A McLaren már jövőre csatlakozhat az IndyCar mezőnyéhez?


Az Egyesült Államok vezető sportgazdasági portálja szerint a patinás csapat jelenleg is vizsgálja annak a lehetőségét, hogy már 2019-ben megkezdhesse teljes szezonos programját a tengerentúli open-wheel szakág csúcskategóriájában.

Az utóbbi idők legnagyobb horderejű, IndyCar-vonatkozású eseménye kétségkívül a McLaren, vele együtt pedig Fernando Alonso részvétele volt a 2017-es Indianapolis 500-on.

Az Andretti Autosporttal közösen indított, 29-es számú Dallara-Honda remek teljesítményt nyújtott az újonc spanyol kezei alatt: a kvalifikáción bejutott a pole-ért küzdő Fast 9-ba, a verseny hajrájában pedig akár még a győzelemre is esélyesnek tűnt, egy motorhiba azonban idő előtt kiiktatta a küzdelemből.

A McLaren-vezér Zak Brown már a kezdetektől fogva méltatta az IndyCart, ezzel együtt pedig azt is igyekezett nyomatékosítani, hogy a nagy versenyre közel harminc év hiátus után történt visszatérésük nem csak egyszeri, kivételes alkalomnak számít.

A csapat további Indy 500-akat helyezett kilátásba a jövőben, ezzel együtt pedig a szériában történő, teljes szezonos szereplést sem tartották kizártnak.

Ez utóbbit Brown tavaly októberben újra megerősítette, ugyanakkor igyekezett azt is hozzátenni, hogy az esetleges IndyCar-projekt csak évek múlva lehetséges, mivel jelenleg az első számú prioritást a McLarennnél a Forma-1 élvezi.

Egy ezzel párhuzamos, másik magasan kvalifikált bajnokságban való teljes szezonos jelenlét pedig gazdasági, sportpolitikai és emberi erőforrások szempontjából egyaránt figyelemelterelő hatással lenne a világbajnoki sorozatban való szereplésükre.

Hét hónap alatt azonban nagyon sok víz lefolyt a Mississippin és immár nem zárható ki, hogy a csapat 2019-ben mégis megkezdheti teljes munkaidős szereplését a szériában.

Az USA első számú, sportgazdasági szakoldala, a Sports Business Daily belső forrásokra hivatkozva ugyanis a minap arról számolt be, hogy a McLaren néhány képviselője jelen volt a múlt hétvégén, az Indianapolis Motor Speedway roadján rendezett IndyCar Grand Prix-n, hogy megbeszéléseket folytassanak a potenciális, jövő évi programjuk kapcsán.

A három Indianapolis 500 győzelemmel bíró wokingi gárda nem önálló projektben gondolkodik, hanem egy már meglévő csapat – az SBD szerint az Andretti Autosport, vagy a Rahal Letterman Lanigan Racing – partnereként vágna neki az IndyCar-kalandnak.

A történet kapcsán további információk eddig nem láttak napvilágot, a Michael Andretti által vezetett alakulat azonban kiadott egy rövidke sajtóközleményt:

„Úgy gondoljuk, hogy a McLaren értékes tagja lehet az IndyCar paddockjának. A mi partnerkapcsolatunk a 2017-es Indy 500-on sikeresnek bizonyult és örömmel vennénk a lehetőséget, ha ismét együtt dolgozhatnánk. Ami a McLaren 2019-es terveit illeti, a kérdést nekik kell feltenni.”

Az SBD megpróbálta felvenni a kapcsolatot az RLL Racinggel, valamint a McLarennel is, de egyelőre egyik csapat sem kívánt reagálni a felröppent hírekre.

 

 

 kép: IndyCar