Newgarden az utolsó pillanatban happolta el a torontói pole-t


A Team Penske amerikai versenyzője kezdheti meg az élről az IndyCar egyetlen, USA-n kívüli futamát.

A kvalifikációra megérkező eső sem fogott ki Josef Newgardenen, aki a harmadik szegmens végén összerakott, mindent egy lapra feltevős körével utasította maga a mögé a mindaddig biztos pole-osnak tekintett Scott Dixont.

A regnáló bajnok ezzel idei negyedik – összességében hatodik – rajtelsőségét ünnepelhette az IndyCarban.
Newgarden 59.4956 másodperc alatt száguldott körbe az 1.786 mérföld hosszú, 11 kanyarból álló ideiglenes utcai pályán, 0.194 mp-et adva a Chip Ganassi Racing négyszeres bajnokának.

„Az autó fantasztikus volt a hétvége eddigi részében” – nyilatkozta Newgarden, aki 2015-ben még a Sarah Fisher Hartman Racing pilótájaként, két évvel később pedig már a Team Penske-t erősítve nyerni is tudott Torontóban. „Mind a három Penske-autó bejutott a Fast 6-be, ennél többet nem is kérhettünk volna a mai napra. Most már a holnapi versenyre összpontosítunk. Az utolsó kvalifikációs körömben tudtam, hogy a a pole-ért kell mennem, biztos voltam benne, hogy képesek vagyunk rá. Mindent beleadtam és végül sikerült is.”

A regnáló bajnok mellől tehát, mint fentebb említésre került Scott Dixon várhatja a startot jelző zöld zászlót a CGR 9-es Dallara-Hondájával. Az új-zélandi az időmérő után kissé ostorozta is magát a kritikus körében elkövetett hibája miatt, aminek következtében majdnem sikerült megpördülnie is.

A második sort Roger Penske triójának további két tagja tudhatja magáénak Will Power – Simon Pagenaud sorrendben, míg a harmadikból az egyaránt az Andretti Autosportot képviselő Alexander Rossi, valamint Ryan Hunter-Reay indulhat.

A kvalifikációt megelőző szabadedzést megnyerő Takuma Satónak nem az elképzelései szerint alakultak dolgok, lévén a második szegmensben 0.16 másodperccel maradt le a továbbjutásról. Az RLL Racing versenyzője így csak a hetedik pozícióból rajtolhat.

Az időmérő legjobb újonca az Ed Carpenter Racing 20-as számú Dallara-Chevyjét a road/street pályák erejéig a főnöktől átvevő Jordan King lett, aki a nyolcadikként vághat neki a futamnak.

A top 10-et a helyi hősök triójának kétharmada tette teljessé a Schmidt Peterson Motorsports-nak vezető James Hinchcliffe és Robert Wickens által. Előbbi, a múlt heti, iowai viadalon győzedelmeskedett versenyző ráadásul még meg is forgott az egyik gyors körén, amivel akadályozta a mögötte érkezőket, ez pedig a szabályok értelmében az addigi legjobb idejének törlését vonta is maga után.

A mezőny harmadik kanadai pilótájának, a Dale Coyne Racinget szolgáló Zachary Claman De Melónak be kellett érnie az utolsó, 23. hellyel.

A Honda Indy Toronto magyar idő szerint vasárnap, kb. 21:35-kor veszi kezdetét.

restor.JPG