Ilyen nincs: Viccből illette doppingvádakkal ellenfeleit a NASCAR-sztár

Ilyen nincs: Viccből illette doppingvádakkal ellenfeleit a NASCAR-sztár

Denny Hamlin példája hűen szemlélteti az örök érvényű elvet, miszerint „előbb gondolkozz és csak azután járjon a szád”.

A Joe Gibbs Racing versenyzője volt az amerikai sportrajongók körében igencsak népszerű Barstool Sports ‘Pardon My Take’ című podcastjének legutóbbi vendége.

A közvetlen hangulatú beszélgetés során többek között a doppingtesztek is szóba kerültek. Ennek kapcsán a műsor házigazdái rögtön Hamlinnek szegezték a kérdést, vajon a Monster Energy NASCAR Cup mezőnyének tagjai használnak-e titokban Adderallt, vagy ehhez hasonló tartalmú, teljesítménynövelő szereket annak érdekében, hogy jobban és hosszabb távon tudják fenntartani koncentrációjukat a pályán.

A 2016-os Daytona 500 győztese erre mindenki legnagyobb döbbenetére az alábbi választ adta:

„Hmm, azt mondanám, hogy igen.”

A PMT természetesen itt nem engedte el a témát és a baseballos Jose Canseco-botrányra hivatkozva – az egykori játékos 2009-ben azt állította, hogy a profi liga sztárjainak 90%-a doppingol – egy konkrét számot kért a tiltott szerekkel élő NASCAR-versenyzők arányáról.

Hamlin pedig válaszolt:

„Hetven százalék.”

A NASCAR vezető tisztviselői nyilvánvalóan tajtékzottak a dühtől.

A szervezet alelnöke, Steve O’Donnell először saját Twitter profilján reagált Hamlin nyilatkozatára, mondván az egy „nevetséges kijelentés”, majd azonnal raportra hívta a pilótát, amint az visszatért a hétvégi, szezonnyitónak otthont adó Daytona International Speedwayre.

A zárt ajtók mögötti, rövid beszélgetés után Hamlin már megpróbálta elbagatellizálni az ügyet firtató újságíróknak azzal magyarázta a PMT-nek adott nyilatkozatát, hogy egyszerűen csak viccelt.

„Bárki, aki hallgatja a podcastjüket tudhatja, hogy ők alapvetően humorosak, semmit nem vesznek komolyan, rengeteg dologból viccet csinálnak.”

A pilóta néhány részletre már kicsit másként is emlékezett, mint ahogyan az a hatalmas sikerű podcastben elhangzott [szó szerinti kivonatért lásd. a poszt végét]:

„Elmondtam nekik, hogy rendszeresen doppingteszteknek vetnek alá bennünket. Ekkor megkérdezték, hogy hány versenyzőről van szó, én pedig azt mondtam, nem tudom, mire ők: ‘Csak adj meg egy számot’, ezután viccelődtem és mondtam egyet, ami mögött semmi valóságtartalom nem volt.”

Ennek ellenére az ESPN riportere nem volt rest újra rákérdezni arra, hogy Hamlin tényleg úgy véli-e, ellenfelei hetven százaléka tiltólistás szerekkel él.

„Valószínűleg nem. Realisztikusan nézve, nem… Folyamatosan tesztelnek bennünket, a NASCAR-nál zéró tolerancia van érvényben mindenki számára.”

A szervezet előírásai szerint a versenyhétvégék során bárkit, a pilótákat és a szerelőcsapatok tagjait egyaránt bármikor berendelhetik mintaadásra. A szezont megelőzően pedig mindenkinek kötelezően részt kell vennie egy teszten.

A legutóbbi versenyző, akit Adderall használat miatt tiltottak el A.J. Allmendinger volt 2012 júliusában.

Az akkor a Team Penske-nek vezető amerikai egy véletlenszerű ellenőrzésen bukott le, majd miután a B-mintája is pozitívnak bizonyult a NASCAR határozatlan időre eltiltotta a futamaikon való részvételtől.

Allmendinger a kezdetektől fogva együttműködő volt és azt is vállalta, hogy részt vesz a NASCAR Road to Recovery programjában, ami tulajdonképpen egy rehabilitációnak felel meg, magában foglalva a pszichológiai segítséget, fejtágítást a kábítószerek pusztító hatásáról, valamint folyamatos ellenőrzéseket.

Ennek végeztével Allmendinger visszakapta a versenyzői licencét.

dts.jpg

Hamlin (b.) a második helyről kezdheti meg a vasárnapi Daytona 500-at, a pole-t az újonc Alex Bowman (j.) szerezte meg

 

Mivel a NASCAR pilóták és csapattagok is emberből vannak, őket sem kerülik el a tiltólistán lévő összetevőket tartalmazó gyógyszerek használatát maguk után vonó betegségek. Ilyen esetekben azonban lehetőség van arra, hogy az érintett a saját orvosával, valamint NASCAR-ral együttműködve közösen találja meg az optimális megoldást annak érdekében, hogy – ha fizikálisan alkalmas rá – lehetőleg egyetlen versenyt se kelljen kihagynia, emellett a gyógykezelést is folytatni tudja.

„A NASCAR folyamatosan végez véletlenszerű doppingteszteket, a tiltólistán pedig az amfetaminszármazékok is szerepelnek” – áll a szervezet által a Hamlin-botrány után kiadott sajtóközleményben. „Ha bármelyik résztvevő tesztje pozitív eredménnyel zárul olyan kémiai anyagra, amelynek használatát nem indokolta orvosi előírás, akkor a NASCAR zéró toleranciájának értelmében ez a személy azonnali felfüggesztésre kerül. Egyszerűen fogalmazva, a NASCAR megbízik a doppingtesztekkel kapcsolatos programjában.”

Hamlin a történtek után megkérte az újságírókat, hogy legközelebb jól nézzék meg a tőle idézett szavak forrását, mivel a továbbiakban is részt akar venni humoros műsorokban, ahol gyakran előfordulnak effajta „vicceskedések”.

„A NASCAR természetesen nem akarja, hogy hamis számokat tegyünk közzé” – mondta a 37 éves versenyző. „Személy szerint tehát valószínűleg egy kicsit óvatosabbnak kell lennem, de szeretem az ilyen könnyed, komolytalan dolgokat [mint a PMT podcast].”

A NASCAR elmondása szerint Hamlinnek nem kell következményekre számítania meggondolatlan kijelentéséért.

A szóban forgó beszélgetés kivonata:

Pardon My Take: Részt veszel doppingteszteken?
Hamlin: Állandóan.

PMT: Amikor a koncentrációról van szó én mindig elcsodálkozom. Szerinted jelentős számú NASCAR versenyző használ Adderallt, vagy valamiféle stimuláns szert annak érdekében, hogy jobban tudjon összpontosítani?
Hamlin: Hmm.. Azt mondanám, igen.

PMT: Tudnál megadni egy százalékos arányt? Ez a régi Jose Canseco-szabály. Úgy, mint például „a NASCAR versenyzők 90%-a ezt csinálja”.
Hamlin: Hetven százalék.

 képek: NASCAR