Will Power ötvenkettedszer az IndyCar pole-jában


Power számára a 2018-as IndyCar szezon eddig leginkább egy szinusz görbéhez hasonlítható, lévén periodikusan követik egymást a kimagasló, valamint a kiábrándító eredmények. Ez a tendencia most, az Iowa Corn 300 kvalifikációján is folytatódni látszik és az ausztrál a pole pozícióval feledtette az előző, katasztrofális Road America-i futamát.

Minden adott volt ahhoz, hogy a Team Penske tökéletes kvalifikációt zárjon az Iowa Speedwayen, mígnem a végén megérkezett Ryan Hunter-Reay és 180.681 mph-s, kétkörös átlagsebességével be nem furakodott a harmadik helyre.

A Kapitány triója azonban ennek ellenére is elégedett lehet, hiszen Power mostani sikere révén idén már az ötödik pole pozíciójukat ünnepelhették.

A regnáló Indianapolis 500 győztes 182.391 mph-s átlaggal kaparintotta meg pályafutása 52. rajtelsőségét, egyben a harmadikat – ebből zsinórban a másodikat – az Iowa Speedway 7/8 mérföldes oválján.

Power célja immár nem is lehet más, mint hogy ő legyen az első versenyző, aki rajt-cél győzelmet tud aratni ezen a pályán. A futam eddigi történetében ugyanis még senkinek nem sikerült ezt a bravúrt itt véghez vinni.

„Imádom ezt a helyet” – szögezte le a 37 éves klasszis, aki immár csak egyetlen pole-nyira van attól, hogy beérje A.J Foytot az örökranglista második helyén. „Ez egy nagyok kemény, arénaszerű ovál. Régóta próbálok már itt nyerni. Szerintem nagyon kemény futam lesz. Hatalmas év lenne ez számomra, ha az Indianapolis 500 mellett Iowában is győzni tudnék.”

Az első soron Josef Newgarden osztozik Powerrel, aki 181.160 mph-val repesztett a kvalifikációs kísérletén.

„A csapat jó munkát végzett, az autó is remek volt” – nyilatkozta az időmérő után az uralkodó bajnok. „A kanyarból nem tudtam teljes gázzal kijönni, egy kicsit alulkormányzott volt az autó. Szerencsétlen dolog, de a pontokat holnap osztják majd.”

28i.JPG

A már említett Hunter-Reay- aki a mezőnyben egyedüliként mondhatja el magáról, hogy egynél többször is nyerni tudott Iowában (2012, 2014, 2015) 180.681 mph-s átlagot produkált, ami elegendő lett ahhoz, hogy belerondítson a Team Penske privát partijába és a negyedik pozícióba taszítsa a gárda harmadik pilótáját, Simon Pagenaud-t.

Az ötödik rajthelyet RHR csapat- és honfitársa, az Andretti Autosport 27-es Dallara-Hondáját vezető Alexander Rossi szerezte meg 179.801 mph-val, mellőle pedig a 179.526 mph-t futott Scott Dixon várhatja a startot jelző zöld zászlót a Chip Ganassi Racinget képviselve.

Az idei IndyCar-szezon szuperújonca, Robert Wickens számára az Iowa Speedway egy újabb olyan pályát jelent, amelyen korábban még soha nem versenyzett. A Schmidt Peterson Motorsports 29 éves tehetsége azonban ismét nem rettent meg a kihívástól és nem csak, hogy a hetedik helyre kvalifikálta az autóját, de újfent megverte veterán csapattársát, James Hinchcliffe-et is, akinek tempója csak a tizenegyedik pozícióra lett elég. 

„Nagyon boldog vagyok!” – mondta autójából kiszállva a Wickens. „Aggódtam, hogy még a top 10 sem lesz meg.”

A kanadai mellől Ganassiék 10-es számú Dallara-Hondáját terelgető Ed Jones indulhat, a top 10 sorrendjét, egyben a rajtrács ötödik sorát az Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing) – Takuma Sato (RLL Racing) páros teszi teljessé.

A kvalifikáció előtt három órával rendezett szabadedzésen balesetezett Matheus Leist autóját sikerült pályára alkalmas állapotba hozni, az A.J Foyt Racing újonca azonban csak 168.724 mph-s, kétkörös átlagot tudott hozni, ami az utolsó helyet jelentette számára.

Az Iowa Corn 300 magyar idő szerint vasárnap, kb. 20:40-kor kapja meg a zöld zászlót.

 qualiowa.JPG