Kyle Larson már kétszer is meggondolná, hogy részt vegyen-e az Indy 500-on


Három évvel ezelőtt Kyle Larson még az Indianapolis 500-on való indulásért rimánkodott a főnökének, de Chip Ganassi ellentmondást nem tűrően elutasította. A világ azonban nagyot változott azóta: a csapatvezető most áldását adná a kalandra, a versenyző viszont már alaposan átgondolná a kihívást.

2014 jelentős év volt Larson pályafutásában, lévén ekkor kezdhette meg első, teljes szezonját a NASCAR királykategóriájában, miután a Chip Ganassi Racing őt ültette be az IndyCarba visszatért Juan Pablo Montoya után üresen maradt 42-es számú Chevy-be. A fiatal versenyző – aki többek között Jimmie Johnsonhoz, Kasey Kahne-hez és Jeff Gordonhoz hasonlóan karrierje kezdetén még az open-wheel szakágban képzelte el a jövőjét – már ezen szezon elején masszív könyörgés-hadjáratot folytatott Ganassival szemben, annak érdekében, hogy adja meg számára a zöld jelzést az Indianapolis 500-on való debütálására. A legendás viadalon való részvétel iránti vágy csak tovább erősödött Larsonban, amikor kiderült, hogy Kurt Busch mindössze negyedik pilótaként a történelemben bevállalja a nagy duplázást, aminek értelmében megkísérli teljesíteni a NASCAR Cup charlotte-i Coca-Cola 600-a előtt néhány órával esedékes Indy 500-at is.

Ganassi azonban hajthatatlan volt, mondván a tehetséges újoncnak egyelőre a saját terepén kell megvetnie a lábát és minden egyes idegszálával csak a stock-carra szabad fókuszálnia. A figyelmét pedig nem oszthatja meg rögtön első főkategóriás szezonjában a duplázáshoz hasonló kihívásokkal, még akkor sem, ha csak egy alkalomról van szó.

Larsonnak nem volt más választása, mint beletörődnie felettese döntésébe, de azért minden adandó alkalmat megragadott arra, hogy lenyilatkozza, az Indy 500 továbbra is ott motoszkál a fejében.

Most már 2017-et írunk, a 24 éves amerikai három Xfinity és két Cup győzelmet szolgáltatott idén Ganassinak. Utóbbi elitkategóriában elért sikereivel pedig lazán bebiztosította magának a rájátszásban való részvételt is. A főnöke pedig – a 2015-ös bajnok Kyle Busch-sal ellentétben, akinek pont Joe Gibbs fúrta meg az idénre már 99.9%-ban összeállt Indy 500 programját – mostanra probléma nélkül rábólintana arra, hogy Larson beteljesítse a nagy tejivásról szőtt álmát és a megfelelő szponzoráció esetén boldogan indítana számára egy ötödik autót a futamon.

Csak éppen most már maga a versenyző ingott meg.

“Határozottan úgy gondolom, hogy Chip [Ganassi] benne lenne” – nyilatkozta Larson az Indianapolis Motor Speedway-en, ahol ezen a hétvégén rendezik meg a Cup Brickyard 400-át. “Azt hiszem, most a csapat egyfajta várakozó állásponton van, hogy megmondjam, akarok-e indulni.”

Három éve még egy másodpercig sem hezitált volna, most viszont főként az IMS-en történt két horrorbaleset után némiképp átértékelte a helyzetet.

“Scott Dixon és Sébastien Bourdais baleseteit látva kétszer is meggondolom. Egy napon meglesz a bátorságom ahhoz, hogy bevállaljam. Talán jövőre, vagy azután. Meg akarom várni a megfelelő lehetőséget is. Úgy tűnik, hogy az IndyCarban az egyik évben az egyik, másik évben a másik gyártó a jobb. Megfelelően szeretném időzíteni, hogy biztosra menjek, bármelyik gyártóval is versenyezzen akkor Chip, az a legjobb.”

Larson elárulta, hogy még egyáltalán nem beszélgetett erről IndyCar pilótákkal, de ha úgy adódik, akkor bármikor elérheti például Ganassi négyszeres bajnokát, Scott Dixont, akit egyébiránt a legjobb autóversenyzőnek titulált.

Az a személy azonban, akivel mindenképpen diskurálni szeretne nem meglepő módon Kurt Busch, mivel nála jobban senki nem tudja milyen is a NASCAR-ról IndyCarra való átállás.