Alonso ősszel már az IndyCarban tesztelhet?


Tovább bonyolódik a kétszeres világbajnok jövőjéről szóló szappanopera.

Az elmúlt napokban egyre több pletyka látott napvilágot arról, hogy hamarosan egy Forma-1-es szupersztár tesztelhet IndyCar autót.

Mint kiderült, nem másról volt szó, mint az Indianapolis 500-at megjárt Fernando Alonsóról, aki a hírek szerint a széria jövő héten kezdődő tesztsorozatának keretein belül pattanna volán mögé, méghozzá az Andretti Autosport egyik gépével.

A jól értesült források már azt is tudni vélték, hogy a körözésre a versenynaptárba idén visszatérő Portland International Racewayen kerül majd sor, a közvetlen érintettek részéről azonban sem megerősítés, sem pedig cáfolat nem érkezett.

Ennek apropóján a RACER c. szaklap nem volt rest megkeresni a Michael Andretti vezette gárdát annak érdekében, hogy végre tiszta víz kerüljön abba a bizonyos pohárba.

„Semmi ilyesmiről nincs szó” – cáfolta csípőből a hírt az AA elnöke, Rob Edwards. „Egyetlen általam ismert F1-es pilóta sem fog velünk tesztelni a jövő hét folyamán.”

A McLaren már a 2017-es Indy 500 során meglebegtette, hogy a jövőben nem zárnak ki egy teljes szezonos programot az amerikai open-wheel csúcskategóriájában. Idén májusban aztán robbant a bomba, miután kiderült, hogy az IndyCarba való becsatlakozásukra akár már a 2019-es idénytől reális esély nyílhat.

A Zak Brown vezette gárda első körben nem önállóan, hanem egy már meglévő csapat partnereként szeretne indulni a szériában. Ennek kapcsán több alakulattal is tárgyaltak, a legvalószínűbbnek a közös projektre azonban az Andretti Autosport számít, akikkel már az Indianapolis 500-on is gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki.

fa_4.jpg

A majdani versenyzőket tekintve természetesen a tripla koronára hajtó Alonso áll az első helyen, akinek neve részidős, vagy akár teljes szezonosként is felmerült. A 37 éves spanyol mellett azonban egy másik klasszis is bekerült a kalapba az IndyCar jelenlegi – sokak szerint a valaha volt egyik – legjobb volánművésze, Scott Dixon képében.

A McLaren F1-es részlegénél nemrég végbement belső változások óta azonban a program alakulásáról vajmi keveset hallani, pár héttel ezelőtt pedig már Michael Andretti is sürgetőre fogta a wokingiakat, mondván az óra ketyeg és ha sikeres együttműködést szeretnének, akkor záros határidőn belül döntést kell hozniuk.

A RACER kérdésére Brown elismerte, hogy még mindig nem határozták el magukat, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a Forma-1 mellett a WEC-ben is teljes szezont futó Alonso IndyCar-tesztje igenis reális opció számukra.

„Jelenleg is dolgozunk a terveinken. Jelenleg az F1-re fókuszálunk tűélesen, amikor pedig túl leszünk a hétvégi Magyar Nagydíjon és elkezdődik a nyári szünet, meg fogjuk hozni a döntést. Fernando nem tesztel jövő héten Portlandben, ezt soha nem is terveztük, de az év későbbi részében sor kerülhet ilyesmire. Augusztusban lesz egy World Endurance Championship futama, úgyhogy az [F1-es nyári] szünet idején Európában marad majd. Ősszel azonban lehet, hogy tesztelni fog. A naptára nagyon hektikus, de próbálunk találni benne egy lyukat. [Alonso] hatalmas dolog lenne az IndyCarban és úgy vélem, szeretné is az ottani versenyzést. Szerintem az IndyCar is szeretné őt.”

A megfeszített tempójú szezont bevállalt Alonso arra a kérdésre, hogy beleférne-e az idejébe még idén egy IndyCar-teszt, némiképp kitérő választ adott:

„Tizenhárom, vagy tizennégy versenyem van hátra, nem csak az F1-ben, ezért nehéz bármi mást beilleszteni a menetrendembe. Határozottam úgy tervezem, hogy indulok még egy-két gokartfutamon, néhány endurance-on, szóval ezeknél többet már elég nehézkés beiktatni.”

 

 

képek: IndyCar