Robert Wickens lett a 2018-as IndyCar szezon legjobb újonca


A Pocono Racewayen történt horrorbalesetét megelőzően a 29 éves kanadai a széria történetének egyik leglenyűgözőbb újonc-idényét produkálta. Mindezt pedig mi sem szemlélteti jobban, mint, hogy még a sérüléseiből fakadó csonka szezonja ellenére is magasan ő lett a bajnokság idei legjobb debütánsa.

Az idei évből még egy futam ugyan hátra van, Wickens pontelőnye azonban 110 egység a rookie-értékelésben másodikként jegyzett Zach Veach-hez viszonyítva. Ezt a hátrányt a fiatal amerikai már akkor sem tudná ledolgozni, ha megnyerné a dupla pontos sonomai viadalt, emellett pedig még az összes bónuszpontot is bezsebelné.

Wickens a poconói súlyos balesetét megelőzően az IndyCar történetének valaha volt egyik legmeggyőzőbb bemutatkozását nyújtotta és annak ellenére is hatalmas fölénnyel lett az idény legsikeresebb elsőévese, hogy a horrorbukása miatt elszenvedett sérülései következtében az év utolsó három futamán már nem képes autóba ülni.

Az ontariói versenyző 2011-ben megnyerte a szép emlékű Formula Renault 3.5 Series bajnoki címét, további open-wheel lehetőség híján azonban a következő szezontól átnyergelt a túraautózásra. A DTM-ben eltöltött hat éve során öt pole-t és hat győzelmet szerzett, legjobb bajnokságban elért eredményének pedig a 2016-os negyedik helye számított.

Wickens számára először tavaly kínálkozott lehetőség arra, hogy valóra váltsa régi álmát és bemutatkozhasson az amerikai nyitott karosszériás szakág legmagasabb kategóriájában, amikor is a Road Americán rendezett verseny első két szabadedzésén ő helyettesíthette a vízumproblémákkal küzdő Mikhail Aleshint az SPM-nél. Az orosz papírjaival kapcsolatos gondok azonban gyorsan rendeződtek, így a kanadai éles IndyCar-debütálása végül elmaradt.

Wickens azonban ott maradt a csapat radarján és februárban hivatalosan be is jelentették, hogy ő lesz James Hinchcliffe – aki egyébként az egyik legjobb barátja – teljes szezonos csapattársa az SPM kötelékében.

Rögtön debütáló versenyén, St. Petersburgben a pole-ból indulhatott és csak az utolsó körben, Alexander Rossival történt ütközés fosztotta meg attól, hogy a győzelmet is ő ünnepelje.

Eddigi tizennégy versenye alatt Wickens tízszer zárt a top 10-ben, ebből hétszer a legjobb öt között, négyszer pedig a dobogóra is felállhatott. Legjobb eredményeit – két második helyet – élete első oválfutamán, az ISM Racewayen, valamint a Mid-Ohio Sports Car Course roadján produkálta.

Az Indianapolis 500-ra a tizennyolcadikként kvalifikálta magát, a legendás viadal kockás zászlaját pedig a kilencedik helyen látta meg. Teljesítményét látva az újságírókból és az IMS partnereiből, valamint tisztviselőiből álló szavazóbizottság a verseny legjobb újoncának járó címet is neki ítélte.

Őszintén kívánom, hogy maradéktalanul felépüljön és újult erővel térjen vissza a mezőnybe bajnoki címeket és Indy 500 győzelmeket hozva a jövőben.

Lenyűgöző tehetsége révén minden esélye meglenne arra, hogy az IndyCar egyik legnagyobb csillaga váljon belőle.

 

 

kép: IndyCar