Bombameglepetés: Sébastien Bourdais már Gateway-en visszatér!


Alighanem az utóbbi hetek legváratlanabb hírével rukkolt elő helyi idő szerint szerda este a Dale Coyne Racing, miután bejelentették, hogy Sébastien Bourdais már a hétvégi, Gateway Motorsports Parkban esedékes futamon visszafoglalja a 18-as számú Dallara-Hondát.

Dale Coyne és Sébastien Bourdais Indianapolisban

A francia versenyző tizennégy héttel azt követően, hogy az Indianapolis 500 kvalifikációján súlyos baleset részesévé vált, minek következtében többszörös medence- és csípőtörést szenvedett, újra pályára léphet éles versenykörülmények között.

A szenzációs hírt maga a Dale Coyne Racing adta közzé hivatalos sajtóközlemény formájában, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Bourdais helyettesítésére szerződött Esteban Gutierreznek egyelőre véget ért az IndyCar-kalandja.

“Fogalmuk sincs arról, hogy mennyire izgatott vagyok, amiért ezen a hétvégén, egyben a szezon hátralévő részében ismét autóba ülhetek” – idézi a közlemény az egykori négyszeres Champ Car bajnokot, aki a téli holtszezon során, majd a balesete előtt két héttel, május elején is tesztelhetett már a Gateway Motorsports Park 1.25 mérföldes oválján, igaz még a régi borításon.

“Hosszú tizennégy héten vagyok túl és keményen dolgoztam azért, hogy idáig eljussak. A baleset után egyetlen cél lebegett előttem, mégpedig, hogy Sonomán visszatérhessek, erre most itt vagyok három futammal az idény vége előtt és újra vezethetek. Hihetetlen, de alig várom, hogy hétvégén kipróbáljam az új gateway-i borítást!”

A bejelentés több aspektusból nézve is váratlannak bizonyult. Bourdais még a múlt hétvégén is úgy nyilatkozott, a nagyobb sérülésveszély miatt idén már nem akar oválon versenyezni, hozzátéve, hogy a felesége meg is ölné, ha ebben az évben bevállalná ezt a pályatípust.

Emellett az is köztudomású volt, hogy Gutierrezzel a csapat a szezon végéig megállapodott, aminek kapcsán maga Dale Coyne is megerősítette, hogy Borudais visszatérését csakis egy harmadik autóval tudják megejteni.

152.jpgEsteban Gutierrez akcióban az IndyCar Mid-Ohiói versenyén

  

A 38 éves francia július végén ülhetett először volán mögé, amikor is egy úgynevezett állapotfelmérő tesztet teljesített a Mid-Ohio Sports Car Course roadján. A körözést követően két héttel pedig az IndyCar orvosaitól is megkapta a zöld jelzést a versenyzésre. A Gutierrezzel való szerződés értelmében azonban akkor még visszatérésének legvalószínűbb fordulójaként a sonomai szezonzárót jelölték meg, mivel az év eddigi részében jelentős amortizációt elkönyvelt csapat nem tudta garantálni, hogy már az utolsó előtti, Watkins Glen-i fordulón is lesz elég forrásuk egy harmadik gép indítására.

Ennek megfelelően a magyar idő szerint most vasárnap hajnali, gateway-i futam nevezési listáján is a 26 éves mexikói neve szerepelt, a döntés hirtelen mivoltát pedig csak még jobban szemlélteti, hogy állítólag csak szerda késő délután – kevesebb, mint két nappal az első, gateway-i szabadedzés előtt – hozták meg.

Egyelőre nem tudhatjuk, hogy a két dolognak köze van-e egymáshoz, de annyi bizonyos, hogy megbízható sajtóértesülések szerint Gutierrez előrehaladott tárgyalásokat folytat az IndyCar egyik, hivatalosan meg nem nevezett nagycsapatával. 

“Nagyon érdekes néhány hónap volt ez számomra, hogy versenyezhettem a Verizon IndyCar Series-ben utcai, épített pályákon és különösen oválokon” – nyilatkozta Gutierrez, akinek a széria nem titkoltan komoly szerepet kíván szánni a 2018-as, tervezett mexikói verseny marketingkampánya során. “Köszönetet szeretnék mondani a csapatnak és Dale Coyne-nak ezért a lehetőségért, hogy tapasztalatot gyűjthettem egy jövő évi, teljes szezonos IndyCar programhoz. A célom az volt, hogy annyit tanuljak, amennyit csak lehetséges, hogy készen álljak 2018-ra, amikor az új autó bemutatkozik. Ez a tapasztalat a csapattal kifizetődő lesz a következő idényre.”

A Dale Coyne Racing 18-as autóját az Indianapolis 500-on James Davison vezethette, a detroiti duplafordulón pedig már Gutierrez ejthette meg debütálását a szériában. A Forma 1-et is megjárt pilótával – miután ekkor még úgy tűnt, hogy Bourdais a szezonban már nem ülhet autóba – a gárda az év teljes hátralévő részére leszerződött, a texasi versenyt azonban mégis ki kellett hagynia, mivel a tesztkorlátozások miatt nem tudták számára időben kiírni az oválokon való induláshoz elengedhetetlen újonctesztet, így ezen a fordulón Tristan Vautier kapott lehetőséget.

Gutierrez eddigi hét IndyCar futama során az iowai rövidoválon érte el a legjobb eredményét, amikor is a 13. helyen zárt.

“Nagyszerű, hogy Sebastien visszatér, de emellett köszönetet szeretnék mondani Estebannak azért az elképesztő munkáért, amit az utóbbi hónapokban végzett” – mondta Coyne. “Nem volt könnyű számára idejönni úgy, hogy soha nem vezetett Indy autót, de fantasztikus munkát végzett, különösen oválon. Ahhoz képest, hogy a júliusi, iowai futam előtt még egyáltalán nem versenyzett oválpályán, igazán lenyűgözött rengeteg embert, beleértve engem is. Remélhetőleg a jövőben újra dolgozhatunk együtt.”