Megszerezte első futamgyőzelmét, határozatlan időre eltiltották


Létezik a mondás, hogy „a csúcsról lehet a legnagyobbat esni”. Ezt most Spencer Gallagher a saját bőrén is megtapasztalhatta, ami pedig a legszomorúbb, hogy kizárólag csak saját magának köszönheti.

A NASCAR nemzeti másodosztályát képező Xfinity Series április 28-ai Sparks Energy 300-án az amerikai pályafutása mérföldkőzhöz érkezett.

A legendás Talladega Superspeedway 2.666 mérföldes oválján rendezett viadalon Gallagher megszerezte teljes NASCAR-karrierje – beleértve a regionális bajnokságokat – legelső győzelmét.

Egy ilyen siker alapesetben igencsak fel tudja értékelni adott pilóta ázsióját, a 28 éves Las Vegas-i esetében azonban – mint mostanra kiderült – a hullámvasút csúcsát jelentette a meredek lejtmenet előtt.

Négy nappal a futam után ugyanis a NASCAR hivatalosan bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik Gallaghert a szervezet által felügyelt versenyekről, mivel emberünk elhasalt a véletlenszerű doppingellenőrzésen.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a GMS Racing 23-as számú Chevrolet-ját vezető pilóta egészen pontosan milyen tiltott szerrel élt, továbbá azt sem tudni, hogy a szóban forgó anyag pontosan mikor került a szervezetébe.

Egy biztos, Gallagher közvetlenül a győzelme után, saját maga nyilatkozott úgy, hogy kőkemény bulizással fogja megünnepelni a sikert. Hogy ebből végül mi valósult meg, azt csak maga tudja, mindenesetre két nappal a futam után, hétfőn már száznyolcvan fokos fordulatot véve arról mesélt a FOX-on, hogy késő estig autogramokat osztogatott, majd hajnalig videójátékozott.

sp_1.jpg

Itt még nagy volt az öröm 

 

A NASCAR tájékoztatása szerint a teszt pozitív eredményéről május elsején, kedden szereztek tudomást.

Arról, hogy magára a mintavételre pontosan mikor került sor, nem áll rendelkezésre információ.

Gallagher egy pillanatra sem próbálta menteni a helyzetét és teljes mértékben vállalta a felelősséget a tettéért.

„Biztosítani akarok mindenkit a NASCAR közösségében arról, hogy ez egyszeri hiba volt és soha többé nem fog megismétlődni” – közölte a versenyző hivatalos sajtóközleményében. „Bocsánatot szeretnék kérni mindenkitől a GMS-nél a cselekedeteim miatt, különösen a csapattulajdonostól és az autóm felkészítő csapatától, akik egész évben keményen dolgoztak és hittek bennem. Bocsánatot szeretnék kérni továbbá a NASCAR-tól, a Chevrolet-től és a szurkolóimtól, amiért cserben hagytam őket. Nem úgy viselkedtem, ahogyan az elvárható lenne tőlem. Megígérem mindenkinek, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt helyre hozzam.”

Karrierjének folytatása érdekében Gallagher beleegyezett abba, hogy részt vesz a NASCAR Road to Recovery programjában, ami tulajdonképpen egy rehabilitációs programnak felel meg, magában foglalva a pszichológiai segítséget, teljes körű tájékoztatást a kábítószerek pusztító hatásáról, valamint folyamatos ellenőrzéseket, amelyeken ha sikerrel megfelel, visszakaphatja a versenyzői engedélyét.

A történtek ellenére Gallagher megtarthatja a győzelmét, a bajnoki címért folyó rájátszásban való részvételre azonban már nem jogosult.

Spencer helyét az egyébként az édesapja, az Allegiant Air vezérigazgatójának, Maurice Gallaghernek tulajdonában lévő csapat autójában Johnny Sauter veszi át.

A NASCAR legutóbb idén februárban volt kénytelen doppingvádakra reagálni. Akkor Denny Hamlin nem kevesebbet állított az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb podcastjében, mint, hogy a mezőny tagjainak hetven százaléka használja a tiltólistán lévő Adderallt a koncentrálóképesség növelése érdekében.

A 2016-os Daytona 500 győztese később már próbálta menteni a helyzetet, mondván csak viccelődött.

Az idei szezon során már több csapat szerelőit is felfüggesztettek illegális szerek használata miatt az Xfinity Series-ben, valamint a  főkategóriában, a Cupban is. Versenyzőket tekintve azonban Gallagher számít az elsőnek.

Az eddigi utolsó versenyző a NASCAR nemzeti szériáit tekintve, akinek licencét pozitív doppingteszt miatt vonták be, AJ Allmendinger volt még 2012-ben.

Az amerikait közel három hónapra állították parkolópályára, miután lebukott egy ellenőrzésen. A Road to Recovery program teljesítése után azonban visszakapta az engedélyét.