Alexander Rossié a pole az IndyCar második legmenőbb pályáján


Az amerikai versenyző nagy fölénnyel szerezte meg karrierje második főkategóriás rajtelsőségét.

Az Andretti Autosport idén azzal a nem titkolt szándékkal hajtott végre pilótacserét a 27-es és a 98-as számmal fémjelzett autói között, hogy újabb lehetőséget adjon Marco Andrettinek a bizonyításra. A most 31 esztendős pilóta karrierje második, egyben utolsó győzelmét 2011-ben aratta, azóta pedig jószerivel csak szenved , a csapat pedig abban reménykedett, hogy a kvázi levegőváltozás talán jó hatással lesz az egy évtizeddel ezelőtt még a jövő tehetségeként aposztrofált versenyzőre.

A csere értelmében Marco megkapta a 98-as, Bryan Herta nevével fémjelzett Dallara-Hondát, míg az ő korábbi 27-esének volánja honfitársára, Alexander Rossira szállt át.

A helyzet azonban az, hogy – bár még csak a szezon harmadik hétvégéjénél tartunk – a változtatás egyáltalán nem hozta a várt eredményt. Andretti St. Petersburgben és az ISM Racewayen is a középmezőnyben zárt, miközben Rossi mindkét futamot a harmadik helyen fejezte be. A leányzó fekvése a kvalifikációs eredmények terén sem rózsásabb a harmadik generációs pilóta számára, lévén a floridai utcákon, a phoenixi oválon és most, Long Beachen sem jutott túl a csoportkörén, míg csapattársa egy top 12-es, valamint két Fast 6 részvétellel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul egyenesen pole-t ért a számára.

Nem véletlen tehát, hogy ezen fegyvertény újfent felkorbácsolta az indulatokat a közösségi médiában annak kapcsán, hogy az Andretti Autosport legközelebbi rokonának van-e egyáltalán létjogosultsága arra, hogy ott legyen az IndyCar mezőnyében. Ezzel párhuzamosan pedig az is újfent bizonyítást nyert, hogy Rossi nem egy „egyslágeres hullócsillag”, aminek a 100. Indy 500 megnyerése után sokan titulálták – hozzátéve, hogy a történelmi győzelem csak Herta zseniális stratégiai húzásának volt köszönhető – , hanem nagyon is oda kell figyelni rá.

tro.JPGA még mindig csak 26 éves, az autócsere miatt immár Herta agytekervényeit nélkülöző kaliforniai jelenleg az összetett tabella második helyén tanyázik, az viszont ennek ellenére is kijelenthető, hogy a szezont ő kezdte a legjobban a teljes mezőnyt tekintve, miután rajta kívül senkinek nem sikerült az eddig lezavart mindkét versenyt a dobogón zárnia.

Most pedig újabb lépést tett az áhított bajnoki cím felé és – ahogyan már fentebb említettem – a széria második, az Indianapolis 500 után legikonikusabbnak számító versenyhelyszínén megszerezte IndyCar-karrierje második pole-pozícióját.

Rossi a kvalifikáció rá vonatkozó csoportkörét, majd a top 12-es szegmenst is az élen zárta, végül pedig a sorsdöntő, Fast 6 szakaszban futott 1 perc 6.5528 másodperces köre révén a rajtelsőség is az ő kezei között landolt az 1.968 mérföld hosszú, 11 kanyarból álló utcai pályán.

Az amerikai a kockás zászló előtt kevesebb, mint két perccel vágott neki a gyors körének, végül pedig több, mint három és fél tizedet adott a második helyen leintett, Long Beach utcáin már három pole-t is szerzett Team Penske-alkalmazott Will Powernek.

A Fast 6-ben Rossi a lehető leggyorsabban igyekezett elhagyni a pitlane-t annak érdekében, hogy még a nagy ellenfélként számon tartott penske-sek előtt érjen ki a pályára, aminek láttan néhányan azonnal büntetést követeltek, az IndyCar versenyigazgatósága azonban semmi szabályba ütközőt nem látott a nagy sietségben.

„A csapat nagyszerű munkát végzett” – nyilatkozta Rossi, aki az első IndyCar pole-ját, tavaly Watkins Glenen győzelemre is tudta váltani. „Le a kalappal előttük, a Honda és mindenki más előtt, aki erőfeszítést tett ezért az eredményért. A nagy munka holnap vár ránk. Úgy érezzük, hogy az eddigi két versenyen már két potenciális győzelmet szalasztottunk el, tehát most megpróbáljuk ezt elkerülni.”

tnw.JPG

A harmadik rajthelyet Roger Penske egy másik embere kaparintotta meg Simon Pagenaud személyében, aki mellől a Chip Ganassi Racing klasszisa, Scott Dixon várhatja a zöld zászlót.

Az ötödik pozícióból az RLL Racing #15 Dallara-Hondáját vezető Graham Rahal indulhat, míg a hatodik helyen Josef Newgarden zárt Penske-ék 1-es számot viselő gépével. A regnáló bajnok minden bizonnyal ennél jobb eredményre is esélyes lett volna, a mindent eldöntő szegmensben azonban, a 8-as kanyarból kijövet koccolta a falat, aminek a bal-hátsó felfüggesztés látta a kárát.

„Pillanatnyilag kifogytam a tehetségből” – kommentálta a hibáját Newgarden. „Igyekeztem mindent kihozni az első körből még akkor is, hogy közben tudtam, a másodikban kell igazán odatennem magam. Jól elszúrtam.”

Bár ez nyilvánvalóan nem vigasz Newgarden számára, de a Team Penske azonban még így is elmondhatja magáról, hogy a teljes felállásával képviselhette magát a Fast 6 mezőnyében.

A hetedik helyen egy újabb Andretti-pilótát találhatunk, méghozzá Ryan Hunter-Reay személyében. A 2012-es bajnok azonban szintén nem lehetett boldog, hiszen a top 12-es szakaszban áthajtásos büntetéssel sújtották, miután nem a szabályoknak megfelelően hagyta el a pitlane-t.

A nyolcadik rajtpozíciót a Toyota Grand Prix of Long Beach tavalyi győztese, James Hinchcliffe szerezte meg, míg az idei, St. Pete-i futamot megnyerő, a soron következő phoenixit pedig a pole-ból megkezdő Sébastien Bourdais-nak a kilencedik hellyel kellett beérnie.

A legjobb tíz sorrendjét a bő egy hónappal ezelőtt, pályafutása első IndyCar futamán pole-t szerző, a múlt heti, phoenixi viadalt pedig a másodikként zárt Robert Wickens tette teljessé. A kanadai saját hibájából vérzett el a második szegmens során, de még így is ő lett a kvalifikáció legjobb újonca.

„Túl erősen nyomtam és érintettem a falat a 4-es kanyarból kijövet. Ez történik, amikor a határokat feszegetve, mindent kockára téve próbálsz bejutni a Fast 6-be. Egy kicsit túl messzire mentem.”

Ha már újoncok; Wickensen kívül még az Ed Carpenter Racing 20-as Dallara-Chevyjét a szezon épített/utcai pályás futamain terelgető Jordan King tudott bejutni a top 12-es szakaszba, a versenyt pedig a tizenkettedikként kezdheti majd meg.

Az AJ Foyt Racing első évese, Matheus Leist a tizennegyedik, az Andretti Autosportot képviselő Zach Veach a tizenhatodik, az MSR/SPM-et szolgáló Jack Harvey a tizenhetedik, a Dale Coyne Racing autóját vezető Zachary Claman De Melo pedig a huszonegyedik lett.

A Juncos Racing újonca, Kyle Kaiser a csoportküzdelmek során falazott, ami miatt a szabályok értelmében a kvalifikáció menetének megzavarása okán elvették két legjobb körét, így mért idő nélkül, az utolsó pozícióból rajtholhat a magyar idő szerint vasárnap, 22:30 után kezdődő Toyota Grand Prix of Long Beachen.

És, hogy hol végzett a már említett Marco Andretti? Nos, ő a huszadik helyről iramodhat neki a távnak a zöld zászló pillanatában.

 

tgpres.JPG

 

 képek: IndyCarEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy