Will Power megszerezte IndyCar-karrierje 53. pole-ját és beérte A.J. Foytot


A Team Penske pilótája az örökranglista második helyére ugrott fel holtversenyben a négyszeres Indianapolis 500 győztes élő legendával.

Will Power az IndyCar GP és Iowa után idei harmadik, teljes IndyCar-pályafutását tekintve pedig az ötvenharmadik pole-pozícióját ünnepelhette a Pocono Racewayen. Ezzel párhuzamosan a 201. főkategóriás bevetésére készülő, 37 éves ausztrál azt is elmondhatja magáról, hogy versenyeinek 26.3%-át az első pozícióból kezdhette meg.

Ha pedig ez már önmagában nem lenne fantasztikus adat, az ausztrál egyúttal a halhatatlanság felé is tett egy újabb lépést, mivel a mostani teljesítménye révén a bajnokság történetének – A.J. Foyttal holtversenyben – a második legtöbb rajtelsőséggel bíró versenyzője lett.

Poweren és a hozzá hasonlóan szintén ötvenhárom kvalifikációs sikerrel büszkélkedő texasi legendánál több pole-lal már csak Mario Andretti büszkélkedhet, aki impozáns karrierje során összesen hatvanhétszer indulhatott az első pozícióból.

Az augusztus 19-án esedékes ABC Supply 500 kvalifikációján a Roger Penske 12-es számú Dallara-Chevyjét vezető toowoombai 219.511 mph-s kétkörös átlaggal repesztett végig a 2.5 mérföld hosszú trioválon, időben kifejezve több, mint két és fél tizedet adva a másodikként záró csapattársának, Josef Newgardennek.

A Long Pond-i pályán 2016-ban és 2017-ben egyaránt nyerni tudott pilóta ezzel komolyan bejelentkezett pályafutása harmadik poconói elsőségéért, ami egyúttal azt is jelenti, hogy szintén zsinórban a harmadik ötszáz mérföldes futamát húzhatja be a tavalyi ABC Supply 500 és a 2018-as Indianapolis 500 után.

Az amerikai open-wheel szakág történetében ezt a bravúrt mindössze két versenyzőnek sikerült véghez vinnie: Al Unsernek 1977/1978-ban és Bobby Unsernek 1980/1981-ben.

wp_4.JPG

Ahogyan már fentebb említésre került a néhány évvel ezelőtt még oválokon gyengélkedő Power mellől csapattársa, a regnáló bajnok Josef Newgarden várhatja a 200 körös viadal zöld zászlaját.

A második sorból az Andretti Autosport két pilótája, Ryan Hunter-Reay és Alexander Rossi indulhat.

A Team Penske harmadik versenyzőjének, Simon Pagenaud-nak az ötödik helyet sikerült elcsípnie, a legjobb újonc pedig mondhatni már megszokott módon a Schmidt Peterson Motorsportsot szolgáló Robert Wickens lett, akinek 217.612 mph-s kétkörös átlaga a hatodik pozícióra lett elegendő.

A hétvége első, eső miatt kissé átütemezett szabadedzését megnyerő, szintén elsőéves Zach Veach a hetedik legjobb tempót produkálta az Andretti Autosport #26 Dallara-Hondájával, aminek révén a veterán Sébastien Bourdais (Dale Coye Racing) mellől iramodhat vasárnap neki a távnak.

A top tíz sorrendjét a James Hinchcliffe (Schmidt Peterson Motorsports) – Takuma Sato (RLL Racing) duó tette teljessé.

A bajnoki pontversenyt jelenleg vezető Scott Dixon végig alulkormányzottsággal küszködött és végül csak a tizenharmadikként zárta a kvalifikációt, Chip Ganassi Racinges csapattársa, Ed Jones mögött.

A versenyzői karrierje első ötszáz mérföldes oválfutamára készülő Pietro Fittipaldi a tizenhetedik helyet tudhatja magáénak.

A kvalifikáció egyetlen rázósabb pillanatát Conor Daly szolgáltatta, akinek sikerült kissé érintenie a pálya 2-es kanyarjának falát, de szerencsére csak minimális kár keletkezett a Harding Racing 88-as Dallara-Chevyjében.

Az amerikai pilótának azonban be kellett érnie az utolsó, vagyis huszonkettedik rajthellyel.

Az ABC Supply 500 magyar idő szerint vasárnap, kb. 20:10-kor veszi kezdetét.

wp1.JPG

 

képek: IndyCar