Team Penske első sort hozott a Honda Indy 200 kvalifikációja


Bár még négy versenyhétvége teljes egészében hátravan az IndyCar 2017-es szezonjából, de az idei ‘pole-király’ címet már most megelőlegezhetjük Will Powernek.

 

A széria jelenleg a Mid-Ohio Sports Car Course-ön zajló fordulójának kvalifikációján a Team Penske versenyzője újfent nem talált legyőzőre, aminek köszönhetően az idény eddigi tizenkét felvonásából immár az ötödik rajtelsőségét ünnepelhette. Poweren kívül ráadásul egyedül csapattársa, Helio Castroneves mondhatja el mostanáig magáról, hogy idén már egynél több Verizon P1 Award matricát (egész pontosan kettőt) ragaszthatott az autójára.

A jelen sikernek köszönhetően Power teljes IndyCar-karrierjét tekintve szám szerint 49. alkalommal várhatja az első helyről a startot jelző zöld zászlót, aminek köszönhetően az örökranglista negyedik pozícióját foglalja el holtversenyben Bobby Unserrel.

A 36 éves ausztrál 1:04.1720-as körének révén zárta az élen a kvalifikáció utolsó, a leggyorsabb hat versenyző részvételével lezajlott Fast 6 szegmensét, ez pedig azt is jelenti, hogy zsinórban hatodszorra rajtolhat az első sorból a lexingtoni roadon, ebből harmadszor a pole-ból.

A győzelem viszont eddig még nem jött össze neki.

“Ez egy határozottan jó rajtpozíció, mivel itt nagyon nehéz előzni” – nyilatkozta a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón a 2014-es bajnok. “A torontói verseny elég nagy csapást mért ránk pontok tekintetében, szóval örülök ennek a pole-nak. Régóta dolgozunk azon, hogy végre nyerjünk itt Mid-Ohión és az első rajthely nyilvánvalóan jó helyzetbe hoz bennünket.”

Power mellől legifjabb csapattársa, Josef Newgarden indulhat, aki 1:04.3067-es időt tudott kipréselni a 2-es számmal jelölt Dallara-Chevy-ből.

midos.jpg

Takuma Sato 

 

A harmadik rajthelyet a 101. Indianapolis 500 győztese, Takuma Sato kaparintotta meg 1:04.6792-vel a saját és persze az Andretti Autosport nagy örömére. A japán oldalán az RLL Racinges Graham Rahal készülődhet a bevetésre helyi idő szerint vasárnap délután, akinek elég szép emlékei vannak Mid-Ohióról, lévén 2015-ben már győzni tudott itt.

Az ötödik pozíciót az az Helio Castroneves csípte el, aki kétszer is tudott már nyerni ezen a pályán, igaz ez nem mostanában történt, hanem még az ezredforduló táján, konkrétan 2000-ben és 2001-ben. A 42 éves brazil mellett a bajnoki pontversenyben lévő jelenlegi legnagyobb vetélytársa, a Mid-Ohio-specialista, az ötszörös itteni győztes Scott Dixon teszi teljessé a harmadik sort a Chip Ganassi Racing képviseletében.

“Jelenleg nincs olyan, hogy ki-kicsoda, mivel öt, vagy tíz srác is harcban van a bajnoki címért” – mondta Castroneves. “Rengeteg pont vár még kiosztásra. Megpróbálunk elég okosnak lenni ahhoz, hogy túléljük az első kanyart, aztán menni tovább.”

A tavalyi Honda Indy 200-on rajt-cél győzelmet aratott Simon Pagenaud az egyetlen Penske-pilótaként nem fért be a Fast 6-be, miután nüansznyi öt ezreddel maradt le a top 12-es szegmens még továbbjutást érő hatodik helyéről, így csak a hetedikként vághat neki a 90 körös távnak.

“A rajongók számára ez az IndyCar szépsége” – vonta le a következtetést a regnáló bajnok francia. “Öt ezred és továbbjutó vagyok, ennyire a határon megyünk itt és ennyire szoros. Ma egy picit elvétettük.”

Pagenaud a Schmidt Peterson Motorsports üdvöskéjével, James Hinchcliffe-fel alkotja a negyedik sort, míg az ötödikből újabb két andrettis, Alexander Rossi és Ryan Hunter-Reay startol majd.

midor.jpg

Alexander Rossi 

 

Ganassiék másik veteránja, Tony Kanaan időeredménye révén biztos továbbjutónak számított a csoportkörében, egy megcsúszás miatt azonban lokális sárga jelzést idézett elő, ami a szabályok értelmében leggyorsabb körének törlését vonta maga után. A brazil ebből adódóan csak a tizenhetedik rajthelyet tudhatja magáénak.

Jó időmérőt zárt viszont az AJ Foyt Racinges Conor Daly, aki Kanaan bünetéséből profitálva idén először tudta beverekedni magát a top 12-es szakaszba, amelyet a tizenegyedikként zárt, így értelemszerűen ebből a pozícióból is kezdheti meg a távot.

A Dale Coyne Racing 18-as gépében a sérült Sébastien Bourdais-t helyettesítő Esteban Gutierrez pályafutása hatodik IndyCar futamára készülhet Mid-Ohión, a tizenkettedik helyével pedig eddigi legjobb kvalifikációs eredményét produkálta a szériában.

A Torontóban a saját csapata által kispadoztatott Mikhail Aleshin csak a legutolsó pozícióból indulhat.

Az orosz versenyzőt a hivatalos magyarázat szerint két héttel ezelőtt a Schmidt Peterson Motorsports pontosan azért helyezte partvonalra, mert a várakozásokhoz mérten meglehetősen alulteljesít, amihez szép számban járultak hozzá autótörések is. A gárda ekkor abbéli reményét is kifejezte, hogy a ‘pihentetés’ révén Aleshin fejben összeszedi magát Mid-Ohióra. Nos, a 30 éves pilótának ehhez képest a szombati szabadedzésen ismét sikerült a gumibáláknak csapnia a 7-es Dallara-Hondát, aminek következtében jelentős kár keletkezett a gép hátuljában.

A csapat megfeszített tempójának hála az autó bevethető állapotba került a kvalifikációra, de gyaníthatóan nem volt száz százalékos. Aleshin most abban reménykedhet, hogy sikerül újra felidéznie azt a formáját, amelyet a tavalyi, Mid-Ohió-i futamon hozott, amikor is csak egy Newgardennel a pitben történt ütközés fosztotta meg a már biztosnak tűnő, első IndyCar győzelmétől.

 A Honda Indy 200 magyar idő szerint vasárnap este, kb. 21:40-kor veszi kezdetét.

 midokval.png