Sarah Fisher győzelmével zárult a 2017-es Indy Legends


Az amerikai ex-versenyző újra sisakot húzott, hogy aztán az Indianapolis Motor Speedway történetének első női futamgyőzteseként ünnepelhessen.

Ezen a hétvégén zajlik az Indianapolis Motor Speedway-en a Brickyard Vintage Racing Invitational nevű, történelmi autókkal zajló rendezvénye.

A Sportscar Vintage Racing Association (SVRA) által szervezett esemény egy izgalmas időutazásnak számít az elmúlt több mint száz év járműveinek felvonultatásával. A híres oválon, valamint a 2.4 mérföld hosszú IMS roadon tizenegy kategóriára bontott, egyenként 40-45 perces futamot tekinthetnek meg a kilátogató nézők. A több, mint hatszáz modell között megtalálhatóak például háború előtti gépek, klasszikus sportautók, Forma-1-es és Le Mans-i prototípusok egészen 2008-cal bezárólag, de a NASCAR Cup Brickyard 400-án, valamint természetesen az Indianapolis 500-on megfordult autók sem hiányoztak a felhozatalból.

A program során a legnagyobb érdeklődésre azonban az egykori Indianapolis 500/Brickyard 400 győztesek, valamint a futamok történetének további, ilyen-olyan oknál fogva meghatározó alakjaival lebonyolított, meghívásos Indy Legends Charity Pro-Am viadala számított.

Az IMS road vonalvezetésén zajló futamon valamennyi autót egy amatőr versenyző neve alatt nevezik, akik aztán sorsolás útján kapnak maguk mellé váltótársnak egy profi ‘Indy legendát’. A futam mindössze 45 perces, de akárcsak az endurance viadalokon, itt is mindkét pilótának kötelező etapokat kell teljesíteniük (pl. az amatőr rajtol és minimum 3 kör megtétele után adhatja csak át a volánt profi társának).

Az Indy Legends rajtrácsa 34 autót számlál, amelyek a kiírás szerint az SVRA 6-os csoportjába tartozó, 1963 és 1972 között gyártott, amerikai származású modellek lehetnek.

sf_2.jpg

Az idei győztes az egykori IndyCar-pilóta, későbbi csapattulajdonos, jelenleg pedig a széria hivatalos pace car sofőrje, vagyis Sarah Fisher lett Kirk Blaha mellett, aki egyébiránt az alattuk dolgozott 1969-es Chevrolet Corvette tulajdonosának, Rick Blahának a fia.

Fisher egyébként jelenleg is több rekordot tart az amerikai open-wheelben: 2002-ben, még az IRL Kentucky Speedway-en rendezett futamának kvalifikációján összehozott 221.390 mph-s (356.293 kmh) köre máig hivatalos pályacsúcsnak számít. Emellett a szintén 2002-es Indy 500 időmérőjén futott 229.675 mph-s (369.626 kmh) köre mindeddig a legjobb, női versenyző által produkált, hivatalos kvalis tempónak tekinthető.

„Jól éreztem magam” – nyilatkozta a leintés után Fisher, aki ezzel az IMS történetének első, női futamgyőztese lett. „Idén először vagyok itt ezen a versenyen, tehát szó szerint újoncnak számítok. A Blaha-család mindent megtett azért, hogy otthon érezzem magam és ez sikerült is! Mindannyian fantasztikusan jól szórakoztunk.”

A második pozícióban a kétszeres Indy 500 győztes Al Unser Jr., valamint amatőr váltótársa, Peter Klutt végzett, a harmadikként pedig Max Papis és Curt Vogt zárt.

Az első, 2014-ben rendezett Indy Legends-t az Unser Jr/Klutt duó nyerte, 2015-ben Bob Lazier és Jim Caudle győzött, tavaly pedig Robby Unser állhatott fel a dobogó tetejére André Ahrlé oldalán.

 

 képek: IMS