Gerincműtét vár Robert Wickensre

Gerincműtét vár Robert Wickensre

Pennsylvaniai idő szerint hétfő délután az IndyCar és a Schmidt Peterson Motorsports újabb sajtóközleményt adott ki a súlyosan sérült versenyző kapcsán.

A hivatalos tájékoztatás szerint Wickens átfogó MRI-vizsgálaton esett át, ami kulcsfontosságúnak bizonyult a rá váró sebészeti beavatkozások meghatározásában. Ennek eredményeként a 29 éves újonc pilóta még aznap, tehát hétfő este a – pontosabban nem definiált – gerincsérüléseire irányuló műtéten esik át az Allentownban lévő Lehigh Valley Kórházban, ahol a vasárnapi horrorbukása óta ápolják.

Wickens a Pocono Racewayen rendezett, ötszáz mérföldes ABC Supply 500 hetedik körében szenvedett súlyos balesetet, miután egy előzési manőver közepette összeakadt az Andretti Autosportnak vezető Ryan Hunter-Reay autójával. Az incidens következtében a kanadai 6-os számú Dallara-Hondája a levegőbe emelkedett, majd először a pálya melletti, az ütközések energiáját elnyelni hivatott SAFER-fal tetejének csapódott, onnan gellert kapva nagy területen letarolta a kerítést.

A történteket követően az IndyCar utazó biztonsági csapatának közel fél órába telt, mire kiemelték a versenyzőt autója roncsaiból. Ezt követően a Pocono Raceway orvosi központjába szállították, ahonnan nem sokkal később mentőhelikopterrel vitték tovább a legközelebbi kórházba.

A széria nagyjából egy óra elteltével adta ki az első hivatalos nyilatkozatát, miszerint Wickens a bukás után a tudatánál volt és reagált.

Pontosabb tájékoztatás a sérüléseit illetően azonban csak az időközben újraindított – végül Alexander Rossi győzelmével zárult – verseny után látott napvilágot. Elsőként a volt IndyCar-pilóta, jelenleg az NBCSN szakkommentátoraként tevékenykedő Paul Tracy szólalt meg, felfedve, hogy Wickensnek eltört a karja, mindkét bokája és legalább egy csigolyája.

Ezután néhány perccel a széria és az SPM kiadta a hivatalos sajtóközleményt, miszerint a pilóta alsó végtagjai, jobb karja és a gerince sínylette meg a balesetet, ezek mellett pedig mellkasi sérülést – egészen pontosan tüdőzúzódást – is szenvedett.

Mielőbbi, teljes felépülést kívánunk neki.

 

 

Előzmények:

Súlyosan megsérült Robert Wickens

Alexander Rossi nyerte az IndyCar horrorbalesettel beárnyékolt, poconói futamát

 

kép: IndyCar