-e még a pályára.

„Múlt héten Darlingtonon száz körrel a vége előtt határozottan úgy éreztem, hogy már nem lenne szabad tovább az autóban lennem, végül a pályán maradtam, minden erőmmel átvészeltem, de nagyon nehéz volt. Jobb, ha most otthon maradok és kitaláljuk, hogyan tudnánk javítani a helyzeten, mielőtt még újra volán volán mögé ülök.”

 

képek: NASCAR