Fernando Alonso szívesen tesztelne a NASCAR-ban


A kétszeres Forma 1-es világbajnok választ adott a NASCAR rajongókat tavaly május óta lázban tartó kérdésre, vagyis, hogy az Indy 500 után egy napon bevállalná-e a Daytona 500-at is.

Fernando Alonso és Jimmie Johnson

Fernando Alonso a tavalyi év abszolút szenzációját szolgáltatta, amikor is az Indianapolis 500 kedvéért hátat fordított a Monacói Nagydíjnak.

A klasszis pilóta az előttünk álló hétvégén újra kilép a komfortzónájából és egy számára ismét vadonatúj közegben teszi próbára képességeit, miután a McLaren-főnök Zak Brown csapatával, a United Autosports-cal elindul a Daytona 24-en.

Az utóbbi versennyel kapcsolatos sajtóesemények javában zajlanak, aminek részeként egyfajta keresztpromóciónak is szemtanúi lehetünk a NASCAR-ral, lévén ezen szervezet a tulajdonosa a daytonai viadalt naptárában tudó IMSA WeatherTech Sports Car Championshipnek is.

A főkategória, vagyis a Monster Energy NASCAR Cup 2018-as szezonja a szokásoknak megfelelően szintén a Daytona International Speewayen veszi kezdetét, méghozzá a Daytona 500-zal.Ennek megfelelően Alonso nem tudta elkerülni a NASCAR rajongókat az Indy 500 óta foglalkoztató kérdést, miszerint van-e esély arra, hogy egy napon az ő ékkövükön, a stock-car szakág leghíresebb ötszáz mérföldes viadalán is kipróbálja magát.

“A Daytona 500 a világ egyik legjobb, legpatinásabb versenye” – kezdte mondandóját a spanyol. “Másrészt viszont a NASCAR egy nagyon különleges széria, ahol a vezetési technika szerteágazó. A forgalom kezelése, a szükséges stratégia, a draft, az egyik ívről a másikra váltás…. ezek legnagyobb dolgok, amik a szakmai ismereteim közül jelenleg hiányzik, ha versenyezni akarok a NASCAR-ban.”

fa_2.jpg

Alonso a 101. Indy 500 legnagyobb szenzációja volt 

 

Alonso a nap során a Cup több sztárjával is találkozott és meglepte őt, hogy a tengerentúli kollégák mennyire nagy tiszteletet tanúsítanak felé.

“Eléggé félénk személyiség vagyok, és amikor ilyen nagy nevekkel találkozom, egy teljesen más szinten látom őket, amit nem biztos, hogy én képes lennék elérni” – mondta a spanyol a NASCAR nagyjairól, miután egy rövid beszélgetésbe elegyedett a hétszeres bajnok Jimmie Johnsonnal. ” A kategóriájukban és szériájukban ők a mesterek. Jól tudom, hogy ahhoz, hogy felérjek hozzájuk nagyon-nagyon sok évre lenne szükségem… már ha egyáltalán sikerülne.”

Alonso nem tagadta, hogy érdeklődik a NASCAR iránt, azonban életkorából adódóan – idén júliusban tölti be a 37. évét – úgy érzi, az idő ellene dolgozik.“Ahhoz, hogy sikeresen szerepeljek több évnyi tapasztalatra lenne szükségem, ez viszont valószínűleg már nem áll rendelkezésre a karrieremben. Jó lenne tesztelni a NASCAR-ban, hogy érezzem milyen és vezetés közben rájöjjek, élvezném-e a versenyzést, vagy sem. Kívülről nagyon élvezem nézni a futamokat, belülről viszont már egy teljesen más tészta.”

Adta magát a kérdés, hogy vajon az ügyben konzultált-e kollégájával, Kimi Räikkönennel, aki 2011-ben már részt vett a NASCAR nemzeti harmadosztályának (Camping World Truck Series) és másodosztályának (Nationwide, mai nevén Xfinity Series) egy-egy fordulóján.

“Kimivel elég nehéz bármiről is beszélni”– mondta nevetve Alonso. “A NASCAR határozottan nem került szóba. Minden tiszteletem amúgy, különösen Kimi felé.”

Egy biztos, a spanyol utóbbi kalandozásai az F1 világán kívülre még azokat a rajongókat is elismerő fejbiccentésre készteti, akik amúgy nem tartoznak a bajnok közvetlen táborába.

“Boldog vagyok és meglepett” – nyilatkozta ennek kapcsán Alonso. “Büszke vagyok a szurkolókra, hogy annyira szeretik a motorsportot, mint én. Látják mindazt az erőfeszítést, amit mi belerakunk ezekbe a versenyekbe. A pályafutásom ezen szakaszában már könnyebb lenne otthon maradni és élvezni a holtszezont. Én viszont nem ilyen vagyok. Az elmúlt két év, az ikonikus futamokon való versenyzés rengeteg fáradozást igényelt, nincs vakáció. Nem lenne muszáj ezt csinálnom, de mégis megteszem mert imádom. Az emberek látják ezt az extra erőfeszítést és értékelik, szeretik azt, amit csinálunk.”

 

 

képek: NASCAR, IndyCarEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy