Josef Newgarden indulhat az élről Road Americán


Team Penske első sort hozott az IndyCar KOHLER GP-jének kvalifikációja.

Road America 2016-os visszatérése óta még egyszer sem fordult elő, hogy nem a Kapitány valamelyik autója várhatta az élről a verseny zöld zászlaját. Három évvel ezelőtt Helio Castroneves, tavaly Will Power, idén pedig Josef Newgarden lett az, aki a pole-ba tudta kormányozni munkaeszközét.

A regnáló bajnok 1 perc 43.2026 másodperces kört repesztett az időmérő utolsó szegmensét képező Fast Sixben, aminek köszönhetően Alabama és Texas után idei harmadik, teljes IndyCar-karrierjét tekintve pedig az ötödik rajtelsőségét – ezzel együtt az érte járó bónuszpontot – ünnepelhette.

A jelen szezonban két győzelemnél tartó, az összetett pontversenyben ötödik helyet elfoglaló Newgarden az utolsó pillanatban happolta el a pole-t csapattársa, a friss Indianapolis 500 győztes Will Power elől, akinek így a mindaddig verhetetlennek tűnő 1:43.2508-as köre végül csak a második helyre lett elegendő

A Team Penske duója mögötti sort az Andretti Autosport flottájának két tagja, a 28-as Dallara-Hondát vezető Ryan Hunter-Reay, valamint a 27-es gépet terelgető Alexander Rossi kaparintotta meg.

Road America 4.014 mérföld hosszú, 14 kanyarból álló vonalvezetése friss emlékeket idézhetett fel Robert Wickensben, aki pontosan egy évvel ezelőtt már karnyújtásnyira volt attól, hogy megejtse IndyCar bemutatkozását. A kanadai pilóta akkor a vízumproblémák miatt távol lévő Mikhail Aleshint helyettesíthette a Schmidt Peterson Motorsports autójában. Az orosz azonban a szombati napon végül megérkezett a pályára, így Wickens debütáló hétvégéje mindössze a két pénteki edzésre redukálódott.

Idén azonban már teljes szezonos versenyzőként tekergetheti a kormányt az SPM 6-os Dallara-Hondájában, eddigi teljesítménye alapján pedig minden túlzás nélkül nevezhetjük a szezon szuperújoncának. Jó formáját a KOHLER GP hétvégéjére is átmentette, a harmadik edzést megnyerte, majd az időmérőn csoportköre legjobbjaként jutott tovább a top 12-es szegmensbe, ezzel párhuzamosan pedig újra maga mögé utasította veterán csapattársát, James Hinchcliffe-et, aki már az első szegmensben búcsúzott a kvalifikáció folytatásától és csak a tizenhatodik pozícióból rajtolhat.

Wickens a legjobb tizenkettő akadályát is sikerrel vette és az ötödik pozícióban verekedte be magát a pole-ért zajló Fast Sixbe. A mindent eldöntő szakaszban végül maradt is ezen a helyen, így a harmadik sorból kezdheti meg a vasárnapi, 55 körös futamot a Dale Coyne Racing 18-as Dallara-Hondáját terelgető Sébastien Bourdais mellől.

A hetedik rajtpozíciót az RLL Racing japán sztárja, Takuma Sato kaparintotta meg, míg a nyolcadikként a legutóbb a McLaren IndyCar-projektével is szóba hozott Scott Dixon vághat neki a távnak a Chip Ganassi Racing képviseletében.

A legjobb tíz sorrendjét a Graham Rahal (RLL Racing) – Spencer Pigot (Ed Carpenter Racing) páros teszi teljessé.

Az Andretti Autosport újonca, Zach Veach a tizenegyedik lett, a gárda negyedik, Bryan Herta nevével is fémjelzett 98-as gépét vezető Marco Andrettit pedig csak a tizenötödikként jegyezték.

A Team Penske harmadik versenyzője, a 2016-os bajnok Simon Pagenaud mindössze három tízezred másodperccel maradt le a top 12-es szegmensről, aminek következtében be kellett érnie a tizennegyedik hellyel.

Az AJ Foyt Racing pénteken erősítette meg, hogy a következő szezonnak is a Tony Kanaan – Matheus Leist felállással vágnak neki. A Road America-i eredményeik azonban nem hozhattak felemelő hangulatot a csapat garázsába, lévén a 43 éves, idén már a 21. IndyCar- szezonját futó brazil a tizennyolcadik, 19 esztendős csapat-, egyben honfitársa pedig csak a huszadik lett.

Mindenképp említést érdemel még az IndyCar-bemutatkozását ezen a hétvégén megejtő Alfonso Celis Jr. is, aki a huszonegyedik pozícióba kvalifikálta a Juncos Racing #35 Dallara-Chevyjét.

A KOHLER GP magyar idő szerint vasárnap, kb. 19:05-kor kapja meg a zöld jelzést.

 

qual.JPG