Andretti: A McLarennek egy hónapon belül döntenie kell


Michael Andretti szerint a wokingiaknak záros határidőn belül meg kell hozniuk a végső döntést, ha az ő csapatával akarják megejteni az IndyCarba való belépést.

Az amerikai sajtó már kész tényként kezeli, hogy a McLaren 2019-ben ott lesz az IndyCar mezőnyében, azt azonban továbbra sem tudni biztosan, hogy melyik csapat partnereként kerülhet erre sor.

A Zak Brown nevével fémjelzett gárda többször is leszögezte, hogy az amerikai projekt első éveiben egy, már meglévő alakulattal közösen terveznek pályára hajtani, az önálló csapatuk pedig csak ezután indulhat be.

A legvalószínűbb jelöltként erre a szerepre az Andretti Autosportot tartják számon, akikkel a McLaren 2017-ben már sikeres visszatérést produkált az Indianapolis 500-on.

Az AA tulajdonosa, Michael Andretti teljes mértékben nyitott az újabb közös munkára, a tárgyalások részeként pedig – egy héttel azután, hogy Brownék megjelentek az IndyCar detroiti paddockjában – személyesen is ellátogatott a Forma-1 Kanadai Nagydíjára.

Az események azonban úgy fest, a vártnál jóval lassabb ütemben zajlanak. A szakember szerint ha a McLaren már 2019-ben ott akar lenni a rajtrácson az Andretti Autosport partnereként, akkor heteken belül meg kell hozni a döntést, mivel az idő a projekt ellen dolgozik.

„[A McLaren döntésének] jövő hónapban meg kell születnie, én reménykedem” – nyilatkozta Andretti az Autoweeknek. „Máskülönben nehéz lesz sikerre vinni. Még nem vagyok biztos benne. Ők továbbra is vizsgálódnak. Szerintem abban reménykedtek, hogy ebben a szezonban egy kicsit versenyképesebbek lesznek a Forma-1-ben. Nem tudom, hogy most hol tartanak. Remélhetőleg képesek lesznek összerakni a dolgot és meg tudjuk csinálni. Ugyanakkor már kezd egy kicsit késő lenni.”

Egy dolgot azonban Andretti már most leszögezett: megvalósulása esetén a program nem lesz hatással a csapat jelenlegi négyautós flottájára, mivel a McLaren nevével fémjelzett gép plusz nevezésként érkezne.

Az Autoweek természetesen nem tudott elmenni az elmúlt napok legérdekesebb pletykája mellett, amely szerint a McLaren megkörnyékezte a mezőny legjobb pilótájaként számon tartott Scott Dixont. Ennek kapcsán Andretti annyit mondott, hogy ő személy szerint eddig nem hallott erről, a széria Road Americán zajló versenyhétvégéjén azonban már ettől volt hangos paddock.

A csapattulajdonos abban viszont biztos, hogy a wokingi gárda csatlakozása fordulópontot jelentene az IndyCar jövőjét illetően.

„Az, hogy egy ilyen hatalmas, nagyszerű csapat, mint a McLaren be akar szállni az IndyCarba, óriási dolog. Sokat elmond arról az irányról, amerre a széria tart. Négy évvel ezelőtt még ez valószínűleg nem történt volna meg, most viszont az IndyCar felfelé ível, miközben rengeteg más sportág lefelé tart. Valamit azért jelent, hogy a McLaren a hozzánk való csatlakozást vizsgálja. Ki tudja, hogy ki más követheti még őket? Igazán nagy dolog lehetne ez a sportunkra nézve ideát.”