Egy nappal letartóztatása után a NASCAR-vezér bejelentette: szabadságra megy


Az ittas vezetés és tudatmódosító hatású szer birtoklása miatt őrizetbe vett Brian France bejelentette, hogy határozatlan időre távozik a szervezet éléről.

A NASCAR vezérigazgatói posztját 2003 óta betöltő üzletembert vasárnap este, helyi idő szerint fél nyolckor tartóztatták le a New York állambeli Sag Harborban, miután elmulasztott megállni egy stoptáblánál. A rendőri ellenőrzés során kiderült, hogy France véralkoholszintje meghaladja a megengedett határérték kétszeresét, emellett pedig oxikodin tartalmú pirulákat is találtak nála, amelyek közismerten erős kábítószer-hatásúak.

A NASCAR-alapító Bill France Sr. 56 éves unokáját alkoholos befolyásoltság alatti járművezetés, valamint ellenőrzött tabletták birtoklása és velük való visszaélés miatt vád alá helyezték, az éjszakát pedig a fogdában töltötte, ahonnan csak hétfőn délelőtt fél tízkor távozhatott.

Azt követően, hogy a hír futótűzként elterjedt az amerikai médiában, a stock-car szervezet kiadott egy rövidke tájékoztatást arról, hogy komolyan foglalkoznak az üggyel, de bővebben csak akkor kívánnak nyilatkozni, ha minden tény a rendelkezésükre áll.

Három órával ezután végül megszólalt a legfőbb érintett, azaz Brian France és hivatalos sajtóközlemény formájában bejelentette, határozatlan időre (kényszer)szabadságolja magát.

„Bocsánatot kérek a rajongóinktól, az iparágtól és a családomtól a múlt éjjeli cselekedeteim következményei miatt. Azonnali hatállyal, határozatlan időre szabadságra megyek, hogy teljes mértékben a személyes ügyeimre összpontosíthassak.”

Távolmaradása idejére a NASCAR alelnöke, egyben Brian nagybátyja, Jim France veszi át a vezérigazgatói posztot, aki egyébként arról is ismeretes, hogy oroszlánrészt vállalt a Rolex Sports Car Series és az American Le Mans Series házasságát megelőző tárgyalásokban, aminek révén 2014-ben létrejött a mai, szintén NASCAR-kötődésű IMSA által felügyelt WeatherTech SportsCar Championship.

Brian France-ra az utóbbi években rengeteg panasz érkezett a rajongóktól, csapatoktól és tisztviselőktől egyaránt, mondván már nem fordít elég figyelmet magára a sportágra. Az üzletember alig jelent meg a versenypályákon és csak a legritkább esetekben bukkant fel a NASCAR-ral kapcsolatos üzleti jellegű eseményeken is.

France már tulajdonosi joggal sem bír a szervezetnél, mivel a részvényeit bő egy évtizeddel ezelőtt eladta húgának, Lesa France Kennedynek, valamint Jim France-nak.

Nem csoda hát, hogy a NASCAR közösségének túlnyomó hányada már jó ideje a végleges lemondását követeli, ami alatt a mostani, a teljes sportra negatívan kiható botrány csak még tovább szítja a tüzet.

 

 

Előzmény:

Letartóztatták a NASCAR vezérigazgatóját

 

 

kép: NASCAR